Πολλά είναι τα άλυτα προβλήματα των Νοσοκομείων της Ηπείρου, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (Ε.Ι.Ν.Η.).
Η Ένωση κάνει λόγο για συνεχιζόμενη υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας στο χώρο ευθύνης της. Υποβάθμιση που αφορά τόσο τη λειτουργία τμημάτων σε νοσοκομεία της Ηπείρου , όσο και σε Κέντρα Υγείας της Ηπείρου.
Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά:
1.Το Παθολογοανατομικό / Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Γ.Ν. Πρέβεζας μένει χωρίς εκπαιδευμένη παρασκευάστρια μετά από την αιφνιδιαστική απόφαση μετακίνησής της στη Νοσηλευτική Υπηρεσία από την οποία προερχόταν. Η μετακίνησή της γίνεται χωρίς ενημέρωση του τμήματος και χωρίς καμία προηγούμενη πρόβλεψη αντικατάστασής της. Το συγκεκριμένο εργαστήριο καλύπτει ανάγκες της ευρύτερης περιοχής από τη βόρεια Αιτωλοακαρνανία περιοχή Βόνιτσας, τη Λευκάδα και από την Άρτα, με δεδομένες τις ελλείψεις αντίστοιχων τμημάτων στα Νοσοκομεία της Ηπείρου.Μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή των 3 νομών εργαστήριο και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης και συγκεκριμένα πρόληψης καρκίνου μήτρας ( testpar) , ζητείται η άμεση ανάκληση της απόφασης μεταφοράς της τεχνολόγου και μέχρι να προσληφθεί στο Νοσοκομείο νέος τεχνολόγος για το Παθολογοανατομικό εργαστήριο.
2.Ο νόμος 2889/2001 για την στελέχωση των ΤΕΠ στα Νοσοκομεία προβλέπει την ύπαρξη ικανού αριθμού ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων. στο Γ.Ν. Λευκάδας με την τεράστια έλλειψη ιατρικού προσωπικού, ειδικότερα στη Χειρουργική ειδικότητα, ο Διοικητής έφτιαξε δικό του τμήμα Επειγόντων χρησιμοποιώντας Γενικό Γιατρό για την λειτουργία των ΤΕΠ. Ένας μοναδικός Γενικός γιατρός είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει το σύνολο των προσφευγόντων στα ΤΕΠ περιστατικών και ο ρόλος του είναι να τα διακομίζει εκεί που μπορούν να αντιμετωπισθούν. Αυτό δεν είναι λειτουργία ΤΕΠ τον 21ο ΑΙΩΝΑ.
3,Γ.Ν. Αρτας το πρόβλημα του Ακτινολογικού εργαστηρίου έχει γίνει χρόνιο και παραμένει άλυτο. Λειτουργεί με δύο μόνιμους γιατρούς και ένα επικουρικό. Κατ΄ επανάληψη η Διευθύντρια του Ακτινολογικού με έγγραφά της προς τη Διοίκηση επισημαίνει την ανάγκη στελέχωσης σε ιατρικό δυναμικό, αφού το Ακτινολογικό καλύπτει μεγάλη σειρά απαραίτητων εξετάσεων ( υπέρηχοι, αξονικός, μαστογραφία, ακτινογραφίες κάθε είδους ).
Το νοσοκομείο στις 26-3-18 προκήρυξε θέση για επιμελή Β΄ Ακτινοδιαγνωστικής . Το ΔΣ του νοσοκομείου εισηγείται στην 6η ΥΠΕ την προκήρυξη 2ης θέσης Ε΄Β στην ίδια ειδικότητα για την οποία δεν υπάρχει καμία ανοιχτή προκήρυξη. Το εντυπωσιακό είναι ότι το ΔΣ παίρνει απόφαση στις 21-8-18 για προκήρυξη θέσης Δ/ντου στο ίδιο εργαστήριο και τη διαβιβάζει την ίδια μέρα στην 6η ΥΠΕ, χωρίς να έχει προηγηθεί προκήρυξη για τη 2η θέση ΕΒ Ακτινοδιαγνωστικής. Το εργαστήριο από 1-11-18 λόγω προβλεπόμενης άδειας θα μείνει μόνο με δύο γιατρούς . Για τα προβλήματα που θα προκύψουν δεν υπάρχει καμία απάντηση από τη Διοίκηση.
1.Τα ΚΥ της ηπείρου λειτουργούν σε άθλιες συνθήκες. Τελευταίο κρούσμα στο ΚΥ Πάργας που από 26-10-18 μένει με μία (1) ανειδίκευτη ιατρό σε υπηρεσία υπαίθρου για τους επόμενους 3 μηνες. Ο τελευταίος ειδικευμένος γιατρός του ΚΥ αποχωρεί με συνταξιοδότηση. Η εμβόλιμη μετακίνηση από 20-11-18 εως 30-11-18 ειδικού γιατρού από το ΚΥ Καλεντίνης στην Πάργα δεν αποτελεί λύση. Το συγκεκριμένο Κ. Υ. είναι αδύνατο να λειτουργήσει εφημεριακά μόνο με ένα ανειδίκευτο μάλιστα γιατρό , ενώ και η πρωινή του λειτουργία χωρίς μόνιμο ειδικευμένο γιατρό και χωρίς διευθυντή υπεύθυνο για τις διοικητικές και Ιατρικές ανάγκες του ΚΥ είναι προφανέστατα επικίνδυνο για την ίδια τη γιατρό και για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
Ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό από μήνες, σύμφωνα με την Ένωση, καμία υπεύθυνη απάντηση δεν έχει δοθεί στη γιατρό αλλά και στο ΚΥ για το μέλλον της λειτουργίας του.
Δεν υπάρχουν σχόλια: