Τελικά οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα όχι μόνο ζουν αλλά και αναπαράγονται στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, από τον Μύτικα μέχρι την Καστροσυκιά στην Πρέβεζα! Αυτό αποδεικνύουν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος πεδίου που εκπόνησε την θερινή περίοδο (από μέσα Ιουνίου έως τέλη Ιουλίου) ο σύλλογος Αρχέλων και δημοσιεύει η Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας.
Συνολικά οι επιστήμονες και οι εθελοντές του Αρχέλων χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες κατέγραψαν και προστάτεψαν-στην συγκεκριμένη ζώνη- 8 φωλιές και περίπου 550 χελωνάκια που κατάφεραν να φτάσουν στην θάλασσα για το πρώτο τους ταξίδι!
Επίσης την περίοδο από 1η Ιουλίου έως 15 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα μελέτης της θαλάσσιας χελώνας του Αμβρακικού Κόλπου (το οποίο ο Αρχέλων υλοποιεί από το 2002 και αφορά τις χελώνες Καρέτα-Καρέτα και Μύδας).
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την συμμετοχή 10 ερευνητών από όλο τον κόσμο που έπιασαν συνολικά 337 θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες μετρήθηκαν και μαρκαρίστηκαν στα μπροστινά πτερύγια.
Παράλληλα συλλέχθηκαν στοιχεία από αρμόδιες υπηρεσίες και φορεία καθώς και από αλιείς, οστρακοκαλλιεργητές και ιχθυοκαλλιεργητές με παράλληλη ενημέρωσή τους, έγινε δοκιμαστική λειτουργία μη επανδρωμένων σκαφών για καταγραφή των χελωνών στην θάλασσα καθώς και τοποθέτηση 2 πομπών συνδεδεμένων με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σε ενήλικες χελώνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια: