Από δεξαμενές που θα εγκατασταθούν στην Βιομηχανική Περιοχή και με δίκτυο αγωγών που θα αναπτυχθεί τα Γιάννινα, σε ένα χρόνο περίπου, θα έχουν φυσικό αέριο.
Παράλληλα θα αναπτυχθούν ανάλογα έργα και στις άλλες τρεις πρωτεύουσες των νομών, σε Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία.
Μετά τους διαγωνισμούς που είχαν γίνει τον Δεκέμβριο για τα έργα φυσικού αερίου στα Γιάννινα έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος. Οι συμβάσεις αποστέλλονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μόλις δοθεί η έγκριση και υπογραφούν το έργο μπορεί να ξεκινήσει.
«Αρχίζουμε το σκάψιμο» είπε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας ο οποίος βρέθηκε στην Βιομηχανική Περιοχή των Ιωαννίνων και μετείχε σε σύσκεψη που έγινε με την συμμετοχή του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου και της βουλευτή Μαρίας Κεφάλα.
«Η έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο ήταν ένα τεράστιο στοίχημα και πολλοί πίστευαν ότι δεν θα γίνει ποτέ. Με συστηματική προσπάθεια όμως η ενεργειακή απομόνωση παίρνει τέλος» είπε ο κ. Τσάκας και δίνοντας ένα εξαιρετικά αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι από τον επόμενο χειμώνα οι κάτοικοι της περιοχής θα απολαμβάνουν φυσικό αέριο.
Σημείωσε ότι θα καλυφθούν όλες οι ενεργοβόρες μονάδες όπως είναι το Πανεπιστήμιο και τα νοσοκομεία ενώ σταδιακά θα εξεταστεί η επέκταση του δικτύου πέραν του λεκανοπεδίου.
Την ικανοποίησή της εξέφρασε η βουλευτής Μαρία Κεφάλα σημειώνοντας ότι η χρονιά είναι ορόσημο για την περιοχή και συμπλήρωσε ότι τα έργα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την Ήπειρο.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος τόνισε από την πλευρά του ότι η έλευση του φυσικού αερίου είναι μια πραγματική επανάσταση για την περιοχή και μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΒΙΠΕ καθώς θα μειώσει το κόστος. «Εμείς θα βοηθήσουμε ώστε τα έργα να προχωρήσουν γρήγορα και το όνειρο να γίνει πραγματικότητα» ανέφερε.
Τα έργα στην Ήπειρο
Τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί στην Ήπειρο έχουν συνολικό προυπολογισμό 29,1 εκατομμύρια ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.
Αναλυτικά, οι νέοι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ για τα έργα φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ηπείρου προβλέπουν τα ακόλουθα:
Ιωάννινα: Το έργο αφορά στην κατασκευή 119 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων και 10 χιλιομέτρων δικτύου μέσης πίεσης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την ΒΙΠΕ Ιωαννίνων όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες LNG. Μέχρι το 2026, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 2.650 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών).
Το έργο κατασκευής του δικτύου στα Ιωάννινα έχει προϋπολογισμό 14,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από τη ΔΕΔΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ποσό επιχορήγησης 9,7 εκατ. ευρώ).
Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα: Το έργο προβλέπει την κατασκευή 30 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό κάθε πόλης. Η τροφοδότηση των πόλεων αυτών με φυσικό αέριο θα γίνει μέσω μονάδων LNG που θα εγκατασταθούν σε σημεία πέριξ των πόλεων. Μέχρι το 2026 θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 1.650 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών.
Το έργο κατασκευής του δικτύου στην Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα έχει προϋπολογισμό 5,47 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από τη ΔΕΔΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ποσό επιχορήγησης 3,6 εκατ. ευρώ).
Δεν υπάρχουν σχόλια: