Η ζωή του Γιώργου Ζαμπέτα στο θέατρο «Αλίκη» από τον Πέτρο Ζούλια. Πρεμιέρα, στις 14/10.
|
Τους αγαπήσαμε, τους τραγουδήσαμε, χορέψαμε όλοι μαζί με τα τραγούδια τους, σε εποχές που ακόμη κι αν ήταν δυσκολότερες, ήταν περισσότερο ελπιδοφόρες. Λαϊκοί βάρδοι σαν τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Στέλιο Καζαντζίδη και από την άλλη, μούσες του ελαφρού μας τραγουδιού, σαν τη Δανάη, είναι πρόσωπα του συλλογικού μας μύθου. Και σήμερα, που είναι αδύναμη η συλλογικότητα και δεν γεννιούνται μύθοι; Ακόμη και σήμερα έχουμε ανάγκη να ακουμπήσουμε σε τέτοιες φυσιογνωμίες, έστω και με έναν άλλο τρόπο. Οχι πια στα λαϊκά κουτούκια, αλλά σε αθηναϊκά θέατρα, όπου θα ξετυλίξουν τη ζωή και τα τραγούδια τους.
Βαμβακάρης
Τη ζωή του Μάρκου Βαμβακάρη, του δωρικού πατριάρχη του ρεμπέτικου, θα παρουσιάσει ο Θανάσης Παπαγεωργίου στη «Στοά», σε μονόλογο που έγραψε η Νάνση Τουμπακάρη και βασίζεται στις αφηγήσεις του δημιουργού όπως καταγράφηκαν στην έκδοση «Μάρκος Βαμβακάρης, Αυτοβιογραφία», που επιμελήθηκε η Αγγελική Βέλλου-Κάιλ (εκδ. «Παπαζήση» το 1978). Η πορεία του και η διαδρομή του ρεμπέτη συμπυκνώνονται μέσα στην εξομολόγηση-συνέντευξη που έδωσε το 1969, τρία χρόνια πριν από τον θάνατό του. Οπως είπε ο ίδιος, «Παίρνω το θάρρος να εκθέσω τα αμαρτήματά μου στον κόσμο. Σ’ έναν κόσμο που εγώ του τραγούδησα τις χαρές του, τις λύπες του, τα πλούτη του, τη φτώχεια του, την ορφάνια του, την ξενιτιά του. Αυτός ο κόσμος θέλω να γίνει ο εξομολόγος μου».
Εγραψε περίπου 150 τραγούδια, στα οποία τραγουδά ό,τι τον βασάνισε και τα βιώματά του γενικότερα. Οπως έχει τονίσει ο μελετητής του ρεμπέτικου Παναγιώτης Κουνάδης, πρόκειται για τον «εν δυνάμει αναρχικό πατέρα της μεγάλης παρέας της μαγκιάς του Πειραιά».
Ο γιος του Στέλιος θα επενδύσει την παράσταση που θα σκηνοθετήσει ο Θανάσης Παπαγεωργίου, με τις μελωδίες του ίδιου του Μάρκου, έτσι όπως τις άκουσε και τις διδάχτηκε από εκείνον. Οσο για τον πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη της παράστασης, τον Θ. Παπαγεωργίου, αυτός θεωρεί το ανέβασμα αυτό ένα χρέος που οφείλει στον δικό του πατέρα. Αλλωστε εκείνος, σε μία από τις οικογενειακές κυριακάτικες εξόδους, σε ηλικία δέκα μόλις ετών τον πήγε στου Καλαματιανού στις Τζιτζιφιές όπου συνάντησε τους μεγάλους λαϊκούς συνθέτες και όλη τη μυσταγωγία του ρεμπέτικου τραγουδιού. Η παράσταση «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» ξεκινά τον Οκτώβριο στη «Στοά» που γιορτάζει τα 45 της χρόνια και θα παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Ζαμπέτας
Αν στη «Στοά» θα δούμε τον μοναχικό Μάρκο μέσα από ένα μονόλογο, στο θέατρο «Αλίκη» θα ξετυλιχτεί με πολλούς ηθοποιούς και 8μελή ορχήστρα η ζωή του πληθωρικού Γιώργου Ζαμπέτα. Ο χαμογελαστός μελωδός με τις ευφάνταστες ενορχηστρώσεις, ένας «λαϊκός σόουμαν», όπως τον έχει περιγράψει εύστοχα ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, είναι το θέμα της καινούργιας παράστασης του Πέτρου Ζούλια. Μάστορας στις βιογραφίες που ανεβαίνουν στη σκηνή (το είδαμε άλλωστε στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου με τη Νένα Μεντή), γράφει τα κείμενα και σκηνοθετεί την παραγωγή που ανεβαίνει στις 14 Οκτωβρίου και βασίζεται στο βιβλίο της Κατερίνας Ζαμπέτα «Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω…» (εκδόσεις «Αγκυρα»). Μέσα από τις αναμνήσεις της κόρης του συνθέτη, θα μάθουμε για τον πληθωρικό βιρτουόζο του μπουζουκιού που έγραψε αξεπέραστες μελωδίες. Μέσα απ’ αυτές, παρακολουθούμε την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού αλλά και της χώρας. Τίτλος της παράστασης «Μάλιστα κύριε…». Τις ενορχηστρώσεις έχει κάνει ο Γιώργος Ζαχαρίου, ενώ πρωταγωνιστούν οι: Βίκυ Σταυροπούλου, Τάσος Χαλκιάς, Λευτέρης Ελευθερίου, Χριστίνα Τσάφου, Ελένη Καρακάση, Μάκης Πατέλης, Κωνσταντίνος Κακούρης.
Καζαντζίδης
Στους μύθους του ελληνικού τραγουδιού ανήκει και ο Στέλιος Καζαντζίδης, μία φωνή σύμβολο. Τον καινούργιο χρόνο ανεβαίνει μία παράσταση που βασίζεται στον κορυφαίο εκφραστή του λαϊκού πόνου, που θα ανέβει στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Δεν είναι η ακριβής καταγραφή της ζωής του, αλλά έργο που βασίζεται σε αφηγήσεις του. Το κείμενο είναι της Κωνσταντίνας Γιαχαλή και βασίζεται στο βιβλίο «Απομεσήμερο με τον Στέλιο», που έγραψαν οι φίλοι του Πάνος Υφαντής και Νίκος Τζανιδάκης στηριζόμενοι σε αφηγήσεις του. Η παράσταση έχει την έγκριση της συζύγου του, Βάσως Καζαντζίδη. Η Μιμή Ντενίση σκηνοθετεί την παραγωγή στην οποία τον Στέλιο Καζαντζίδη ερμηνεύει ο Ηλίας Μελέτης, τη μητέρα του η Ελισάβετ Κωνσταντινίδη, ενώ ο Αντώνης Λουδάρος θα παίξει το alter ego του.
Δανάη
Εχει ενδιαφέρον, όμως, ότι φέτος θα δούμε στο θέατρο και τη ζωή της επίσης σπουδαίας Δανάης Στρατηγοπούλου. Τραγουδίστρια, μουσικός, συγγραφέας, μεταφράστρια, είναι η γυναίκα που μετέφρασε τον Πάμπλο Νερούδα και ζωντανεύει μέσα από μια μουσικοθεατρική παράσταση η οποία ανεβαίνει στο θέατρο «Κνωσός», που επίσης έχει γενέθλια, γιορτάζει τα 30 του χρόνια. Η Δανάη τραγούδησε όσο λίγες τον Αττίκ και τον Χαιρόπουλο, υπήρξε καθηγήτρια της ελληνικής λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Σαντιάγο της Χιλής και φωνητικής μουσικής σε πολλά ωδεία, έγραψε 300 και πλέον τραγούδια, βιβλία κ.ά. Σε ένα μονόλογο με την Κατερίνα Βαρδακαστάνη θα δούμε τη ζωή της, όπως την καταγράφει ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος και παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Νίκου Χατζηπαπά. Στο πιάνο ο Κώστας Χαδούλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια: