Μέσω Δυτικής Μακεδονίας θα προχωρήσει η σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας Αλβανίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ήπειρο, η οποία μέχρι σήμερα έχει χάσει το τρένο, έχει χάσει το φυσικό αέριο και μπορεί να χάσει μία ακόμη ευκαιρία.
Το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας Αλβανίας αναδεικνύεται με αφορμή την επίσκεψη και τις δηλώσεις που έκανε σε Κοζάνη και Καστοριά ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Αναφερόμενος στο θέμα της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αλβανίας μέσω Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής – Πόγραδετς, τόνισε ότι “υπάρχει μόνο μια μελέτη βιωσιμότητας και ότι πρόθεση του υπουργείου αλλά και του ΟΣΕ είναι να εξετάσουν την βέλτιστη δυνατή οικονομοτεχνική λύση”.
Υπογράμμισε ότι η διαδρομή προς Πόγραδετς μέσω Φλώρινας Κρυσταλλοπηγής είναι “η πιο χρονοβόρα και η πιο κοστοβόρα από τις άλλες δύο προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι. Θέλουμε ένα έργο που θα τελειώσει σε πάνω από 10 χρόνια η ένα έργο που θα γίνει αρκετά νωρίτερα” αναρωτήθηκε ο κ. Κεφαλογιάννης επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει κάτι οριστικό σε ότι αφορά την διαδρομή.
“Ξεκινάμε από μηδενική βάση και ότι η μελέτη που περιλαμβάνει και ζητήματα κόστους θα μας δείξει την βέλτιστη διαδρομή, την οποία στην συνέχεια θα παρουσιάσουμε με τον ΟΣΕ και την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στους πολίτες”.
Όπως έχει σχεδιαστεί από το παρελθόν η νέα γραμμή θα αποτελεί κομμάτι του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκη – Δυρράχιο – Τίρανα – Μαυροβούνιο – Σερβία που θα ενδυναμώσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις τόσο στο πλαίσιο των μεταφορών των Δυτικών Βαλκανίων όσο και των συνδέσεων με την Κεντρική Ευρώπη.
Κι εδώ στην Ήπειρο όλα καλά…
Δεν υπάρχουν σχόλια: