Εληξε επισήμως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. |
Στερεύει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, στο πλαίσιο των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώνονται, όχι όμως και οι ροές προς τα ελληνικά νησιά.
Λήγει σήμερα και επισήμως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς προς το παρόν να έχει συζητηθεί το επόμενο βήμα. Πρόκειται ουσιαστικά για τον μοναδικό νόμιμο δρόμο μετακίνησης αιτούντων άσυλο και προσφύγων (εκτός της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης) μεταξύ των κρατών- μελών που θέσπισε η Ε.Ε. πριν από δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2015. Αν δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα και δεν αναμορφωθεί σύντομα ο κανονισμός του Δουβλίνου για το άσυλο, όλοι οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ελλάδα θα παραμένουν στη χώρα.
Στο μεταξύ, πολύωρη συνάντηση με τους διοικητές των ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή αλλιώς hotspots) είχε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας το προηγούμενο Σάββατο, υπό το βάρος της οξυμένης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά λόγω του υπερπληθυσμού στις υφιστάμενες δομές. Ταυτόχρονα, μόλις μία ημέρα νωρίτερα, στο γραφείο του κ. Μουζάλα είχε φτάσει οκτασέλιδη επιστολή των υπαλλήλων της ΥΠΥΤ (Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου), βλ. «Κ», 24/9, όπου κατήγγειλαν την κατάρρευση της ΥΠΥΤ λόγω διοικητικών δυσλειτουργιών με άμεση συνέπεια τη διόγκωση των προβλημάτων στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού.
Στη συνάντηση συμμετείχε ο υφυπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μπαλάφας, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου και η αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, γενική επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, και εκτός των άλλων συζητήθηκε και το θέμα της γραφειοκρατίας όσον αφορά την έγκριση δαπανών για τη λειτουργία των ΚΥΤ, όπως βέβαια και το θέμα του υπερπληθυσμού στα νησιά. Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τους διοικητές των ΚΥΤ να προχωρήσουν σε καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά σειρά προτεραιότητας, προκειμένου να γίνουν ενέργειες για τη βελτίωση της κατάστασης. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα καθιερωθεί πρόγραμμα μηνιαίων ανάλογων συναντήσεων.
Χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σάμου και Κορινθίας, Δ. Σεβαστάκης και Γ. Ψυχογιός, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό σε σχέση με τις ενέργειες που έχουν προβλεφθεί για την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Σάμου. Ωστόσο, για την Ευρώπη το προσφυγικό - μεταναστευτικό γίνεται ένα ολοένα και πιο δύσκολο πολιτικό πρόβλημα, γεγονός που αντανακλάται στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αποτελεί ένα σαφές παράδειγμα.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποτύχει εντελώς να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για να μετεγκαταστήσουν τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς η διετής περίοδος κατά την οποία οι αιτούντες άσυλο είναι επιλέξιμοι και επιλέξιμες για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης φτάνει στο τέλος της στις 26 Σεπτεμβρίου 2017», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία. «Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν εκπληρώσει μόλις το 28,7% του στόχου μετεγκατάστασης», συμπληρώνει, ζητώντας το πρόγραμμα να επεκταθεί και για εκείνους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά.
Στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος έχουν μετεγκασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη 19.700 άτομα, ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας για 2.287 άτομα (στοιχεία Υπηρεσίας Ασύλου). Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ήταν 64.000, ωστόσο για να αυξηθούν οι δικαιούχοι πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγονται. Στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης μπορούν να συμμετάσχουν μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Ερυθραίοι εφόσον έχουν φτάσει στη χώρα πριν από τον Μάρτιο του 2016 οπότε και ανακοινώθηκε η κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό - μεταναστευτικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια: