Στην όγδοη θέση μεταξύ όλων των περιφερειών της χώρας βρίσκεται η Ήπειρος στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Θέση που απέχει πολύ από τις πρωτιές άλλων ετών και δείχνει την ανάγκη επιτάχυνσης στην υλοποίηση έργων και επενδύσεων, όπως και την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών αξιολόγησης είτε πρόκειται για έργα φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα είτε για ιδιωτικές επενδύσεις.
Οι Περιφέρειες που κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις στη απορρόφηση είναι η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία.
Ακολουθούν η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 752 εκατ. ευρώ, η Κρήτη με 741 εκατ. ευρώ και η περιφέρεια Ηπείρου με 732 εκατ. ευρώ. Σε Πελοπόννησο καταγράφονται 484 εκατ. ευρώ, σε Νότιο Αιγαίο 468 εκατ. ευρώ, σε Δυτική Μακεδονία 385 εκατ. ευρώ και στο Βόρειο Αιγαίο 348 εκατ. ευρώ.
Στην τελευταία θέση, με πληρωμές της τάξεως των 341 εκατ. ευρώ, βρίσκεται η περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων. Οι δύο βασικότεροι είναι η γρήγορη αξιολόγηση των προτάσεων που υποβάλλονται από τις Διαχειριστικές Αρχές και η ετοιμότητα των τελικών δικαιούχων.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις ιδιωτικές επενδύσεις, με την διαφορά ότι εδώ φαίνεται ότι η αξιολόγηση στα περισσότερα προγράμματα που έχουν προκηρυχθεί γίνεται με τον… αραμπά.
Κι αυτό την ώρα που η πανδημία έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στους μικρομεσαίους και τα χρηματοδοτικά προγράμματα θα μπορούσαν να δώσουν μία μικρή έστω ανάσα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το σύνολο των πόρων που έχουν διατεθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέρχονται στα 12,6 δισ. ευρώ, με τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας να έχουν εισπράξει αθροιστικά 5,65 δισ. ευρώ.
Οι δαπάνες ανά θεματικό στόχο
Σε ό,τι αφορά τους 12 θεματικούς στόχους, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ανταγωνιστικότητα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με πληρωμές 3,735 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο θεματικός στόχος Οικονομία Χαμηλών Ρύπων με πληρωμές 1,509 δισ. ευρώ και στην τρίτη η Απασχόληση, με 1,404 δισ. ευρώ.
Πληρωμές άνω του 1 δισ. ευρώ έχουν λάβει παρεμβάσεις των θεματικών στόχων Βιώσιμες Μεταφορές με 1,303 δισ. ευρώ, η Κοινωνική Ένταξη με 1,297 δισ. ευρώ, η Προστασία Περιβάλλοντος με 1,162 δισ. ευρώ και η Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση με 1,031 δισ. ευρώ.
Στους υπόλοιπους θεματικούς στόχους οι πληρωμές κατανέμονται ως εξής:
Έρευνα Καινοτομία και Τεχνολογία 168,5 εκατ. ευρώ
Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών 315,2 εκατ. ευρώ
Κλιματική Αλλαγή – πρόληψη 149,4 εκατ. ευρώ
Μεταρρύθμιση Δημόσιες Διοίκησης 120,7 εκατ. ευρώ
Τεχνική Βοήθεια 404,3 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια: