Στόχος η εκτίμηση του βαθμού προσβολής του πληθυσμού από τον ιό - Ποιο το δείγμα ανά περιοχή
Στην Περιφέρεια της Κρήτης ξεκινάει τις επόμενες ημέρες η πρώτη πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα, για τον ιό SARS-CοV-2. Η μελέτη αυτή αποτελεί πρόταση ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (καθηγητές και ερευνητές του Ιδρύματος), η οποία έλαβε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ θα διεξαχθεί με την υποστήριξη της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ και των Ιατρικών Συλλόγων, με τη συμμετοχή και άλλων κοινωνικών φορέων του νησιού.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής: «Σκοπό της παρούσας μελέτης αποτελεί η εκτίμηση του επιπολασμού του SARS-CoV-2, όπως αυτός καθορίζεται από την οροθετικότητα, ανά φύλο, ηλικία και περιοχή στο γενικό πληθυσμό της Κρήτης. Αντικειμενικοί στόχοι της είναι η εκτίμηση της αναλογίας των ασυμπτωματικών ή υποκλινικών λοιμώξεων, η διερεύνηση των παραγόντων κινδύνου της λοίμωξης μέσω της σύγκρισης οροθετικών και οροαρνητικών ατόμων, η αξιολόγηση δυνητικών παραγόντων κινδύνου σε επαγγελματίες υγείας και φροντίδας που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό κατά την περίοδο της επιδημίας και η διερεύνηση των αλλαγών στην οροθετικότητα και το επιδημιολογικό προφίλ του πληθυσμού μετά την άρση των ισχυόντων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης».
Στην μελέτη συμμετέχουν ο Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής Ιολογίας και διευθυντής του Ιολογικού Εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής του Π.Κ, ο Γρηγόριος Χλουβεράκης αναπληρωτής καθηγητής Βιοστατιστικής του Π.Κ, ο Ευάγγελος Κριτσωτάκης αναπληρωτής καθηγητής Βιοστατικής και η Μαριλένα Αναστασάκη ερευνήτρια της Ιατρικής Σχολής.
Η μελέτη θα είναι πληθυσμιακή και θα συμπεριλάβει στην πρώτη της φάση ενήλικες άνω των 18 ετών. Κριτήρια στρωμάτωσης του ερευνώμενου πληθυσμού, όπως είπε ο κ. Λιονής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι οι γεωγραφικές διαιρέσεις της Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Απογραφής Πληθυσμού της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες θα χωριστούν σε 12 στρώματα ανάλογα με τον νομό και την ταξινόμησή τους σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.
«Στο νομό Χανίων θα ληφθούν 275 δείγματα, 143 στο Ρέθυμνο, 508 στο Ηράκλειο και στο Λασίθι 131. Το συνολικό δηλαδή δείγμα που θα ληφθεί είναι 1057 άτομα, τα οποία θα προσκληθούν για να συμμετέχουν. Τις επόμενες ημέρες θα λάβουν πρόσκληση από την ερευνητική ομάδα στην οποία θα συμμετέχουν και εθελοντές φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης οι οποίοι θα συμβάλουν στην ενημέρωση των ατόμων που θα προσκληθούν, αλλά και στη συλλογή των ανωνυμοποιημένων δεδομένων. Η προσπάθεια θα είναι να επισκεπτόμαστε εμείς στο σπίτι τους συμμετέχοντες, σε ό,τι αφορά ηλικιωμένους ανθρώπους και πρόσωπα σε απομακρυσμένες περιοχές, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία. Σε αστικά κέντρα και εφόσον αυτό είναι εφικτό η εξέταση θα γίνεται σε επιλεγμένα ιατρεία ιατρών που θα έχουν δηλώσει συμμετοχή κάτω από την αρωγή και τη στήριξη των Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λιονής.
Τα δείγματα θα μεταφέρονται, στη συνέχεια, από ειδική μεταφορική εταιρεία στο Εργαστήριο Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκεί θα γίνεται η εξέταση και ανάλυση τους.
«Η μελέτη συζητήθηκε στην Επιτροπή του υπουργείου Υγείας και έχει λάβει και επίσημη άδεια από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και ειδική άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών για τη χρήση υφιστάμενων αρχείων καταγραφής πληθυσμού με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και με γνώμονα πάντα την προστασία των προσωπικών δεδομένων» είπε ο κ. Λιονής ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά κυλιόμενων μελετών στην Περιφέρεια Κρήτης που θα συμβάλλει στην εκτίμηση του βαθμού προσβολής του πληθυσμού από τον ιό αλλά και της αποτελεσματικότητας των λαμβανόμενων μέτρων, καθώς και στις αποφάσεις για την υγεία και την ανάπτυξη στο νησί. Ακόμη θα συμβάλλει στην προτυποποίηση της μεθοδολογίας για την ανάπτυξη παρόμοιων προσεγγίσεων και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια: