Ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών, τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και ένα από τα τρία πιο σημαντικά έργα ενέργειας στην Ευρώπη είναι ο αγωγός ΤΑΡ, που καθιστά την χώρα ενεργειακό κόμβο και ενισχύει τη θέση της στον ευρύτερο ενεργειακό χάρτη. Στη Θεσσαλονίκη και στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο ΤΑΡ θα κατασκευάσει τρία ακόμη σημεία εξόδου για να τροφοδοτήσει την Καστοριά, την Πέλλα και την Κοζάνη. Παράλληλα παρουσιάστηκαν τα μεγάλα ενεργειακά πρότζετκ που σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια…
Και ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι γύρω γύρω θα υπάρχουν αγωγοί φυσικού αερίου και στην μέση η Ήπειρος, η οποία θα τους… αγναντεύει.
Στο πλαίσιο του στόχου για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της Ευρώπης ο Αμερικανός υφυπουργός Ενέργειας από το βήμα του συνεδρίου μετέφερε την στήριξη των ΗΠΑ στους αγωγούς φυσικού αερίου του «Νότιου Διαδρόμου».
Κι αυτοί είναι ο ΤΑΡ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διέρχεται από την Ελλάδα, αλλά θα τροφοδοτήσει την Ευρώπη μέσω Αλβανίας, ο Trans Αnatolian Pipeline (TANAP), αλλά και ο διασυνδετήριος αγωγός αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα κομβικής σημασίας, που αφορούν στην προώθηση διαφοροποιημένων πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και εναλλακτικών οδών διέλευσης, με στρατηγικό διεθνές ενδιαφέρον και σημειώνουν σημαντική πρόοδο:
Την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι σωλήνες για την κατασκευή του έχουν πλέον συγκολληθεί στο 90% της διαδρομής και η ολοκλήρωση του έργου θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή αγορά με αζέρικο αέριο.
Το Διασυνδετήριο Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από το TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για την επέκταση στα Βαλκάνια. Έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του έργου και σύντομα ξεκινά η κατασκευή.
Την κατασκευή γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Σερβίας, που θα ενισχύσει τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας και θα συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση του συστήματος «Κάθετου Διαδρόμου».
Την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια και θα ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό του γειτονικού κράτους και της ευρύτερης περιοχής.
Για τον αγωγό EastMed, όπου έχουν προχωρήσει οι επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς σε Κύπρο και Ισραήλ για την προώθηση του έργου. Υπάρχει συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο στο Ισραήλ μέσα στο Σεπτέμβριο για να ολοκληρωθεί το κείμενο της διακυβερνητικής συμφωνίας, η οποία πρόκειται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους.
Κρίσιμη είναι, επίσης, η δημιουργία πολλαπλών εισόδων για την περαιτέρω επέκταση της βαλκανικής αγοράς, καθώς αναπτύσσεται η αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αναδεικνύοντας τη χώρα σε σημαντική ενεργειακή πύλη.
Για τον ελληνοιταλικό αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος έχει ξαναζωντανέψει δεν έγινε καμία αναφορά. Η ΜΠΕ του έργου έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από τις 31 Ιουλίου και αναμένεται η γνωμοδότησή του ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο ελληνοιταλικός αγωγός είναι ο μοναδικός που μπορεί να φέρει άμεσα φυσικό αέριο στην Ήπειρο.
Οι άλλες εναλλακτικές λύσεις είναι ο αγωγός από το Ισραήλ, για τον οποίο ακόμη δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία ή η τροφοδοσία μέσω σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, λύση που σχεδιάζεται από την ΔΕΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια: