Στον τόπο που πολέμησαν και θυσιάστηκαν εκεί αναπαύονται για πάντα. Η Ελλάδα με καθυστέρηση επτά σχεδόν δεκαετιών έκανε το χρέος της απέναντι στους πεσόντες του Έπους του 1940! Στα στενά της Κλεισούρας.. Στα ίδια μέρη που τότε δόθηκαν οι πιο φονικές μάχες.. Στα ίδια χώματα που ποτίστηκαν με αίμα! Εκεί αναπαύνονται για πάντα 573 Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί. Η τελετή ενταφιασμού λιτή.. Η ατμόσφαιρα φορτισμένη.. "Αιωνία τους η Μνήμη" και τα μάτια όλων βούρκωσαν.. Εκεί στα στενά της Κλεισούρας!
Ήταν αυτή η τελευταία πράξη της διαδικασίας που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο με την εκταφή στο Ντραγκότι.
Στον πρόχειρο χώρο όπου είχαν ενταφιαστεί μετά τον θάνατό τους βρέθηκαν πάνω από εξακόσιοι Έλληνες. Τόσοι περίπου αναφέρονταν και στα Ιταλικά αρχεία που μαζί με άλλα ιστορικά ντοκουμέντα αποτέλεσαν τον οδηγό.
Η εκταφή στον συγκεκριμένο χώρο έλαβε τέλος. Πριν από λίγο καιρό τα οστά των εκατό πρώτων είχαν μεταφερθεί και ενταφιάστηκαν στο στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες, το μοναδικό που είχε αναγνωριστεί από τις Αλβανικές αρχές.
Τούτη την φορά έγινε ένα ακόμη βήμα, πιο σημαντικό. Βήμα που αποδεικνύει και την διάθεση της Αλβανίας πλέον να κλείσει μία εκκρεμότητα με την ιστορία.. Να ολοκληρωθεί η εκπλήρωση ενός χρέους, πρωτίστως ανθρωπιστικού!
Το νεκροταφείο που είχε κατασκευαστεί στην Κλεισούρα με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου επί μία δεκαετία περίπου έμενε κενό... Τάφοι με σταυρούς που περίμεναν..
Και επιτέλους ήρθε η αιώνια ανάπαυση.. Για κείνα τα παιδιά.. Της Ελλάδος!
Ένα μικρό κεφάλαιο έκλεισε... Απλά.. ταπεινά.. Όπως προβλέπει το τελετουργικό της εκκλησίας και της παράδοσης.
Στη νεκρώσιμη τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος και παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Ελένη Σουρανή, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Συνταγματάρχης Χρήστος Μπακιρτζής, ο Συντονιστής της ομάδας εργασιών πεδίου Νίκος Κύργος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες και ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος.
Ο δρόμος είναι μακρύς!
Οι εργασίες αναζήτησης και εκταφής σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, θα συνεχισθούν στις περιοχές της Κοσσίνας, της Κλεισούρας και της Πρεμετής, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΕΕ). Επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας που προβλέπει την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό της ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940-1941, καθώς και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια: