Η συνεργασία των μελισσοκόμων και η προβολή του Ηπειρωτικού μελιού μπορούν να αποτελέσουν την ασπίδα για ένα προϊόν με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, υψηλή ποιότητα και ξεχωριστή διατροφική αξία. Η μεγάλη απειλή, όπως για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα είναι οι εισαγωγές μελιού. Πρόκειται άλλωστε για το μοναδικό προϊόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει γεωγραφική προέλευση. Όμως το ελληνικό μέλι έχει ταυτότητα και είναι από τα λίγα αγροτικά προϊόντα που έχει νομοθετημένα χαρακτηριστικά! Ο κλάδος της μελισσοκομίας είναι από τους καλύτερα οργανωμένους ενώ το πιο ενθαρρυντικό είναι πως ασχολούνται όλο και περισσότερο νέοι.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ηπειρωτικού μελιού, οι κίνδυνοι που υπάρχουν, τα προβλήματα και οι προοπτικές αναδείχθηκαν τόσο κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε για τον αγρότη της χρονιάς όσο και στην ημερίδα του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως τονίζεται, είναι το γεγονός ότι ο καταναλωτής δεν διακρίνει το ελληνικό μέλι από το εισαγόμενο κι αυτό γιατί οι Έλληνες παραγωγοί δεν έχουν αναδείξει τα ιδιαίτερα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.
«Η Ήπειρος έχει μία ξεχωριστή βιοποικιλότητα. Αυτή είναι που κάνει ιδιαίτερο το μέλι της περιοχής. Με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορεί εύκολα να κατακτήσει τις ξένες αγορές», σημείωσε ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστάσιος Ποντίκης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως εξήγησε είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και οι εισαγωγές- ελληνοποιήσεις.
Κι εδώ όμως υπάρχει απάντηση..
Οι ίδιοι οι παραγωγοί της περιοχής θα πρέπει να προστατέψουν το προϊόν που παράγουν και παράλληλα τα θεσμικά τους όργανα να επικοινωνήσουν στο μέγιστο βαθμό αυτό που παράγεται στον τόπο μας ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι θα επιλέξει και τι θα αγοράσει.
Το μέλι αποτελεί εν δυνάμει έναν σημαντικό παράγοντα της τοπικής οικονομίας. Το πιο σημαντικό είναι ότι στον κλάδο εισέρχονται νέοι με γνώσεις και με διάθεση να καινοτομήσουν στην παράδοση..
Ο δρόμος δύσκολος αλλά ανοιχτός..
Δεν υπάρχουν σχόλια: