Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί με αφορμή τους τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 152 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Εξ αυτών, 22 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 26 στην περιφερειακή ενότητα Αττικής και 43 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος, με τα θύματα στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχονται σε 211, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 17 ασθενείς.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή είχαν καταγραφεί 151 κρούσματα κορωνοϊού, την Πέμπτη 153, την Τετάρτη 124 και την Τρίτη 121. Η τελευταία ημέρα που καταγράφηκε διψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων ήταν τη Δευτέρα (77).
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης ερωτηθείς για τις αυξήσεις των κρουσμάτων είπε πως «όλα είναι στο τραπέζι, ακόμα και περιορισμός στις μετακινήσεις, εκτός του οριζόντιου lockdown».
«Θα αυξηθούν τα κρούσματα, δεν ξέρω αν έχει ξεφύγει η επιδημία όμως. Η πορεία θα κριθεί στις επόμενες 10 με 15 μέρες από τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα» τόνισε ο κ. Ζαούτης. Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι υπάρχουν παρά πολλοί ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, και δεν είναι όλη η εικόνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
«Τα περιοριστικά μέτρα θα καθορίσει η επιδημιολογική εικόνα. Το οριζόντιο lockdown εν είναι στο τραπέζι, δεν το αντέχουμε» διευκρίνισε.
Ο κ. Ζαούτης ανέδειξε μάλιστα και τον ρόλο της ατομικής ευθύνης.
«Δεν ξέρουμε αν και πότε θα έρθει το αποτελεσματικό εμβόλιο, γι’ αυτό θα πρέπει εμείς να χειριστούμε την επιδημία» επισήμανε. Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι πάνω από το 1. «Δεν τηρούμε τα μέτρα. Αν θέλουμε να λειτουργήσουμε σαν κοινωνία, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα».
«Ευθύνη έχουν όλοι οι πολίτες, ίσως η μεγαλύτερη είναι στους πολίτες για να ελεγχθεί η αύξηση των κρουσμάτων» υπογράμμισε.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, εξέφρασε με ανάρτησή του στο Facebook την εκτίμηση ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να είναι κατά οκτώ έως 10 φορές μεγαλύτερος.
Προειδοποίησε δε ότι χωρίς τις συντονισμένες δράσεις πολιτείας και πολιτών θα υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι η χαλάρωση μετά την άρση των μέτρων ήταν σημαντική.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έστειλε το μήνυμα ότι τη μάσκα δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως καταναγκασμό αλλά ως το «εργαλείο» που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τη ζωή μας, τις εργασίες και τις διασκεδάσεις μας. Δεν πρόκειται για χρήση που σκοπό έχει να προστατεύσει τους άλλους αλλά είναι το μέσο για να συνεχίσουμε φυσιολογικά τη ζωή μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο που θα μας προστατεύσει από τον ιό.
Εξήγησε μάλιστα ότι οι μάσκες είναι «αποδεδειγμένα καλύτερες και πιο προστατευτικές από τις ασπίδες οι οποίες έχουν ευθύς εξ' αρχής σχεδιαστεί ως συμπληρωματικό μέτρο προφύλαξης. Δηλαδή, ασπίδα έχει νόημα να φοράει κάποιος που φοράει και μάσκα. Στην πραγματικότητα οι ασπίδες αντικαθιστούν τη χρήση των ειδικών γυαλιών και όχι τις μάσκες που προστατεύουν μύτη και στόμα. Βιβλιογραφικές αναφορές επισημαίνουν ότι οι ασπίδες δεν είναι αντίστοιχα προϊόντα με τις μάσκες».
Δεν υπάρχουν σχόλια: