Eντατικές συσκέψεις με σκοπό την προετοιμασία της Ελλάδας ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας αλλά και των ανοικτών θεμάτων στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, προγραμματίζει για αύριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.
Ο ΥΠΕΝ συγκαλεί τηλεδιάσκεψη με τους προμηθευτές ενέργειας με σκοπό να συζητηθεί η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να αντιμετωπιστεί η αιμορραγία εσόδων για τις εταιρείες εν μέσω έντασης της ενεργειακής κρίσης.
Για τις εταιρείες αποτελεί κόκκινο πανί η απόφαση του υπουργείου να επιτρέψει τις μετακινήσεις μεταξύ των παρόχων αζημίως καθώς εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό θα ανοίξει την ψαλίδα των κακοπληρωτών και θα επιβαρύνει σημαντικά τις εταιρείες προμήθειας. Το υπουργείο σε συνεργασία και με την ΡΑΕ εξετάζει την αλλαγή στον κώδικα προμήθειας ώστε να μπει ένα φρένο στις μετακινήσεις των δικτύων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι προμηθευτές ενέργειας για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες που προκαλεί το κίνημα των κακοπληρωτών εξετάζουν ένα είδος ενεργειακού Τειρεσία που θα φιλτράρει τους «κόκκινους» πελάτες.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έχει προτείνει την εφαρμογή μιας βάσης δεδομένων «Debt Flagging» που θα διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ και η οποία θα μπορεί να διαχωρίζει τους «κόκκινους» από τους «πράσινους» πελάτες, όσους δηλαδή τηρούν ή διακανονίζουν και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Εφόσον ο πελάτης δεν είναι συνεπής και αφήσει απλήρωτους δύο λογαριασμούς τότε ο προμηθευτής θα μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης με παράλληλη σήμανση του πελάτη ως οφειλέτη στο σύστημα. Αυτό θα λειτουργεί αποτρεπτικά για να μετακινηθεί σε άλλο δίκτυο. Η ΡΑΕ έχει κάνει προβλέψεις και για οφειλέτες που έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλο πάροχο και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που επίσης είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ μελετά αλλαγές στον κώδικα προμήθειας και ως προς την καθολική υπηρεσία, η οποία λόγω και της κρίσης έχει αυξήσει τους πελάτες που βρίσκουν καταφύγιο ηλεκτροδότησης και αποτελούν άλλο ένα βαρίδι για τον κλάδο των παρόχων ενέργειας.
Σύσκεψη με διαχειριστές και ΡΑΕ
Η δεύτερη ευρεία σύσκεψη που προγραμματίζει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος για αύριο Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, παρουσία των διαχειριστών (ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αφορά τις θέσεις της χώρας μας ενόψει της Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας την προσεχή Παρασκευή που αποτελεί μία κρίσιμη σύνοδο που θα επικυρώσει τα θέματα που θα συζητηθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο.
Η κυβέρνηση, προσυπογράφει την επιστολή που υιοθετούν και άλλες χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία για πλαφόν και στην τιμή του ηλεκτρισμού που παράγεται από φυσικό αέριο ενώ ξεχωριστή επιστολή προς την Κομισιόν ετοιμάζεται να στείλει ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας προτείνοντας ένα ταμείο αντιστάθμισης κινδύνου με βάση τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) κατά τα πρότυπα του ελληνικού μηχανισμού που έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο για την Ελλάδα.
Η χώρα μας θα προσέλθει επίσης στο συμβούλιο υπουργών με την πρόταση, το μέτρο της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά 5% να μην είναι υποχρεωτικό αλλά προαιρετικό καθώς εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες στην εφαρμογή του. Αφενός γιατί λόγω έλλειψης έξυπνων μετρητών δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί στη χαμηλή τάση που είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αφετέρου γιατί για το μέτρο υπάρχει ήδη μεγάλη γκρίνια από την βιομηχανία και τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις που φοβούνται ότι θα κληθούν να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά.
Τους φόβους ενισχύει το επικαιροποιημένο σχέδιο της Κομισιόν που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες στο πλαίσιο του νέου έκτακτου συμβουλίου υπουργών ενέργειας.
Η ΕΕ προβλέπει ότι η μείωση της κατανάλωσης θα αφορά όλους τους καταναλωτές, είτε είναι νοικοκυριά είτε είναι επιχειρήσεις και ανεξάρτητα από το αν έχουν έξυπνους μετρητές ή όχι.
Τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν προβλέπουν ότι ο δεσμευτικός στόχος μείωσης της κατανάλωσης κατά τις ώρες αιχμής, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορα μέτρα, όπως οι δημοπρασίες ή διαγωνιστικά σχήματα μέσω των οποίων θα παρέχονται οικονομικά κίνητρα για την μείωση της κατανάλωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια: