Η ταλαιπωρία της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο εάν φροντίσετε να αλλάξετε κάποιες συνήθειές σας που αφορούν το ωράριο και το είδος της διατροφής, καθώς και συνήθειες του τρόπου ζωής σας. Δείτε όλα όσα μπορείτε να κάνετε
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια ενοχλητική και επώδυνη πάθηση του πεπτικού κατά την οποία ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας αδυνατεί να συγκρατήσει το γαστρικό περιεχόμενο που προωθείται στον οισοφάγο προκαλώντας καούρες, πόνο και δυσάρεση αναπνοή.
Η λύση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εντοπίζεται κυρίως στη διατροφή, τόσο στο περιεχόμενο αλλά και στις συνήθειες που τη συνοδεύουν. Παράλληλα, πρόσθετες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορούν να συμβάλουν θετικά.
Ας δούμε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί:
1. Ακολουθήστε μια έξυπνη διατροφή
Η έξυπνη διατροφή περιλαμβάνει τόσο τα σωστά τρόφιμα που δεν επιδεινώνουν τα συμπτώματα της πεπτικής νόσου όσο και τη σωστή ποσότητα του γεύματος.
Μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις με τα τρόφιμα που έχετε παρατηρήσει ότι σας «πειράζουν», στα οποία για την πλειονότητα των ασθενών περιλαμβάνονται ο καφές και η σοκολάτα λόγω καφεΐνης, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, τα λιπαρά, πικάντικα, τηγανιτά και αλμυρά τρόφιμα, τα όξινα τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, το σκόρδο, το κρεμμύδι και οι τομάτες.
Έπειτα, προτιμήστε τα μικρά και τακτικά γεύματα, αντί μιας μεγάλης μερίδας που δυσκολέψει τη διαδικασία της πέψης και θα οδηγήσει σε παλινδρόμηση. Έρευνα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνήθιζαν να καταναλώνουν ένα πλούσιο δείπνο αντί να το μοιράζουν σε μικρότερα μέσα στην ημέρα.
Οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον τρία γεύματα μέσα στην ημέρα, ενώ αν η ποσότητα φαγητού μπορεί να μοιραστεί σε τέσσερα ή πέντε γεύματα τα οφέλη θα είναι περισσότερα.
2. Καταναλώστε το γεύμα σας τη σωστή ώρα
Για να λειτουργήσει θετικά η έξυπνη διατροφή πρέπει να καταναλώνεται και στο σωστό χρόνο. Αποφύγετε λοιπόν τα βραδινά γεύματα, ιδίως πριν ξαπλώσετε, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αυτή η συνήθεια οδηγεί αναπόφευκτα σε εντονότερα συμπτώματα της πάθησης. Επιπλέον, η κατάκλιση αμέσως μετά από ένα πλούσιο δείπνο έχει συνδεθεί με τη νυκτερινή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Τι μπορείτε να κάνετε; Ιδανικά, καταναλώστε το γεύμα σας τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Γαστρεντερικών Διαταραχών, η μέγιστη παραγωγή γαστρικού οξέως πραγματοποιείται κατά τις πρώτες τρεις ώρες μετά το φαγητό.
Αν παρόλα αυτά τα νυχτερινά συμπτώματα επιμένουν, δοκιμάστε να ανασηκώσετε το πάνω μέρος του κρεβατιού. Έρευνα έδειξε ότι η αύξηση της κλίσης προς τα πάνω κατά 20 εκατοστά για έξι ημέρες μείωσε τη νυχτερινή παλινδρόμηση για όλους τους συμμετέχοντες και τις διαταραχές του ύπνου για το 65%. εξ αυτών.
3. Μειώστε το σωματικό βάρος
Μελέτες έχουν καταλήξει στη σύνδεση μεταξύ αυξημένου βάρους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αν και οι μηχανισμοί πίσω από τη σχέση ακόμη διερευνώνται, σύμφωνα με μια επιστημονική υπόθεση η πίεση που ασκείται στην κοιλιακή χώρα από τα παραπάνω κιλά προκαλεί χαλάρωση στον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου.
4. Κόψτε τις κακές συνήθειες
Ή τουλάχιστον περιορίστε τις. Πρόκειται για την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα που έχουν σχετιστεί αρνητικά με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Ειδικότερα, είναι γνωστό ότι το αλκοόλ επιβαρύνει τις καούρες καθώς ερεθίζει τον οισοφάγο, διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα και αυξάνει την παραγωγή γαστρικού οξέος.
Όσον αφορά το κάπνισμα, ανασκόπηση του 2016 κατέληξε επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα και μειώνει τη δράση του σάλιου ως προς την εξουδετέρωση των στομαχικών υγρών.
Τα στοιχεία για τις δύο συνήθειες και τη σύνδεσή τους με την πάθηση δεν είναι απόλυτα. Αφενός, μελέτη του 2013 κατέληξε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να θεωρηθεί το αλκοόλ αρνητικός παράγοντας και, αφετέρου, η διακοπή του καπνίσματος, που συστήνεται από τους ειδικούς για όλους τους ασθενείς με την πάθηση, φάνηκε να είναι αποτελεσματική μόνο για όσους είχαν υγιές σωματικό βάρος.
Έρευνες μεγάλης κλίμακας έχουν αναδείξει πως παράγοντες όπως ο ανεπαρκής ύπνος και οι κακές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο της πεπτικής νόσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια: