Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου
Με κάθε επισημότητα ανακοινώθηκε εχθές, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, σε ειδική τελετή, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, η έναρξη λειτουργίας της Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης», παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας Ελλάδας και Ρωσίας.
Στόχος της έδρας, που θα είναι ανοιχτή στους φοιτητές από την προσεχή εβδομάδα, δεν είναι άλλος από τη δημιουργία και τη διαμόρφωση ενός πρόσφορου ακαδημαϊκού περιβάλλοντος για τη μελέτη της ρωσικής γλώσσας τόσο στον τομέα της λογοτεχνίας όσο και στον τομέα της κουλτούρας και του πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό θα δοθούν ισχυρά κίνητρα στους Έλληνες να γνωρίσουν, να μελετήσουν αλλά και να αγαπήσουν τον ρωσικό πολιτισμό.
Ο κ. Ιβάν Σαββίδης, ιδρυτής του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ζήτηση για τη ρωσική γλώσσα την Ελλάδα με τους ειδικούς να υπολογίζουν πως τη γλώσσα μιλούν στη χώρα πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτή τη στιγμή. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε πεπεισμένος για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «είμαι πολύ ευτυχής που, τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο καθαρά ανθρώπινων δεσμών, σήμερα με την ίδρυση του τμήματος Ρωσικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Αριστοτέλη, ο Ρωσικός και ο Ελληνικός λαός έκαναν άλλο ένα σημαντικό βήμα για την συνεργασία τους».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σαββίδης ανακοίνωσε την υλοποίηση δύο σημαντικών πρωτοβουλιών με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων της Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού καθώς αυτής των Ποντιακών Σπουδών, που ιδρύθηκε το περασμένο καλοκαίρι.
«Ως δύο σημαντικά κομμάτια του εαυτού του» χαρακτήρισε ο ιδρυτής του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος κ. Ιβάν Σαββίδης τις δύο προαναφερθείσες Έδρες και συμπλήρωσε: «Όλοι όσοι περάσουν από αυτές τις δύο Έδρες θα έχουν το απόλυτο δικαίωμα να εργαστούν στις δικές μας επιχειρήσεις και θα δημιουργούμε κάθε μέρα νέες θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους αυτούς». Επιπλέον, ανακοίνωσε το πρόγραμμα υποτροφιών που θα είναι για τους καλύτερους φοιτητές των δύο Εδρών.
Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., καθηγητής κ. Περικλής Μήτκας, που ξεκίνησε το χαιρετισμό με αναφορά στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και συνέχισε με τα λόγια του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, Λέοντα Τολστόι, χαρακτήρισε την έναρξη λειτουργίας της έδρας ως επισφράγισμα της πολυετούς και στενής συνεργασίας του πανεπιστημίου με τη Ρωσία και το ρωσικό λαό.
Ο κύριος Μήτκας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης για την υποστήριξη των δράσεων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και για τη δυνατότητα που θα δώσει στους φοιτητές να γνωρίσουν τη ρωσική γλώσσα και να εμβαθύνουν στον πολιτισμό της.
Το έργο της Έδρας και τον τρόπο λειτουργίας της παρουσίασε με περιεκτικό τρόπο η νεοεκλεγείσα Επίκουρη Καθηγήτρια Ρωσικής Φιλολογίας και Υπεύθυνη της Έδρας, κα Τατιάνα Τριανταφυλλίδου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Έδρας, που θα στηρίζονται σε τρεις βασικούς πυλώνες λειτουργίας. Ο πρώτος αφορά το διδακτικό έργο, ο δεύτερος πυλώνας αναφέρεται στην ερευνητική υπόσταση της Έδρας και σε συνεργασίες με ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ο τρίτος πυλώνας δράσεων θα δημιουργεί τις συνθήκες για ανάπτυξη διεθνών σχέσεων εντός του επιστημονικού περιβάλλοντος.
Σύντομους χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Ζουράρις, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξάντερ Σερμπακόφ (μέσω εκπροσώπου), ο διευθυντής της γραμματείας της Διεθνούς Ένωσης Καθηγητών Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας κ. Αλεξάντερ Κοροτισέφ, η πρόεδρος του τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας και Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Κοινωνιογλωσσολογίας κ. Αγγελική Κοιλιάρη.
Επίσης, το παρόν έδωσαν, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Με το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή της μουσικής ομάδας βιολιστών «Αμαντέους» με καλλιτεχνικό διευθυντή το Βίκτωρα Βασιλειάδη, το Γιάννη Ξανθόπουλο στο τραγούδι και τον Θανάση Μπιλιλή στο πιάνο, καθώς και την παιδική χορωδία του Ρωσικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του ΑΠΘ ακούστηκαν μελωδίες των Τσαϊκόφσκι, Σοστακόβιτς και το γνωστό σε όλο τον κόσμο λαϊκό ρωσικό τραγούδι «Καλίνκα».
Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη
Ιδρύθηκε το 2000 και υλοποιεί πλήθος φιλανθρωπικών έργων και διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων, συμβάλλοντας ενεργά στην πρόοδο και την ανάπτυξη σε σημαντικούς τομείς όπως η εκπαίδευση, οι επιστήμες, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η κοινωνική ευημερία των πολιτών. Το συνολικό ποσό των φιλανθρωπικών προσφορών ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, το Ίδρυμα στηρίζει εκπαιδευτικά προγράμματα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα Πανεπιστήμια της Ρωσίας και της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως στις 3 Απριλίου 2015 το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη σύναψε σύμβαση με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την υποστήριξη του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών.
Στις 20 Μαΐου 2016 το Ίδρυμα υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ίδρυση δύο επώνυμων εδρών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ: της Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού και της Έδρας Ποντιακών Μελετών.
Περισσότερα για τη δραστηριότητα του κ. Ιβάν Σαββίδη: www.ivansavvidis.gr
.
Δεν υπάρχουν σχόλια: