Μία νέα μελέτη με επικεφαλείς επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διερεύνησε την πιθανή αιτιολογική συσχέτιση των επιπέδων της βιταμίνης D στον ορό με τον καρκίνο.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μεγάλους συνασπισμούς γενετικής επιδημιολογίας για περισσότερους από 70.000 ασθενείς για 7 καρκίνους (παχέος εντέρου, μαστών, προστάτη, ωοθηκών, πνευμόνων, παγκρέατος και νευροβλάστωμα) και 84.000 υγιείς μάρτυρες δεν έδειξε κάποια αιτιολογική σχέση χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη μεθοδολογία της Μεντελιανής τυχαιοποίησης.
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο ο Δρ. Κώστας Τσιλίδης, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι Δρ. Βασιλική Δημητρακοπούλου και Δρ. Νίκη Δήμου, μεταδιδακτορικές ερευνήτριες του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας.
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο έλεγχος για ανεπάρκεια βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό και η επακόλουθη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν συνίσταται για την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μελέτη “Circulating vitamin D concentration and risk of seven cancers: Mendelian randomisation study” (BMJ 2017) ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.bmj.com/content/359/bmj.j4761
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια: