Κύριε Κασκάνη
Σας ευχαριστώ που αποδεχτήκατε την πρόσκληση μας και επισκεφτήκατε στην Πάργα το οικόπεδό μας στον παραδοσιακό οικισμό της Πόλης που αγοράστηκε το 1953 με κοινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας και της Επιτροπής του Κληροδοτήματος Βασιλείου Βασιλά με σκοπό την κατασκευή μνημείου (πύργος ρολογιού) Σχετ.1.
Η δημιουργία αυτού του μνημείου αποτελούσε επιθυμία του ευεργέτου Βασιλείου Βασιλά ο οποίος με τον όρο 20 της διαθήκης του σχετ. 2) με την οποία άφηνε όλη την περιουσία του στη λατρεμένη του πατρίδα Πάργα ζητά « Να φέρητε εν ωρολόγιον μεγάλον και να κτίσητε ένα καμπαναριόν εις μέρος κατάλληλον δια να ακούεται εις όλην την πόλιν και να βάλησε μίαν πλάκαν το όνομά μου, να λέγει : Είναι αφιέρωμα του πατριώτου μας Βασιλείου Ε.Βασιλά.»
Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι σύμφωνα με το άρθρο 109 του Συντάγματος δεν επιτρέπεται η μεταβολή του περιεχομένου ή των όρων της διαθήκης κωδικέλλου ή δωρεάς ως προς τις διατάξεις τους υπέρ Δημοσίου ή υπέρ Κοινωφελούς σκοπού με
εξαίρεση την επωφελέστερη αξιοποίηση ή διάθεση για τον ίδιο ή άλλο σκοπό όταν βεβαιωθεί με δικαστική απόφαση ότι η θέληση του διαθέτη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί για οποιοδήποτε λόγο σχετ.3).
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η Δ.Ε. Επιτροπή του κληροδοτήματος εκπόνησε μελέτη κατασκευής Πύργου ρολογιού τα αρχιτεκτονικά σχέδια της οποίας σας επισυνάπτω (σχετ.4).
Τα χρόνια που ακολούθησαν η διαδικασία υλοποίησης του έργου ατόνησε, και το έργο έμεινε στα χαρτιά. Η στοιχειώδης όμως ηθική υποχρέωση της εκτέλεσης της επιθυμίας του διαθέτη παραμένει αναλλοίωτη, ωφελούμενος σεβασμός στη μνήμη του διαθέτη είναι αιώνιος, η ανάγκη ανάδειξης των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών της πόλης μας όπως είναι και ο θεσμός της ευεργεσίας αδήριτος και ο συμβολισμός του έργου προφανής.
Όλοι παραδέχονται σήμερα ότι τα πολιτιστικά μνημεία και επιτεύγματα της ανθρώπινης δραστηριότητας, ιδιωτικά και συλλογικά , παλιά και σύγχρονα μπορούν να αποβούν σε αξιοθέατα που αναδεικνύουν την ιστορική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομία ενός τόπου, προβάλλουν την συνέχεια και την συνείδηση του έθνους και των θεσμών αποτελούν προωθητικές δυνάμεις για ποιοτική τουριστική ανάπτυξη και συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την διασφάλιση της οικονομικής ευρωστίας των πολιτών.
Σας παρακαλούμε λοιπόν με γνώμονα τα παραπάνω να μας απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:
1) Θεωρείται ότι τα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά σχέδια μπορούν να
χρησιμοποιηθούν σήμερα για επικαιροποίηση της μελέτης. 2) Έχετε κάποια άλλη πρόταση ώστε η επιθυμία του διαθέτη να εκτελεστεί με
την εκπόνηση νέας πλήρους μελέτης. 3) Μπορεί η υπηρεσία σας με την εμπειρία, τη γνώση και την ευαισθησία που
σας διακρίνει να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης έργου που θα αποτελεί ορόσημο και σημείο αναφοράς στον παραδοσιακό οικισμό του Δήμου Πάργας.
Κάθε πρότασή σας θα βοηθήσει την επιτροπή μας να λάβει τις σωστές αποφάσεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡ/ΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΝΟΥΣΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια: