Πλάι στην κοσμική η εκκλησιαστική τέχνη της αργυροχρυσοχοϊας έδωσε στην πορεία των αιώνων σπουδαία δημιουργήματα από εκκλησιαστικά σκεύη, καλύμματα ευαγγελίων, λειψανοθήκες ως τις επενδύσεις των εικόνων, του ασημένιους σταυρούς και άλλα χρηστικά ή μη είδη.
Η επένδυση εικόνων της εκκλησίας με ασήμι δεν είναι, βέβαια, τωρινή καλλιτεχνική δημιουργία. Περνάει, όπως όλα αυτά, μέσα από τους δρόμους της λαϊκής δημιουργίας και αριθμεί ζωή πολλών αιώνων.
Οι τεχνίτες με την πατροπαράδοτη τεχνική, σπουδαγμένη από γενιά σε γενιά διαμορφώνουν σχήματα και διακοσμούν επιφάνειες ασημιού δημιουργώντας έτσι τα σφυρήλατα, τα χυτά, τα έκτυπα (φουσκωτά), εγχάρακτα, σκαλιστά κ.ά.
Μια τέτοια δημιουργία -επένδυση εκκλησιαστικής εικόνας- έχει την ευκαιρία να δει κανείς να εκτίθεται στη βιτρίνα του καταστήματος λαϊκής τέχνης του Χαρίτου στην οδό Ανεξαρτησίας 2, αλλά μόνο για λίγο γιατί είναι παραγγελία στη Νιγρίτα Σερρών. Πρόκειται για επένδυση με ασήμι εκκλησιαστικής εικόνας, της Παναγίας, με δημιουργό τον νεαρό Γιαννιώτη στην καταγωγή αρχιτέκτονα Ηλία Ν. Χαρίτο.
Το πρώτο που διακρίνει πέρα από τη διαπίστωση της τέλειας απόδοσης είναι η κατάθεση της καλλιτεχνικής ψυχής σ' αυτό το «Αξιον εστί», γιατί ο σκαλιστής δεν αρκείται εδώ μόνο στην καλή κατεργασία του ασημιού ή στην τεχνική κάλυψη των αναγκών της εικόνας, κάτι που αυτό του εξασφαλίζουν, τουλάχιστον σχεδιαστικά, και οι σπουδές του στην αρχιτεκτονική, αλλά επιμένει στην αόρατη διάχυση στην επιφάνεια της εικόνας ενός τεράστιου ψυχικού καλλιτεχνικού αποθέματος.
Το τελευταίο του το δίνει απλόχερα το καλλιτεχνικό, μάλλον, γονίδιο. Ο σκαλιστής εκτός από αρχιτέκτονας μηχανικός «μαθήτευσε» από μικρός και σε ένα τέτοιο καλλιτεχνικό περιβάλλον με σκαλιστή τον ίδιο τον πατέρα του από τον οποίον γνώρισε και την αξία των λαϊκού πολιτισμού.
Αξίζει, λοιπόν, κατηφορίζοντας την Αβέρωφ στα Γιάννινα να σταματήσετε να απολαύσετε το «Αξιον Εστί» που θα εκτίθεται ως και την Παρασκευή στο κατάστημα Λαϊκής Τέχνης του Χαρίτου στη διασταύρωση με την Ανεξαρτησίας στη γωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια: