Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9/9/2017 στην Τοπική Κοινότητα Βαλανιδορράχης, όπου βρίσκεται η προτομή του, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πάργας προς τιμήν του οπλαρχηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.
Επικεφαλής της Μανιάτικης αντιπροσωπείας που συμμετείχε στην εκδήλωση ήταν ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Αντώνης Κουμεντάκος και η Δημοτική Σύμβουλος κα Ελένη Δρακουλάκου ενώ παρευρέθηκε ο πρώην Νομάρχης Πρέβεζας κ. Βασίλης Ιωάννου. Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης και μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη φιλαρμονική του Δήμου Πάργας ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τη Μάνη.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάργας κ. Αντώνης Νάστας, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Οι Μανιάτες και οι Ηπειρώτες έχουμε συναντηθεί πολλές φορές στη διάρκεια της ιστορίας σε εθνικούς αγώνες. Γιατί και οι δύο μας διακρινόμαστε για τη φιλοπατρία και την αγάπη για την ελευθερία. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για ιστορικά γεγονότα του σύγχρονου ελληνικού κράτους και για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας, που με τους αγώνες τους μας χάρισαν την ελευθερία. Βρισκόμαστε όμως εδώ και για έναν άλλο λόγο. Για να αντλήσουμε χρήσιμα διδάγματα για τη σημερινή κατάσταση και τη μελλοντική πορεία της πατρίδας μας.
Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, από τη μανιάτικη οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων, γεννήθηκε στο Λιμένι της Μάνης. Ήταν γιός του Πιέρρου Μαυρομιχάλη και νεώτερος αδελφός του οπλαρχηγού και μετέπειτα πρωθυπουργού του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στην Επανάσταση του 1821. Το καλοκαίρι του 1822, μετά από πρόσκληση του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, συμμετείχε στην εκστρατεία στην Ήπειρο, επικεφαλής σώματος 500 Μανιατών, για την απελευθέρωση του πολιορκούμενου Σουλίου. Στις 4 Ιουλίου 1822, δέχθηκε επίθεση από 3.000 Τουρκαλβανούς και έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη Σπλάντζα Φαναρίου, τη σημερινή Αμμουδιά. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, σήμερα το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο στον τόπο της θυσίας του.
Γιός του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη ήταν ο στρατιωτικός και πολιτικός Πέτρος Μαυρομιχάλης και εγγονός του ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης ο νεώτερος, που επίσης διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά το στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί το 1909. Πρόκειται δηλαδή για μια πολύ σημαντική οικογένεια για την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας.
Τον Σεπτέμβριο του 2010, ο τότε Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, μετά από αίτημα του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, πήρε την πρωτοβουλία και τοποθέτησε τη συγκεκριμένη προτομή του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της θυσίας του, για τη λευτεριά της ιδιαίτερης πατρίδας μας της Ηπείρου από τον τουρκικό ζυγό. Από τότε μέχρι σήμερα καμία άλλη παρόμοια εκδήλωση δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η επίσκεψη της Μανιάτικης αντιπροσωπείας μας έδωσε την αφορμή για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Σαν Δημοτική Αρχή αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να την καθιερώσουμε για τα επόμενα χρόνια».
Στο καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλανιδορράχης κ. Γιώργος Δημητρίου, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Με ιδιαίτερο σεβασμό φιλοξενούμε στο χωριό μας τη Μανιάτικη αντιπροσωπεία μέσω αυτής της σεμνής τιμητικής τελετής που πρέπει να σας πω ότι είναι και η πρώτη από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Ο τόπος της μάχης στις εκβολές του Αχέροντα στη Σπλάντζα, είναι εμποτισμένος με το αίμα το μανιάτικο και η Βαλανιδορράχη με την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου ανέδειξε την ιστορική αυτή μάχη έχοντας φυσικό αρωγό και συμπαραστάτη την πρώην Νομαρχία Πρέβεζας και το Δήμο Πάργας. Όλα ξεκίνησαν το 2008. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου με το όραμα της συγχωριανής μας Κατερίνας Ντάση ταυτίστηκαν και όλοι μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους για να τιμηθεί ο μανιάτης ήρωας.
Θεωρώ σημαντικό να αναφέρω τα ονόματά τους διότι κάνανε πράξη μαζί με την Κατερίνα Ντάση το ελάχιστο δώρο προς τον ήρωα, την απόδοση τιμής με την ανέγερση της προτομής του. Να ευχαριστήσω την Ουρανία Σιώζου, τη Βάσω Δημητρίου, τη Λαμπρινή Δημητρίου, τον Φώτη Ζήση, τον Βασίλη Κίτσο, τον Πέτρο Πάρλα, τον Μπάμπη Νικολάου, την Παναγιώτα Μήτση και τον Ηρακλή Σπυριδώνου».
Με έναν συγκινητικό χαιρετισμό εκ μέρους της Μανιάτικης αντιπροσωπείας, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης Αρχιμανδρίτης πατήρ Σωφρόνιος, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Εκ μέρους της Μητροπόλεως Μάνης σας μεταφέρω την ευλογία της και σας διαβιβάζω τις ευχές του μητροπολίτη μας αλλά και του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου, που τιμάτε την θυσία ενός ήρωα του Αγώνα του 21, του μεγάλου πολέμαρχου Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Ο μανιάτης Κυριακούλης Μαυρομιχάλης που με ανδρεία και αγάπη για την πατρίδα, θυσιάστηκε για το ιδανικό της ελευθερίας του γένους, μας έφερε στον τόπο σας, στην γενναία Ήπειρο, ώστε να παραστούμε με σεβασμό μπροστά στην προτομή του και ευλαβικά να φέρουμε τα χαιρετίσματα από τη λατρεμένη Μάνη. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που τελικά καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι προσκυνήματος και τιμής στον μεγάλο ήρωα, μετά από την πρόθυμη ανταπόκριση του Δήμου Πάργας.
Η Ήπειρος και η Μάνη πάντα μνημονεύουν πως οι ήρωες δεν πεθαίνουν αλλά γίνονται αθάνατοι, φεύγοντας από τούτη την πρόσκαιρη ζωή για να βαδίσουν στην αιωνιότητα με μια θυσία αιματοβαμμένη που οι επόμενες γενιές δεν θα ξεχάσουν. Αξίζουν συγχαρητήρια στους κατοίκους της Βαλανιδορράχης, που τίμησαν τον μανιάτη ήρωα, αποτίνοντας φόρο τιμής με την ανέγερση προτομής στο κέντρο της όμορφης αυτής πλατείας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε κάθε Έλληνα που δεν ξεχνά το χρέος του προς τους ήρωες που θυσιάστηκαν για να μιλάμε εμείς ελεύθερα και να μην έχουμε σπαθί τούρκου στο κεφάλι μας. Σήμερα Κυριακούλη Μαυρομιχάλη βουρκώνεις που μας βλέπεις να στεκόμαστε γύρω σου και να μιλούμε για το ιερό χρέος όλων μας να τιμούμε και να υπερασπιζόμαστε τα ιερά και τα όσια όσων θυσιάστηκαν για την Ελλάδα. Τώρα που σε βρήκαμε εδώ θα ανταμώνουμε κάθε χρόνο για να ακούς της Μάνης τα τραγούδια και τη γλώσσα των δικών σου ανθρώπων».
Στην ομιλία της για το ιστορικό της μάχης της Σπλάντζας, η εκπαιδευτικός κα Κατερίνα Ντάση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσπάθειες για την ανέγερση της προτομής αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Η χαρά μου είναι ιδιαίτερη που τελικά ευοδώθηκαν οι προσπάθειες για αυτή την απόδοση τιμής σε έναν ήρωα, στον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Η σημερινή σύναξη λιτά και δωρικά όπως ταιριάζει σε κάθε ήρωα κυρίως όμως σε έναν ήρωα Μανιάτη, αποτελούσε πολλών ετών υποχρέωση. Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, η συμβολή του ήρωα αλλά και γενικά η τόνωση και ο σεβασμός προς όλους τους ήρωες της επανάστασης του 21 αποτέλεσε δύναμη προς εμένα και σπίθα για να φτάσουμε εδώ επίσημα όπως του αξίζει, από εμάς τους ανθρώπους της ηπειρωτικής γης του Φαναρίου, όπου έμελλε να θυσιαστεί ερχόμενος να βοηθήσει τους Σουλιώτες ο Μανιάτης ήρωας.
Και η αρχή έγινε το 2008, πριν από 9 χρόνια, όταν η άσβεστη αυτή φλόγα από μικρό παιδί που ήμουν, η αναζήτηση αλλά και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, συμπεριλαμβανομένης και της μάχης της Σπλάντζας, όπως είναι στοιχειοθετημένη στις σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας η θυσία του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, κάνανε το θαύμα της τιμής προς τον ήρωα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού αυτού, στον οποίο ήμουν Πρόεδρος, έβαλε στόχο να αναδείξει την ξεχασμένη από εμάς τους ανθρώπους του Φαναρίου αυτή ιστορική μάχη και να τιμήσει ως είναι πρέπον, ηθικό και ορθό έναν ήρωα. Η αρχή έτσι ξετυλίγεται. Χρειάστηκε να πειστεί και ο τότε Νομάρχης, γνωρίζοντας πρωτίστως την αξία αυτής της μάχης, και ακολούθως ο Δήμος Φαναρίου τότε και σύσσωμο το χωριό που όλοι μαζί επιτελέσαμε το ηθικό χρέος, έστω και ύστερα από 188 χρόνια.
Βέβαια εσείς οι Μανιάτες κεντρίζατε το ενδιαφέρον με ένα τιμητικό αφιέρωμα προς τον ήρωά σας, με ένα μαρμάρινο βιβλίο. Που αποδίδοντας τον συμβολισμό του θα μπορούσα να πω ότι θέλατε να τιμήσετε τις χρυσές σελίδες του Αγώνα του 21 με μια σελίδα αφιερωμένη στον ήρωα Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Αυτό το μαρμάρινο βιβλίο αποτέλεσε τη σπίθα, το δώρο των απογόνων των Μαυρομιχαλαίων που δώσανε τόσα παλικάρια για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, ώστε να κινηθεί όλη η προσπάθεια ανάδειξης αυτής της ιστορικής σελίδας. Είναι χρέος μας διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε την πορεία του ελληνικού έθνους και να διδασκόμαστε ότι εμείς οι Έλληνες μπορέσαμε μέσα από τις στάχτες μας να ξαναγεννηθούμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια: