728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Ο Παργινός Ανδρέας Ιδρωμένος

Ανδρέας Ιδρωμένος: λόγιος, ιστορικός και βιογράφος του Ιωάννη Καποδίστρια Ο Ανδρέας Ιδρωμένος γεννήθηκε το 1764 στην Πάργα της Θεσπρωτίας.






Ανδρέας Ιδρωμένος: λόγιος, ιστορικός και βιογράφος του Ιωάννη Καποδίστρια Ο Ανδρέας Ιδρωμένος γεννήθηκε το 1764 στην Πάργα της Θεσπρωτίας. Ο πατέρας του λεγόταν Αντώνιος και μητέρα του ήταν η Αναστασία Δεσύλλα. Η οικογένεια του ήταν από τις αρχαιότερες οικογένειες της Κέρκυρας στα χρόνια της Ενετοκρατίας. Πρόγονός του ήταν ο Ιωάννης Ιδρωμένος, ο οποίος υπήρξε αξιωματικός του Βενετικού στόλου. Μαθήτευσε πλάι στον λόγιο μοναχό, Αγάπιο Λεονάρδο και τον θείο του, Ακάκιο Δεσύλλα. Το 1791 χειροτονήθηκε ιερέας. Στη συνέχεια, απέκτησε φιλολογική μόρφωση μελετώντας κείμενα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων.

Στο κοινοτικό σχολείο της Πάργας διορίστηκε αρχειοφύλακας, και κατόπιν έγινε διευθυντής του. Βοηθός του ήταν ο αγωνιστής του εικοσιένα, Χριστόφορος Περραιβός. Ήταν αυτός που τον μύησε στα επαναστατικά σχέδια του Ρήγα Φεραίου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναδείχθηκε ως ο κυριότερος πολιτικός σύμβουλος των Παργινών και των Σουλιωτών στον αγώνα τους κατά του Αλή Πασά, ο οποίος προσπάθησε με δόλιο τρόπο να τον δολοφονήσει. Το 1804 ο Ιωάννης Καποδίστριας, ως Επιθεωρητής της Εκπαιδεύσεως της Επτανήσου Πολιτείας καλεί τον Ιδρωμένο να αναλάβει τη διεύθυνση της πρώτης ελληνικής σχολής δημόσιας εκπαίδευσης, η οποία στεγάστηκε στην καθολική μονή της Παναγίας της Τενέδου. Ο Καποδίστριας σε επιστολή του προς τη Γερουσία για το θέμα αναφέρει τα εξής: «παρεκάλεσα τον άριστον διδάσκαλον δόκτορα Ανδρέαν Ιδρωμένον να δεχθή τούτον πλησίον αυτού προς εκπαίδευσιν, δια την τροφήν δε αυτού διέθετον επτά τάληρα κατά μήνα, έχων από της στιγμής εκείνης αποφασίσει να επιβαρύνω εαυτόν δια του μηνιαίου τούτου εξόδου…». Με ομιλία του Ιδρωμένου επισφραγίσθηκε η έναρξη των μαθημάτων της σχολής στις 8 Νοεμβρίου 1805. Μέχρι και το 1824 δίδαξε αρχαία ελληνικά και κλασική γραμματολογία. Μεταξύ των μαθητών του συγκαταλέγονται ο ίδιος ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο αδελφός του, Βιάρος. Η εκτίμηση και ο σεβασμός του Καποδίστρια προς το δάσκαλό του δεν σταμάτησε ποτέ. Από την αλληλογραφία τους συνάγεται ότι ο Καποδίστριας ως υπουργός Εξωτερικών της Ρώσικης αυτοκρατορίας προσπαθούσε να ικανοποιεί κάθε αίτημα του με σκοπό το όφελος της πατρίδας του. Στα επίσημα εγκαίνια της Ιονίου Ακαδημίας ( 29 Μαΐου 1824) ο Ιδρωμένος αναγορεύεται παμψηφεί θεολογοδιδάκτωρ, και μετέπειτα κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής και Αρχιμανδρίτης. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή ηθοκοδιδακτικών και νομικών έργων, επιστολών, ομιλιών και θρησκευτικών ακολουθιών. Σημαντικό είναι και το ιστορικό του έργο. Έγραψε την «Συνοπτική Ιστορία της Κέρκυρας» και στο βιβλίο του «Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδας» ασχολήθηκε με τη δράση του Καποδίστρια στην Ιόνια Πολιτεία, στην Ρωσία και Δυτική Ευρώπη και κυρίως με το κυβερνητικό του έργο. Ο Ανδρέας Ιδρωμένος άφησε την τελευταία του πνοή στην Κέρκυρα στις 27 Ιανουαρίου 1843.
Συντάκτης: Νίκος Στούπης



πηγη:https://www.corfuland.gr/


Ο Παργινός Ανδρέας Ιδρωμένος Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5 Ανδρέας Ιδρωμένος: λόγιος, ιστορικός και βιογράφος του Ιωάννη Καποδίστρια Ο Ανδρέας Ιδρωμένος γεννήθηκε το 1764 στην Πάργα της Θεσπρωτίας. Ο...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: