Ένα προς ένα προσδιορίστηκαν τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την προετοιμασία του φακέλου της ένταξης του Ζαγορίου στα Μνημεία της Unesco. Τις προηγούμενες ημέρες για τον λόγο αυτό στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού είχαν επισκεφθεί το Ζαγόρι όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Γιώργο Σουκουβέλο και προσδιόρισαν τις κινήσεις που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Το ίδιο θέμα αποτέλεσε το αντικείμενο της συζήτησης που είχε η Υπουργός Λίνα Μενδώνη με τον Δήμαρχο Ζαγορίου και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη. Πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα που είχε ξεκινήσει το 2014 από τον Κώστα Τασούλα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα της κυβερνητικής ατζέντας για την Ήπειρο.
Το Ζαγόρι θα είναι η πρώτη ελληνική υποψηφιότητα στον τομέα του πολιτιστικού τοπίου.
Όπως δήλωσε στα Γιάννινα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία που απαιτεί την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών παραγόντων και της αυτοδιοίκησης των δύο βαθμών.
«Είχαμε μία συντονιστική σύσκεψη και έχουμε υπολογίσει ότι μέσα στην άνοιξη θα γίνει στα Γιάννενα ένα είδος εργαστηρίου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να μπορέσουμε να συντονίσουμε καλύτερα τα πράγματα, ώστε αρχή καλοκαιριού, μέσα στον Ιούνιο, να έχουμε μια πρώτη εκδοχή του διαχειριστικού σχεδίου και στη συνέχεια – μέχρι το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο – Οκτώβριο – να έχουμε την πρώτη μορφή συγκρότησης του φακέλου, που μας είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με την UNESCO», ανέφερε στις δηλώσεις της η Υπουργός.
Τα πολιτιστικά τοπία επιλέγονται από την UNESCO λόγω της ιδιαίτερης, οικουμενικής τους σημασίας, της αντιπροσωπευτικότητάς τους όσον αφορά καθορισμένες γεω-πολιτισμικές περιοχές, καθώς και λόγω της ικανότητάς τους να εκπροσωπήσουν τα ουσιαστικά και διακριτά πολιτισμικά στοιχεία τέτοιων περιοχών. Αν θα τα καταφέρει το Ζαγόρι, θα δείξει…
Το Ζαγόρι, πάντως, έχει ήδη μια σημαντική εμπειρία με την UNESCO, καθώς το γεωπάρκο Βίκου-Αώου έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Η προστασία των Πολιτιστικών Τοπίων μπορεί να συμβάλει θετικά στις σύγχρονες τεχνικές αειφόρου χρήσης της γης και να διατηρήσει ή ακόμα και να ενισχύσει τις φυσικές αξίες του τοπίου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τη διατήρηση της βιολογικής πολυμορφίας.
Όταν ένα Πολιτιστικό Τοπίο εγγραφεί στον κατάλογο, το κράτος - μέλος οφείλει να διατηρήσει την εξέχουσα οικουμενική αξία του. Να μεριμνά για τη συντήρηση, την ανάδειξη, την προβολή και εν γένει τη διαχείριση του αγαθού κατά τρόπο που να διασφαλίζεται διαχρονικά η αυθεντικότητα και η ακεραιότητά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια: