ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Το όνομα Κρακατόα ή Κρακατάου προξενεί ρίγη τρόμου σε όσους γνωρίζουν την ιστορία του ινδονησιακού ηφαιστείου που βούλιαξε στη θάλασσα το 1883, σε μία από τις ισχυρότερες καταγεγραμμένες εκρήξεις όλων των εποχών. Το μικρό νησί που αναδύεται τον τελευταίο αιώνα στην ίδια θέση, γνωστό ως Ανάκ Κρακατάου (παιδί του Κρακατόα), ευθύνεται για το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε τα στενά ανάμεσα στην Ιάβα και τη Σουμάτρα το βράδυ του Σαββάτου, παρασέρνοντας στον θάνατο τουλάχιστον 429 ανθρώπους.
Εναέριες λήψεις επιβεβαίωσαν ότι η νοτιοδυτική πλευρά του μικρού ηφαιστειογενούς νησιού έχει βυθιστεί στη θάλασσα, κατολίσθηση που μετατόπισε μεγάλους όγκους νερού προξενώντας το τσουνάμι. Το ύψος του κύματος (τρία μέτρα) ήταν μικρό σε σχέση με αυτά που προξενούνται από την υποθαλάσσια σεισμική δραστηριότητα, τα οποία μπορούν να φθάσουν έως και 12-15 μέτρα ύψος. Ομως η έλλειψη προειδοποίησης (δεν προηγήθηκε κανένας σεισμός, δεν λειτούργησε κανένα σύστημα συναγερμού) είχε τραγικά αποτελέσματα για τους παράκτιους οικισμούς, με τα κύματα να μετατρέπουν σπίτια, ξενοδοχεία και εστιατόρια σε σωρούς από ξύλα και μπάζα. Μία από τις συγκλονιστικότερες τηλεοπτικές εικόνες της καταστροφής είναι το βίντεο από τη συναυλία του τοπικού συγκροτήματος Seventeen, την ώρα που το κύμα εισβάλλει πίσω από τους μουσικούς και διαλύει τη σκηνή.
Χθες, τα σωστικά συνεργεία αναζητούσαν ακόμη παγιδευμένους στα ερείπια παραθαλάσσιων χωριών όπως το Σουμούρ, αλλά και κατά μήκος ακτογραμμής 100 χιλιομέτρων. Παράλληλα, οι Αρχές προειδοποιούσαν ότι οι κάτοικοι πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς στο Ανάκ Κρακατάου εξακολουθεί να παρατηρείται έντονη δραστηριότητα. Το ηφαίστειο «ξύπνησε» στα τέλη του καλοκαιριού, με σειρά εκρήξεων λάβας και τέφρας, ενώ σε μία από αυτές, τον Οκτώβριο, βράχος εκτοξεύθηκε δίπλα σε τουριστικό πλοιάριο.
Ακόμη και για τα δεδομένα της γεωλογικά ενεργού Ινδονησίας, το 2018 ήταν ιδιαιτέρως καταστροφική χρονιά, με σεισμό τον Αύγουστο στο Λομπόκ (480 νεκροί) και σεισμό/τσουνάμι τον Σεπτέμβριο στην Κελέβη (2.000 νεκροί).
Τα Χριστούγενα του 2004, το μεγάλο τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού είχε κοστίσει τη ζωή 200.000 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 160.000 στην Ινδονησία.
Δεν υπάρχουν σχόλια: