Κύριοι,
Η εξόρυξη υδρογονανθράκων σημαίνει ταυτόχρονα την ανάγκη υποστηρικτικών δομών στην στεριά και τα παρακείμενα λιμάνια για την κατεργασία, διαχωρισμό, μεταφορά και αποθήκευση των προϊόντων που προκύπτουν από την επεξεργασία της λάσπης του αργού πετρελαίου που αποτελεί μείγμα υγρών και αερίων υδρογονανθράκων, νερού και περιττών προσμίξεων που πρέπει να απομακρυνθούν. Ο κίνδυνος ατυχήματος στις πλατφόρμες εξόρυξης και στα μέσα μεταφοράς, επικίνδυνες διαρροές τοξικών ουσιών, διάρρηξη πυθμένα, διαφυγή υποπροϊόντων υδρογονανθράκων, μεταξύ άλλων, από τη συνολική διαδικασία παραγωγής και μεταφοράς σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, μπορεί να είναι ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες για το φυσικό περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.
Οι εργασίες είναι ιδιαίτερα ρυπογόνες και βάζουν σε κίνδυνο τα εδάφη, την ατμόσφαιρα, τα υπόγεια και επιφανειακά νερά. Η περιοχή περιλαμβάνει τρία εθνικά πάρκα (Θαλάσσιο Εθνικό Πάρκο Ζακύνθου, Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Σταφυλλιάς και Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού), μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, τη σημαντικότερη περιοχή υδατοκαλλιεργειών στη χώρα και κυρίως, το σημείο το οποίο χαρακτηρίζεται από τους σεισμολόγους η πιο ενεργά σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης.
Η προσπάθεια εξόρυξης πετρελαίου σε μια περιοχή που αποτελεί ουσιαστικά την καρδιά μιας τοποθεσίας όπου έχουν εντοπισθεί και καταγραφεί μεγάλα ενεργά σεισμικά ρήγματα με δυναμικό που μπορεί να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 7 ρίχτερ ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες και την τοπική κοινωνία.
Επειδή τραγική καταστροφή θα είναι η εφιαλτική παράμετρος των πολλαπλών επιπτώσεων σε περίπτωση ατυχήματος από το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός καταστροφικού σεισμού, (μια ματιά σε εικόνες διασποράς πετρελαιοκηλίδων σε αντίστοιχα ατυχήματα θα μας κάνει να χάσουμε τον ύπνο μας).
Επειδή, οι εταιρίες, που θα δραστηριοποιηθούν στο Ιόνιο όπως η Γαλλική Total και η Ισπανική Repsol, είναι εταιρίες με βαρύ ιστορικό πρόκλησης πετρελαιοκηλίδων, (Πηγή: WWF Ελλάς).
Επειδή, οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων παραχωρούν παραπάνω από το 1/3 της χερσαίας και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας, με τα νησιά του Ιονίου να είναι περικυκλωμένα από έξι οικόπεδα συνολικής έκτασης περίπου 17.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. (Πηγή: Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων).
Επειδή δεν θέλουμε τη Λευκάδα ένα τεράστιο εργοτάξιο στο οποίο η κάθε εταιρία θα έχει το δικό της οικόπεδο, όπου θα δρα ανενόχλητη ενάντια στη φύση και τις τοπικές κοινότητες, υποσχόμενη τάχα πακτωλούς χρημάτων αποκρύπτοντας εντέχνως τους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς κινδύνους που την συνοδεύουν.
Επειδή, η Ελλάδα ξεκινά τις εξορύξεις στα εδάφη της την στιγμή που υπόλοιπη Ευρώπη, όπως: η Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία (σε περιοχή του Ιονίου), Δανία, Ιρλανδία, Κροατία, ακύρωσαν τα προγράμματά τους και απαγορεύουν τις εξορύξεις υδρογονανθράκων για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και του τουρισμού και ενισχύουν, χρηματοδοτούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή ενέργεια, αιολική, ηλεκτρική και υδροηλεκτρική.
Επειδή, οι εργασίες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου επιτρέπονται σε όλο το Ιόνιο. Για τις προστατευόμενες περιοχές ισχύει μόνο ζώνη αποκλεισμού μόλις ενός χιλιομέτρου από την ακτή. (Πηγή: Κοινή Υπουργική Απόφαση Έγκρισης ΣΜΠΕ για τη Θαλάσσια Περιοχή Ιονίου).
Επειδή οι σεισμικές έρευνες οι οποίες αποδεδειγμένα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη θαλάσσια ζωή, εξαιρούνται από την υποχρέωση εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. (Πηγή: Κοινή Υπουργική Απόφαση Έγκρισης ΣΜΠΕ για τη Θαλάσσια Περιοχή Ιονίου).
Επειδή τα μεγάλα βάθη του Ιονίου σε συνδυασμό με την υψηλή σεισμικότητα της περιοχής καθιστούν τις εξορύξεις ιδιαίτερα επικίνδυνες με μεγάλο ρίσκο αστοχιών και ατυχημάτων.
Επειδή οι κλάδοι τουρισμού και αλιείας παρέχουν σχεδόν τα ¾ του εισοδήματος της Περιφέρειας Ιονίου, (ενδεικτικά ο μεν τουριστικός κλάδος συνεισέφερε 2,2 δις €, δηλ. 73% του ΑΕΠ της Περιφέρειας με 53.000 θέσεις εργασίας, ο δε κλάδος της αλιείας απασχολεί περίπου 3800 εργαζόμενους και συνεισφέρει στην οικονομία του Ιονίου 73.000.000€/έτος), η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μία πετρελαιοκηλίδα θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τον τουρισμό και την αλιεία και κατά συνέπεια τις τοπικές κοινότητες. (Πηγή: ΙΝΣΕΤΕ)
Επειδή οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις του Ιονίου είναι μικρές οικογενειακές μονάδες και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν, τις συνέπειες μιας οικολογικής καταστροφής, την απώλεια εισοδήματος και τις νομικές μάχες για να λάβουν κάποια υποθετική αποζημίωση, καθόσον σε περίπτωση ατυχήματος από φυσικά αίτια (σεισμός) η εταιρεία απαλλάσσεται και στη σύμβαση δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση.
Επειδή ούτε θα γίνουμε Σαουδάραβες ούτε θα βγούμε από την κρίση με τις εξορύξεις, διότι όπως προκύπτει από τις υπογεγραμμένες συμβάσεις, το μοναδικό άμεσο έσοδο για την Περιφέρεια είναι το 5% επί του φορολογητέου εισοδήματος (όχι του τζίρου) των εταιριών. Τα δε έσοδα για τη χώρα είναι αμελητέα, η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στις πετρελαϊκές εταιρίες. (Πηγή: ΥΠΕΝ)
Επειδή στις 17-4-19 το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ) με απόφασή του (3-9/17-4-19), διαφώνησε (για τους ίδιους λόγους) με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο με όποιους όρους κι αν αυτή προταθεί ή συμφωνηθεί και ζητά την έμπρακτη δέσμευση όλων των αρμοδίων για την ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ κάθε δραστηριότητας εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου.
Επειδή στις 22-4-19, το δημοτικό συμβούλιο Ιθάκης, ψήφισε ομόφωνα τις θέσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, και είπε ΟΧΙ και στις συμφωνίες παραχώρησης προς εκμετάλλευση των θαλασσίων οικοπέδων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.
Επειδή στις 23-4-19, το δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς, «πέρασε» το ψήφισμα με τις συνοπτικές θέσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς-Ιθάκης κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Επειδή οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης τάσσονται ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, με όποιους όρους κι αν αυτή προταθεί ή συμφωνηθεί και για το λόγο αυτό έχουν ήδη συγκεντρώνει υπογραφές.
Επειδή επίσης εκατοντάδες κάτοικοι της Λευκάδας τάσσονται ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, με όποιους όρους κι αν αυτή προταθεί ή συμφωνηθεί και για το λόγο αυτό έχουν ήδη συγκεντρώσει υπογραφές και έχουν πραγματοποιήσει πλήθος δράσεων ενάντια στις εξορύξεις.
Επειδή και ο Αντ/ρχης Λευκάδας κ. Χαλικιάς τάσσεται ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων διότι θεωρεί ότι: «είναι ένας πλούτος που δεν ανήκει μόνο σε εμάς αλλά και σε επόμενες γενιές και αυτή τη στιγμή τα νησιά μας και η περιοχή μας, μπορεί να ζήσει από τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και να μην χρειάζεται την εξόρυξή τους, και θεωρεί ότι λόγω της σεισμικότητας της περιοχής, ένα πιθανό ατύχημα θα ήταν καταστροφικό.” (Συνέντευξη στον prisma 22-4-19).
Για όλους τους παραπάνω λόγους
Αιτούμαστε
Όλοι οι υποψήφιοι όλων των συνδυασμών των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας και οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων να ζητήσουν με αίτημά τους απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς και τα αρμόδια Υπουργεία:
1)την ανάκληση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και την παύση κάθε διαδικασίας ερευνών και εξόρυξης των υδρογονανθράκων, 2)την ανάπτυξη ειδικού προγράμματος ενεργειακής εξοικονόμησης και χρηματοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ιόνιο και τις χερσαίες περιοχές που προαναφέρονται.
*** Παρακαλούμε για την άμεση έγγραφη και αιτιολογημένη τοποθέτησή σας (με όποιο μέσο επιθυμείτε), για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.
*Να σημειωθεί ότι το ίδιο αίτημα κατατέθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, ζητώντας ταυτόχρονα να ενταχθεί σαν θέμα με επείγοντα χαρακτήρα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια: