Το 2017 ήταν θεαματική χρονιά με αύξηση πάνω από 9% στις διεθνείς αφίξεις
Η νέα χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό θα ξεκινήσει και φέτος με το «δεξί». Πρόκειται για μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις αλλά με ισχυρή την παρακαταθήκη, με δεδομένο το νέο ρεκόρ που επετεύχθη σε έσοδα και αφίξεις το 2017.
Από το βήμα άλλωστε της βουλής η αρμόδια υπουργός Έλενα Κουντουρά κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού επεσήμανε ότι το 2017 ήταν θεαματική χρονιά με αύξηση πάνω από 9% στις διεθνείς αφίξεις και εκτίμησε ότι θα έχουμε ρεκόρ όλων των εποχών στα τουριστικά έσοδα.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι εμπλεκόμενοι με τα τουριστικά δρώμενα σημειώνουν ότι τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 14,5 δισ. ευρώ και οι αφίξεις θα προσεγγίσουν τα 30 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες (μαζί με τις αφίξεις της κρουαζιέρας), με την άνοδο να ανέρχεται στο 9%. Ενδεικτικό της δυναμικής της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας είναι και το γεγονός ότι η συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση να ανέρχεται πλέον στο 26% και οι αρμόδιοι του κλάδου να κάνουν λόγο για 1 εκατομμύριο άμεσα η έμμεσα εργαζόμενους.
Το στοίχημα πλέον και για τη νέα τουριστική χρονιά, δια στόματος της υπουργού Τουρισμού είναι η καθιέρωση της Ελλάδας στην κορυφή των προορισμών παγκοσμίως. Παραμένοντας στη στρατηγική του υπουργείου, αυτή μεταξύ άλλων εστιάζει σε δράσεις επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν πέραν του καλοκαιρινού τετραμήνου. Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η Σαντορίνη αλλά και πολλές περιοχές της χώρας που δειλά-δειλά αυξάνουν τις διαθέσιμες κλίνες τους πέραν των καθιερωμένων μηνών. Η Κρήτη αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα τέτοιου προορισμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με φορείς του κλάδου μέχρι τον Απρίλιο θα έρθουν περίπου 50.000 τουρίστες, καθώς νέες πτήσεις από Γερμανία προσγειώνονται στο Ηράκλειο. Την ίδια στιγμή, 8 ξενοδοχεία από το Ρέθυμνο, την Αμμουδάρα και τον Ανισσαρά παραμένουν ανοικτά για να ικανοποιήσουν την άνω ζήτηση.
Προς επίρρωση των παραπάνω χθες ο ΣΕΤΕ δημοσίευσε στοιχεία τουριστικών αφίξεων που μαρτυρούν άμβλυνση της εποχικότητας. Σύμφωνα με το ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, το InSETE στο μηνιαίο του στατιστικό δελτίο σημειώνει ότι στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας καταγράφηκε τον Νοέμβριο αύξηση των διεθνών αφίξεων +6,2% (+8,6% από την αρχή του έτους). Σημειώνεται ότι η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε στο +7,3% και στην Αθήνα στο +5,8%, ενώ από την αρχή του έτους στο +9,6% και στο +5,8% αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή μεγάλες παραμένουν οι προκλήσεις για την τουριστική βιομηχανία, με το ζήτημα της επιβολής του τέλους διαμονής από την πρώτη του έτους να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επαγγελματίες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, όπου με μια φωνή σημειώνουν ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος. Μάλιστα η πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδόχων ζητά την άμεση δημοσιοποίηση των εφαρμοστικών διατάξεων που αφορούν το τέλος στα ξενοδοχειακά καταλύματα. Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει «ότι μέχρι και σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι - οι Ξενοδόχοι, οι συνεργάτες μας εντός και εκτός Ελλάδας αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι πελάτες μας, Έλληνες και ξένοι - βρισκόμαστε σε βαθύ σκοτάδι και σε σύγχυση, αναμένοντας, πότε επιτέλους θα δεήσουν οι αρμόδιοι να εκδώσουν την απαραίτητη εφαρμοστική Απόφαση, στην οποία θα καταγράφονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και οι λοιπές διευκρινιστικές κατευθύνσεις και πληροφορίες».
Παραμένοντας στους φορείς του τουρισμού, που με την παρουσία τους εκφράζουν το σύνολο σχεδόν των επαγγελματιών του κλάδου, ο ΣΕΤΕ δια στόματος του νέου προέδρου Γιάννη Ρέτσου, υπογραμμίζεται ότι μέσα από συνέργιες και έντονη εξωστρέφεια ο Σύνδεσμος θα καταβάλει και το 2018 μια σκληρή προσπάθεια να φέρει κοντά στον τουρισμό κι άλλους κλάδους της εθνικής οικονομίας, ώστε να υπάρξει πολλαπλασιαστικό όφελος για όλους. Ήδη έχει έρθει σε επαφή με φορείς και επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας με στόχο τη σύνδεση του τουρισμού με την αγροδιατροφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια: