728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Βραβεία «Γαστρονόμου»: Η Ελλάδα που παράγει και προκόβει



Από τη μία, ο ζοφερός κόσμος των δημοσιονομικών μεγεθών, της ανεργίας, του χρέους, του brain drain. Από την άλλη, ένας κόσμος φωτεινός· της υπέρβασης, της δημιουργίας παρά τα βαρίδια και τις τροχοπέδες της κρίσης, της «ωραίας τρέλας». Υπάρχει; Φυσικά! Οσοι βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο Ζάππειο Μέγαρο, στην εκδήλωση απονομής των 10ων Βραβείων Ποιότητας του «Γαστρονόμου» της «Καθημερινής» δεν έχουν καμιά αμφιβολία γι’ αυτό.

Δέκα χρόνια έκλεισε φέτος ο θεσμός των βραβείων, με ένα σκοπό: να βρεθούν Ελληνες της παραγωγής που «γέννησαν» ιδέες και αγωνίστηκαν να τις υλοποιήσουν. Που κυνήγησαν το όνειρό τους ρισκάροντας. Και έχει αναδείξει –μέσα από επίπονες έρευνες, ρεπορτάζ, γευστικές δοκιμές και τυφλές γευσιγνωσίες με τη συμβολή ειδικών– δεκάδες έως τώρα: 75 παραγωγούς, 17 συνεταιρισμούς, 12 καταστήματα, 9 ερευνητές και πανεπιστημιακά ιδρύματα. «Ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής από την Ελλάδα της εξωστρέφειας, η οποία μπορεί να κάνει τη διαφορά διεθνώς», όπως τόνισε στην ομιλία του ο διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς, υποσχόμενος ότι «αυτό το όμορφο “ταξίδι” του περιοδικού θα συνεχιστεί».

Φέτος, στη λίστα προστέθηκαν άλλα 14 ονόματα, από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Αττική, τις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, την Ηπειρο και τη Θεσσαλία. Το προφίλ των βραβευθέντων σκιαγράφησε ο Αγγελος Ρέντουλας, αρχισυντάκτης των Γαστρονομικών Εκδόσεων της «Καθημερινής»: «Είναι ταλαντούχοι παραγωγοί, πεισματάρηδες, που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι, πράγματι, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Κι εμείς θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να προωθούμε ανιδιοτελώς τα προϊόντα τους».

Οι προσπάθειές τους, στην εκδήλωση που παρουσίασε η υπέρκομψη δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Χριστίνα Βίδου, φωτίστηκαν μέσα από καλοφτιαγμένα βίντεο. Σε αυτά γνωρίσαμε οικογενειακές επιχειρήσεις που αντέχουν στους κλυδωνισμούς της ύφεσης και στις πιέσεις του ανταγωνισμού. Ιστορικές επιχειρήσεις που δημιουργούν με τα πόδια στην παράδοση και το βλέμμα στο μέλλον. Παραγωγούς που επιμένουν να καλλιεργούν βιολογικά, βάσει των αρχών της αειφορίας. Νέους ανθρώπους του επιχειρείν που αποφάσισαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Κοινός παρονομαστής όλων; Το πάθος, το πείσμα, η εξαντλητική δουλειά, το όραμα.

Από φέτος, αρωγός του «Γαστρονόμου» στη διοργάνωση των βραβείων και συνοδοιπόρος του στην προσπάθειά του να αναδεικνύει Ελληνες που παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας είναι η Εθνική Τράπεζα. Επισφράγιση της δημιουργικής συνεργασίας τους είναι η θεσμοθέτηση του βραβείου «Ελληνική Γη», που θα δίνεται με κριτήριο την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής και τον συνδυασμό καινοτομίας και εξωστρέφειας.

Μετά το τέλος των απονομών, στο Περιστύλιο του Ζαππείου, οι εκατοντάδες καλεσμένοι απόλαυσαν τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι σεφ του περιοδικού Νένα Ισμυρνόγλου, Χριστόφορος Πέσκιας, Λευτέρης Λαζάρου, Σωτήρης Ευαγγέλου, Αστέριος Κουστούδης, Νίκη Χρυσανθίδου, Ευδοκία Φυλακούρη και, φυσικά, ο Στέλιος Παρλιάρος. Ηταν όλα βασισμένα στα προϊόντα που βραβεύθηκαν. Και πεντανόστιμα, κατά γενική ομολογία! (Φωτ. Βαγγέλης Ζαβός, Κατερίνα Καμπίτη)

BΡΑΒΕΙΟ
«ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ»
Λουκουμοποιία Συκουτρής

Παραδοσιακό γλύκισμα εκλεκτό
Η Ντίνα Συκουτρή κληρονόμησε τη λουκουμοποιία του πατέρα της Γεώργιου, πρόσφυγα από τη Σμύρνη, μία από τις παλιότερες στη Σύρο. Τα λουκούμια της φτιάχνονται πάντα όπως τα έφτιαχνε εκείνος. Ζάχαρη, άμυλο και εσάνς βράζουν χωρίς γλυκόζη μέσα σε μπακιρένια καζάνια, για να προκύψει ένα γλύκισμα εκλεκτό, που κάποτε ταξίδευε σε όλες τις βασιλικές αυλές της Ευρώπης.

Η κυρία Συκουτρή, που γνώρισε την Ερμούπουλη στις δόξες της (όταν υπήρχαν εκεί 35 ζαχαροπλαστεία), έχει δημιουργήσει με πολύ μεράκι και την έκθεση του λουκουμιού στο Βιομηχανικό Μουσείο της Σύρου, με βιβλία, φωτογραφίες, κουτιά και άλλα παλιά αντικείμενα τα οποία από έφηβη συγκέντρωνε ευλαβικά. Μέσα από αυτήν ο επισκέπτης μαθαίνει την ιστορία του λουκουμιού αλλά και του ίδιου του τόπου. «Η Ερμούπολη έχει ως θεμέλιους λίθους το αλάτι και τη ζάχαρη. Και μολονότι τα λιώνει η θάλασσα, την Ερμούπολη τη στερέωσαν», λέει χαρακτηριστικά.

BΡΑΒΕΙΟ
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Αναψυκτικά Three Cents

100% φυσικά αναψυκτικά
Πριν από τρία χρόνια, μια παρέα, οι μπάρμεν Γιώργος Μπάγκος, Δημήτρης Νταφόπουλος, Γιώργος Τσιρίκος και Βασίλης Καλαντζής δημιούργησαν τα αναψυκτικά Three Cents. Ξεκίνησαν με ελάχιστα χρήματα, άγνοια κινδύνου, αλλά με μπόλικη δημιουργική τρέλα. Και τα κατάφεραν.

Σήμερα η παραγωγή έχει φτάσει τα 5,5 εκατομμύρια φιάλες. Το 60% εξάγεται σε 23 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Μερικά από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου φτιάχνουν κοκτέιλ με τα αρτιζανάλ αναψυκτικά τους. Η σόδα με ροζ γκρέιπφρουτ, η ginger beer και τα φίνα τόνικ τους κερδίζουν έδαφος δίπλα σε προϊόντα παγκόσμιων κολοσσών.

Ο λόγος της επιτυχίας τους; Η καινοτόμος συνταγή. Τα αναψυκτικά τους είναι 100% φυσικά, χωρίς συνθετικά αρώματα, χρώματα και συντηρητικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό. Χρησιμοποιούν ξύσμα ντόπιων εσπεριδοειδών όταν είναι στην καλύτερη στιγμή τους, ελληνικό βασιλικό και δυόσμο και ελάχιστη ζάχαρη. Οπως όταν τα έφτιαχναν στο χέρι για τα μπαρ τους.

ΒΡΑΒΕΙΟ
ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Κώστας Κρεμμύδας

Φρέσκα, γευστικά στην πόρτα μας
Με ένα κλικ, μέσα από την ιστοσελίδα του, biokremmydas.gr, φέρνει φρέσκα, νόστιμα βιολογικά φρούτα και λαχανικά στην πόρτα μας. Τεχνολόγος γεωπόνος, εγκαταστάθηκε στην Κίσσαμο Χανίων το 1996, νοίκιασε χωράφια και ξεκίνησε τη βιολογική καλλιέργεια. Στα 36 του πήγε στη Σκωτία για μεταπτυχιακό στη βιολογική γεωργία, από όπου «έκλεψε» την ιδέα. Επιστρέφοντας ίδρυσε την εταιρεία «Κρεμμύδας - Βιοκιβώτια» και έθεσε το σχέδιο σε εφαρμογή.

Τα προϊόντα του είναι φρέσκα, γευστικά, καλλιεργημένα με φροντίδα από τον ίδιο και παραγωγούς που έχει επιλέξει να συνεργάζεται. Κάθε εβδομάδα στέλνει στους πελάτες του newsletter με τα διαθέσιμα είδη. Τους ενημερώνει για την προέλευσή τους, τον παραγωγό, πότε τελειώνει η εποχή τους. Τους εκμυστηρεύεται ακόμη και τις ατυχείς στιγμές μιας συνεργασίας, όταν, για παράδειγμα, τα φρούτα κάποιου χάλασαν και δεν τα φέρνει πια. Ζητάει έτσι καταναλωτές ενεργούς, συμμέτοχους στο ταξίδι της τροφής από το χωράφι στο πιάτο.

BΡΑΒΕΙΟ
ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Εταιρεία «Κύκλωπας»

Πρώτο ανάμεσα σε άλλα 10 λάδια
Σε έναν από τους αρχαιότερους ελαιώνες της Μεσογείου, στη Θράκη, παράγεται το ελαιόλαδο «Κύκλωπας». Οι ελιές, της τοπικής ποικιλίας Μάκρης, δίνουν ένα λάδι ελαφρύ, αλλά με γεμάτη γεύση και πολύπλοκα αρώματα. Ο Αργύρης και η Νίκη Κελίδη ανέλαβαν τα οικογενειακά κτήματα το 1982 και έκτοτε δεν σταμάτησαν να βελτιώνουν τον τρόπο παραγωγής. «Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά», λένε. Στο σύγχρονο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο τους έχουν τη δυνατότητα να ελαιοποιούν αμέσως τις ελιές, εξασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας προϊόν.

Το ελαιόλαδο «Κύκλωπας» έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και το 30% της παραγωγής εξάγεται. Στην τυφλή γευσιγνωσία που διοργάνωσε ο «Γαστρονόμος» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου «τερμάτισε» πρώτο ανάμεσα σε 10 αξιόλογα ελληνικά λάδια. Εκτιμήθηκε ιδιαίτερα η πλούσια γεύση του, αλλά και τα οφέλη του, χωρίς να είναι καθόλου πικρό.

ΒΡΑΒΕΙΟ
ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Τυροκομικά Ανδρου «Κρεβασάρα»

Με δύναμη από την Ανδρο
Οικογενειακή είναι η μικρή τυροκομική μονάδα Κρεβασάρα στο Κόρθι της Ανδρου, που πρωτολειτούργησε το 2008. Τις δουλειές μοιράζονται ο Δημήτρης Ασούτης, η σύζυγός του Βιολέτα, ο νεότερος γιος Περικλής και ο μεγαλύτερος, ο Νίκος, απόφοιτος της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και αρχιτυροκόμος. Από τα χέρια τους περνούν συνολικά περίπου 500 κιλά γάλα ημερησίως, τα οποία συγκεντρώνουν από τις δικές τους αγελάδες αλλά και από τα ζώα τεσσάρων-πέντε ακόμη μικρών αγελαδοτρόφων του νησιού.

Το παραδοσιακό φρέσκο βολάκι, το τυράκι που πλάθεται σε σχήμα στρογγυλωπό σαν αχλαδάκι, είναι ο λόγος που τους βράβευσε ο «Γαστρονόμος». Είναι βουτυράτο, με συμπυκνωμένη γεύση γάλακτος και μυρωμένο από τα αρωματικά βότανα που φυτρώνουν στα εύφορα βοσκοτόπια της Ανδρου. Οταν ξεραθεί και ωριμάσει, η γεύση του θυμίζει πικάντικο κεφαλοτύρι. Ενθουσίασε την επιτροπή γευσιγνωσίας του περιοδικού και συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε άλλα ομοειδή κυκλαδίτικα τυριά.

ΒΡΑΒΕΙΟ
ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΣΠΡΙΩΝ
«Αροσις»

Επιχείρηση πρότυπο
Ολα άρχισαν το 1956, όταν ο Θωμάς Στογιαννίδης, μπακάλης στην Καστοριά, άρχισε να προμηθεύεται φασόλια από τα γύρω χωριά και να τα στέλνει στην Αθήνα. Το 1968, η κόρη του Ελένη και ο γαμπρός του Γιάννης Φωτιάδης ήταν οι πρώτοι που συσκεύασαν μακεδονικά όσπρια. Το 1997 τα ηνία ανέλαβε ο γιος τους Τρύφων Φωτιάδης. Σήμερα, με εμπειρία 60 ετών, ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία, πωλήσεις που αυξάνονται κάθε χρόνο και εξαγωγές που φτάνουν το 17% της παραγωγής, η Αροσις είναι επιχείρηση-πρότυπο που συμβάλλει στην παραγωγική ανασύνταξη της υπαίθρου. Συνεργάζεται με 127 μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα.

Τα φασόλια της προέρχονται κυρίως από αγρότες των Πρεσπών και της Καστοριάς. Το ημιορεινό μικροκλίμα των περιοχών και το χαμηλό pH του εδάφους έχουν ως αποτέλεσμα όσπρια λεπτόφλουδα, βραστερά, εύγευστα και εύπεπτα.

Ξεχωρίζουν οι γίγαντες-ελέφαντες βιολογικής γεωργίας, προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης. Οι μέθοδοι καλλιέργειας παραμένουν παραδοσιακές, οι έλεγχοι όμως είναι αυστηροί, με χημική και γευστική ανάλυση των προϊόντων.

ΒΡΑΒΕΙΟ
ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ
Βιολογικά αγροκτήματα Ευβιότοποι

Κρέας υψηλής διατροφικής αξίας
Το 1981 ο οικονομολόγος και επιχειρηματίας Μηνάς Χάλαρης δημιούργησε μια φάρμα με οικόσιτα ζώα στη βόρεια Εύβοια. Οραμά του ήταν να τη μετατρέψει σε επαγγελματική κάθετη μονάδα παραγωγής και διάθεσης κρέατος, στην οποία τα ζώα θα εκτρέφονται βιολογικά και θα μεγαλώνουν με ήπιους ρυθμούς. Το 2006 μπήκε το πρώτο λιθαράκι, με τη δημιουργία ενός μικρού κρεοπωλείου στο Ψυχικό. Σιγά σιγά η επιχείρηση απογειώθηκε, με τον γιο του Νικόλα να αναλαμβάνει τα ηνία το 2015.

Σήμερα, οι Ευβιότοποι είναι ένα πρότυπο βιολογικό αγρόκτημα 120 στρεμμάτων, στο οποίο εκτρέφονται πουλερικά, χοίροι, αμνοερίφια και βοοειδή. Η εταιρεία διαθέτει δικό της τυποποιητήριο, που εξασφαλίζει πλήρη ιχνηλασιμότητα, δύο κρεοπωλεία-μπουτίκ και e-shop, ενώ συνεργάζεται και με άλλες ελληνικές βιολογικές μονάδες. Το βασικότερο; Παράγει κρέας εξαιρετικής νοστιμιάς και υψηλής διατροφικής αξίας.

ΒΡΑΒΕΙΟ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ
Petrou Nuts Α.Ε.

Tραγανοί ξηροί καρποί από Αγιά
Από το 1968 επεξεργάζεται και εμπορεύεται ξηρούς καρπούς η οικογένεια Πέτρου με έδρα την Αγιά της Λάρισας. Τα δύο αδέλφια, Ιωάννης και Σταύρος Πέτρου, ανέλαβαν την επιχείρηση το 1986 και από τότε εκσυγχρόνισαν τις εγκαταστάσεις, αναβάθμισαν τα συστήματα και πειραματίστηκαν με νέα προϊόντα. Εκτός από τη διάθεση προϊόντων με βάση το αμύγδαλο, το φουντούκι, το φιστίκι και το καρύδι σε βιομηχανίες, η Petrou Nuts συνεργάζεται εδώ και δεκαετίες με καταστήματα στην Αθήνα, όπου οι καταναλωτές προμηθεύονται τους φρέσκους και τραγανούς ξηρούς καρπούς τους.

Το καραμελωμένο φουντούκι που παράγει η οικογένεια Πέτρου έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς γεύσης και το βρίσκουμε και σε ντελικατέσεν. Από τη φετινή χρονιά, θα ξεκινήσει και η διάθεση βιολογικού φουντουκιού, από ιδιόκτητες καλλιέργειες στον νομό Λάρισας.

ΒΡΑΒΕΙΟ
ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΩΣ
Μελισσοκομική εταιρεία «Αττική»

Μελάδες από το 1896
Η γλυκιά ιστορία της οικογένειας Πίττα, που έχει καταφέρει να κάνει το ελληνικό μέλι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο προϊόν ξεκινά το 1896, με τον Γεώργιο Πίττα να πουλά στο παντοπωλείο του στη Σταδίου το περίφημο μέλι Υμηττού. Η επιχείρηση περνάει στα παιδιά του, Αλέξανδρο και Παναγιώτη, οι οποίοι ιδρύουν την εταιρεία «Μέλι Υμηττού Aττική» και αρχίζουν να συσκευάζουν μέλι, ενέργεια πρωτοποριακή για την εποχή. Σήμερα επικεφαλής είναι ο Γεώργιος Πίττας, γιος του Παναγιώτη, και η αδερφή του Αλεξάνδρα, ενώ ήδη εργάζεται στην εταιρεία και η τέταρτη γενιά.
Σε νέες εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι, με ένα σύγχρονο εργαστήριο για τον έλεγχο και τη διασφάλιση της ποιότητας του μελιού και τμήμα Ανάπτυξης Μελισσοκομίας, εξακολουθούν να αναπτύσσονται με τα πόδια στο παρελθόν και το βλέμμα στο μέλλον. Συνεργάζονται με 2.000 Ελληνες μελισσοκόμους, συσκευάζουν 2.000 τόνους ετησίως και εξάγουν το 1/8 της παραγωγής τους σε 40 χώρες.

ΒΡΑΒΕΙΟ
ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΙΑΣ
Γεωργία Ζέρβα

Μαγεύεται... όποιος τις γεύεται
Τραγανές, σαρκώδεις και με γεμάτη γεύση είναι οι χονδροελιές Δολιανών, ντόπια ποικιλία μεγαλόκαρπης ελιάς. Τις καλλιεργούν στα πατρογονικά κτήματά τους η Γεωργία Ζέρβα και ο σύζυγός της Κώστας Μπουτσιάνης. Η τυποποίηση ξεκίνησε το 2006. Η επεξεργασία των ελιών φυσική, κατά την παραδοσιακή ελληνική μέθοδο: η ωρίμανση γίνεται μέσα σε βαρέλια μόνο με νερό και αλάτι και διαρκεί 8 μήνες, όταν οι βιομηχανικού τύπου πράσινες ελιές ξεπικρίζουν σε διάλυμα καυστικής σόδας σε μόλις 12 ώρες. Κατόπιν συσκευάζονται σκέτες, μέσα σε άρμη, ή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και αρωματικά. Η παραγωγή είναι μικρή, δεν ξεπερνά τους 50 τόνους ετησίως. Το 30-40% εξάγεται.

Η υφή τους και η αυθεντική ατόφια νοστιμιά τους ήταν οι λόγοι που ξεχώρισαν ανάμεσα σε άλλες ελιές από όλη την Ελλάδα στην τυφλή γευσιγνωσία του «Γαστρονόμου». Δικαίως, αφού «όποιος τις γεύεται, μαγεύεται», όπως λέει γελώντας η Γεωργία.

BΡΑΒΕΙΟ
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΗΣ»
Γιώργος Μάζος

Σταφίδες με άρωμα και ζουμερή σάρκα
Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Αθηνών, όμως ήταν παιδικό όνειρο η ενασχόλησή του με την καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας. Με καταγωγή από την ξακουστή για τα αμπέλια της Νεμέα, μεγάλωσε με ιστορίες που άκουγε από τον οινοποιό παππού του Θανάση Παπαϊωάννoυ για τη λαμπρή εποχή της σταφίδας.

Το 2010 άρχισε να καλλιεργεί βιολογικά 30 στρέμματα μαύρης κορινθιακής σταφίδας και να την αποξηραίνει με φυσικό τρόπο: στη σκιά. Την τεχνική αυτή την εφάρμοζαν παλιά λίγοι μερακλήδες «σταφιδάδες», αλλά εγκαταλείφθηκε καθότι ήταν ασύμφορη: ο χρόνος ξήρανσης στη σκιά είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι στον ήλιο. Τα σταφύλια δεν τα απλώνει αλλά τα κρεμάει ένα ένα από τη διχάλα του κοτσανιού τους σε υπόστεγα με σύρματα, ώστε να αερίζονται και να μη σπάνε οι ρώγες τους. Τα ατού αυτής διαδικασίας; Η σταφίδα διατηρεί το φρουτώδες άρωμά της, τη ζουμερή σάρκα και την έντονη γεύση της, χωρίς να γίνεται κολλώδης.

ΒΡΑΒΕΙΟ
ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΟΥ
Κατώγι Αβέρωφ

Στην κορυφή του οινοτουρισμού
Το 1959 ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας αποφάσισε την αναμπέλωση των εγκαταλελειμμένων πλαγιών της Πίνδου στο Μέτσοβο, με στόχο την αναβίωση της τοπικής αμπελουργικής παράδοσης του 18ου και του 19ου αιώνα.

Το 1963, στο κατώγι του σπιτιού του, εμφιαλώθηκε το πρώτο premium ελληνικό κρασί, το Κατώγι Αβέρωφ. Η καλλιγραφημένη ετικέτα γράφει: «Κλήματα από τη Γαλλία σε χώμα ελληνικό ορεινό...». Αυτό το κόκκινο κρασί με τη διεθνή αναγνώριση και τα αμέτρητα βραβεία δεν σταμάτησε να κυκλοφορεί έκτοτε.

Το 2008 το οινοποιείο ανανεώνεται εκ βάθρων και δημιουργείται μια πρότυπη οινοτουριστική μονάδα, που εντυπωσιάζει με την πρωτότυπη ξενάγηση στην ιστορία του οινοποιείου και στην παραγωγική διαδικασία με οπτικοακουστικά μέσα και εικαστικές παρεμβάσεις, καθώς και ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο. Σήμερα η εταιρεία βρίσκεται στα χέρια του Αλέξανδρου Ιωάννου, εγγονού του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα και δίνει έμφαση τόσο στην αναβίωση αυτόχθονων ποικιλιών όσο και στον τομέα του οινοτουρισμού.

ΤΙΜΗΤΙΚΟ
ΒΡΑΒΕΙΟ
Tinos Food Paths

Η δύναμη της παρέας
Κάθε χειμώνα, εδώ και τρία χρόνια, όλη η Τήνος είναι στο πόδι. Μάγειροι, καταστηματάρχες, παραγωγοί, κτηνοτρόφοι, ζαχαροπλάστες, νοικοκυρές και πολλοί εθελοντές μαζεύονται, συναντώνται, ανταλλάσσουν ιδέες, σχεδιάζουν τις δράσεις τους και στρώνονται στη δουλειά. Στις αρχές καλοκαιριού πραγματοποιείται το Tinos Food Paths: τυπικά ένα φεστιβάλ τοπικών γεύσεων, ουσιαστικά ένα καλοσχεδιασμένο... σαφάρι γαστρονομικών θησαυρών, μια άσκηση μνήμης της κυκλαδικής ζωής, μια συγκινητική γιορτή.

Η συναρπαστική γαστρονομία του νησιού ξεδιπλώνεται τις μέρες του φεστιβάλ: οι επισκέπτες δοκιμάζουν τα φημισμένα τηνιακά προϊόντα: τα τυριά, τα αλλαντικά, τα εκλεκτά κρασιά (τα οποία σερβίρονται ακόμη και σε τριάστερα γαλλικά εστιατόρια), τη νεογέννητη και ήδη πολυβραβευμένη μπίρα. Γνωρίζουν επίσης τις γαστρονομικές συνήθειες και τα έθιμα του τόπου και τους ανθρώπους, παραγωγούς και μάγειρες.

Αυτή τη θαυμάσια πρωτοβουλία βράβευσε φέτος ο «Γαστρονόμος». Για τον άθλο που πέτυχε: χωρίς χρηματοδότηση από επίσημους φορείς και χωρίς τοπικιστική εσωστρέφεια, να θεμελιώσει τον σύγχρονο γαστρονομικό μύθο της Τήνου.

ΒΡΑΒΕΙΟ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι

Γλυκιά ιστορία 102 ετών
Το 1915 ο Γιώργος Δεμεσάς ανοίγει ένα γαλακτοπωλείο στα Εξάρχεια. Σερβίρει φρέσκο γάλα, ρυζόγαλο και βούτυρο με μέλι, ενώ τα ανίψια του διανέμουν τα προϊόντα κατ’ οίκον. Τέσσερις εξ αυτών, οι αδερφοί Ηρακλής, Δημήτρης, Βασίλης και Νίκος Ασημακόπουλος, αγοράζουν στη συνέχεια την επιχείρηση και επεκτείνουν τη δραστηριότητά της στη ζαχαροπλαστική. Το 1980 αναλαμβάνουν ο Δημήτρης και ο Θανάσης Ασημακόπουλος, οι οποίοι θα παραδώσουν τη σκυτάλη στις κόρες τους, Τζέιν και Χριστίνα, που ήδη εργάζονται δίπλα τους.

Πιστοί στην ιστορία τους, προμηθεύονται το γάλα απευθείας από κτηνοτρόφους των Σπάτων και του Μαρκόπουλου, παρασκευάζουν βούτυρο και κρέμα όπως παλιά, εξαίσιο παγωτό και μεγάλη γκάμα γλυκών. Από τα πλέον ευπώλητα προϊόντα τους είναι το εκλεκτό παραδοσιακό γιαούρτι. Πρόκειται για ένα ζαχαροπλαστείο-ορόσημο για την Αθήνα, που κατάφερε να μακροημερεύσει με σημαία του την ποιότητα των πρώτων υλών και τον σεβασμό στις αυθεντικές γεύσεις.

Επιμέλεια: ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΕΝΤΟΥΛΑΣ



Βραβεία «Γαστρονόμου»: Η Ελλάδα που παράγει και προκόβει Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 17, 2017 Rating: 5 Από τη μία, ο ζοφερός κόσμος των δημοσιονομικών μεγεθών, της ανεργίας, του χρέους, του brain drain. Από την άλλη, ένας κόσμος φωτεινός·...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: