Κορυφώνονται οι αντιδράσεις φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημόνων απέναντι σε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το ενδιαφέρον των περισσότερων συγκεντρώνουν οι νέες διατάξεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, το νέο σύστημα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, η θεσμοθέτηση χρήσεων γης για τις περιοχές Natura και οι διατάξεις για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Προβληματικά σημεία υπέδειξε και η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, καθώς και ο Τομέας Πολεοδομίας του ΕΜΠ.
Αργά χθες το απόγευμα είχαν προγραμματιστεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο που, εκτός απροόπτου, θα ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια. Παράλληλα «έτρεχαν» τις τελευταίες ημέρες και δύο εκστρατείες συγκέντρωσης υπογραφών: WWF και Greenpeace είχαν μέχρι χθες συγκεντρώσει 33.000 υπογραφές υπέρ της απόσυρσης των διατάξεων που ευνοούν την εξόρυξη υδρογονανθράκων, ενώ 130 φορείς συγκέντρωσαν 18.000 υπογραφές υπέρ της απόσυρσης όλου του νομοθετήματος. Χθες παρενέβη και ο Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ με ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι η συγκέντρωση στο νομοσχέδιο πολλών ασύνδετων ρυθμίσεων δεν αποτελεί καλή νομοθετική πρακτική και προτείνοντας η συζήτησή του να μετατεθεί όταν η Βουλή λειτουργήσει ξανά σε πλήρη σύνθεση «ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για επιστημονικό διάλογο και επεξεργασία για την αναμόρφωσή του».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε χθες στη Βουλή την απόσυρση διάταξης για την «απελευθέρωση» της δυναμικότητας των ξενοδοχείων σε Ψυρρή και Μεταξουργείο και των χρήσεων γης στα ισόγεια κτιρίων στο εμπορικό τρίγωνο. Οπως υποστήριξε, «για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι δεν θέλουμε να νομοθετήσουμε βεβιασμένα, αυτή τη διάταξη, για να γίνονται και κάποια ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας και να μην είναι έρημη η Σταδίου, έρημη η Πειραιώς και τα λοιπά –αυτό ήταν το μεγάλο έγκλημα και γι’ αυτό κουβεντιάζουμε– θα την αποσύρουμε προσωρινά και θα την ξαναφέρουμε σε πολεοδομικό νομοσχέδιο, για να είναι ενταγμένη στον ευρύτερο σχεδιασμό μας».
Χθες αναρτήθηκε και η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, που επεσήμανε ορισμένα προβληματικά σημεία. Μεταξύ αυτών:
• Για τη θέσπιση νέων κατηγοριών χρήσεων γης σε περιοχές Natura, επισημαίνει την αναντιστοιχία ανάμεσα στον πολεοδομικό σχεδιασμό και τις ανάγκες των προστατευόμενων περιοχών (όπως είχε εξαρχής υποδείξει και η «Κ», βλ. 5.3.20). «Η ταύτιση κατηγοριών περιοχών με κατηγορίες χρήσης γης ενδεχομένως δεν αποδίδει με ακρίβεια την έννοια της λειτουργικής δραστηριότητας, δεδομένης και της σχεδόν καθολικής απαγόρευσης δραστηριοτήτων σε αυτές τις περιοχές, εγκυμονεί δε, από άποψη συστηματικότητας, τον κίνδυνο να εντάξει στη λογική του πολεοδομικού σχεδιασμού οικιστικών περιοχών, εκτάσεις οι οποίες εξ ορισμού αποκλείονται από τη δόμηση», αναφέρει.
• Επισημαίνει ότι διά της κατάργησης μιας διάταξης επετράπη η εγκατάσταση μεγάλων τουριστικών αναπτύξεων (όπως οι ΠΟΤΑ, περιοχές οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης) μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, κάτι που απαγορευόταν ρητά από τη νομοθεσία.
• Επισημαίνει την αντισυνταγματικότητα δύο διατάξεων: Η πρώτη για τις οικιστικές πυκνώσεις, καθώς «η λογική που υιοθετεί το νομοσχέδιο προσιδιάζει περισσότερο στο καθεστώς νομιμοποίησης αυθαιρέτων». Και η δεύτερη για την «ευελιξία» ανάμεσα στα επίπεδα πολεοδομικού σχεδιασμού «καθώς, όπως έχει παρατηρηθεί, τυχόν ανατροπή των επιπέδων σχεδιασμού δεν εμπίπτει, καταρχήν, στην κανονιστική εξουσία του κοινού νομοθέτη».
Δεν υπάρχουν σχόλια: