Την ευκαιρία να αναβαθμίσει και να ξαναδώσει επιτέλους “ζωή” στο υποτιθέμενο Ναυτικό Μουσείο θα έχει ο δήμος Πρέβεζας, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου-Λευκάδας για τη δημιουργία στο συγκεκριμένο σημείο, ενός σύγχρονου Κέντρου Πληροφόρησης που θα προβάλλει το φυσικό πλούτο και τις ιδιαιτερότητες του Εθνικού Πάρκου στο ευρύ κοινό και τους επισκέπτες της περιοχής.
Μεταξύ άλλων στο Κέντρο Πληροφόρησης θα γίνονται δράσεις ενηµέρωσης – ευαισθητοποίησης του κοινού και των επισκεπτών & παράλληλες δράσεις που θα απευθύνονται στους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους της περιοχής (ανάπτυξη ψηφιακού υλικού, σεµινάρια ροµποτικής µε κύριο αντικείµενο την παρακολούθηση των φυσικών συστηµάτων κ.λ.π.), παρουσιάσεις, των φυσικών οικοσυστηµάτων µε τους επικοιστές τους, ανάµεσά τους και τον άνθρωπο µε την ιστορική διαδροµή του στην περιοχή, ενώ θα γίνει και ανάπτυξη ενός περιπτέρου «επιστήµης» (δορυφορική κάλυψη, εικόνα σε πραγµατικό χρόνο, αισθητήρες παρακολούθησης, δοµή και λειτουργία των οικοσυστηµάτων της περιοχής) σε συνεργασία µε ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύµατα.
Το θέμα ήρθε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας, μετά από αίτημα του Φορέα και όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Κουτσικόπουλος στόχος του Φορέα είναι η δημιουργία μια δομής πληροφόρησης με επιχειρησιακό χαρακτήρα.
“Η Πρέβεζα θα πάρει την πραγματική της θέση με μια τέτοια δράση, στο σύστημα που λέγεται Αμβρακικός. Εγώ είμαι 32 χρόνια στην περιοχή και κάθε φόρα που άκουγα πρόβλημα Αμβρακικού όλοι έδειχναν την Πρέβεζα. Η λύση είναι στην είσοδο, θα το έχετε ζήσει κι εσείς. Αυτό σημαίνει ότι η θέση της είναι στρατηγικής, κομβικής σημασίας. Εκτός λοιπόν από το Κέντρο Πληροφόρησης, που με τις προδιαγραφές που έχουμε και με τη χρηματοδότηση που διεκδικούμε αυτή τη στιγμή από την Περιφέρεια, θα έχει αυτό το Κέντρο έναν χαρακτήρα σύγχρονο, διαδραστικό, με πολύ καλή τεχνική υποδομή και που εκτός από την πληροφόρηση θα μπορεί να δέχεται και άλλες δράσεις. Θεωρούμε ότι ο χώρος είναι ανοιχτός, άρα ο δήμος εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να προγραμματίζει δραστηριότητες στο συγκεκριμένο χώρο. Επίσης όλη η υποδομή είναι λυόμενη και μεταφερόμενη, άρα οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει είτε ανάγκη επέκτασης του Ναυτικού Μουσείου είτε ανάγκη επέκτασης του Κέντρου Πληροφόρησης, θα μπορεί να μεταφερθεί σε ένα άλλο χώρο χωρίς να δημιουργεί κανένα πρόβλημα στις αρχικές υποδομές. Και τέλος, παράλληλα με αυτή τη δραστηριότητα θέλουμε να αναπτύξουμε και ένα σύνολο άλλων δράσεων και δραστηριοτήτων που θα απευθύνονται στους πολίτες της πόλης” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσικόπουλος, σημειώνοντας πως αυτή η πρόταση ήρθε σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον Φορέα.
“Αναλαμβάνουμε να το λειτουργήσουμε με το προσωπικό, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 4 άτομα από το Φορέα Διαχείρισης που αυτή τη στιγμή έχουν επίσημη έδρα την Ανέζα θα είναι πλέον στην Πρέβεζα. Και επίσης ένα σημείο ιδιαίτερα σημαντικό, στρατηγικού χαρακτήρα για την περιοχή, πριν από ένα μήνα περίπου έγινε μια ανακατανομή των προστατευόμενων περιοχών στους φορείς διαχείρισης, επεκτείνεται η περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης που λεγόταν μέχρι πρόσφατα Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, και είναι πλέον Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου και Λευκάδας. Τι προστίθεται; Προστίθεται ο Αμβρακικός Κόλπος στο σύνολό του ως προστατευόμενη περιοχή, δεν ήταν, ήταν κυρίως οι υγρότοποι, προστίθεται η Λευκάδα με τις προστατευόμενες περιοχές της και προστίθεται όλο το αρχιπέλαγος από τη Λευκάδα, Κάλαμο, Καστός και όλα τα νησιά. Αυτό δίνει μια πολύ μεγάλη θαλασσινή έκταση, η μεγαλύτερη σε Φορέα Διαχείρισης στην Ελλάδα αν δεν κάνω λάθος, άρα ενδυναμώνει και το θαλασσινό χαρακτήρα της περιοχής. Ήταν στρατηγική μας επιδίωξη να ενδυναμώσουμε το θαλασσινό χαρακτήρα του Φορέα και θεωρούμε ότι η Πρέβεζα είναι το κομβικό σημείο για να έχει μία βάση ο Φορέας. Άρα, το επόμενο βήμα θα είναι να δημιουργηθεί ένα παράρτημα του Φορέα Διαχείρισης στην πόλη της Πρέβεζας. Η συγκυρία είναι σημαντική, γιατί με το νόμο που επεκτείνει τα όρια ευθύνης των Φορέων, ορίζεται και ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέγονται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα μέλη του ΔΣ λοιπόν επιλέγονται με προτεραιότητα την επιφάνεια των προστατευόμενων περιοχών που ανήκουν σε περιφερειακές ενότητες ή σε περιφέρειες. Σε αυτή την περίπτωση η Πρέβεζα ως περιφερειακή ενότητα αλλά και η Ήπειρος υπολείπονται λόγω της μεγάλης θαλάσσιας έκτασης της περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Δυτικής Ελλάδας. Που σημαίνει ότι ενδέχεται στο επόμενο ΔΣ να μην έχει έναν εκπρόσωπο, όπως αυτή τη στιγμή έχετε τον κ. Αυγέρη που είναι αντιπρόεδρος του Φορέα και είναι Πρεβεζάνος. Άρα, η συγκυρία είναι κρίσιμη να παρθεί αυτή η απόφαση και αν προχωρήσει ο δήμος σε αυτή την παραχώρηση χρήσης το επόμενο βήμα θα είναι ελπίζω να έχουμε τη δυνατότητα να το συζητήσουμε, να δούμε τις αναπτυξιακές δράσεις γύρω από αυτή τη δομή που θα δημιουργηθεί στην περιοχή” κατέληξε ο κ. Κουτσικόπουλος.
Το δημοτικό συμβούλιο αποδέχθηκε ομόφωνα το αίτημα του Φορέα Διαχείρισης, με το δήμαρχο Πρέβεζας να σημειώνει πως η παραχώρηση του χώρου στον Φορέα δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση και τις άλλες δράσεις και δραστηριότητες που θα φιλοξενούνται στο Ναυτικό Μουσείο (όπως οι δράσεις των ναυτικών ομίλων) και δεν θα παρακωλύεται η λειτουργία του Ναυτικού Μουσείου.
Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την εισήγηση εγκρίθηκε η παραχώρηση χώρου (στο εσωτερικό του Ναυτικού Μουσείου ) στον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, για μία δεκαπενταετία.
Δεν υπάρχουν σχόλια: