Για πρώτη φορά στο νομό Θεσπρωτίας δακτυλιώθηκαν πελαργοί στις φωλιές τους στα χωριά Κρυσταλλοπηγή, Προδρόμι και Ξηρόλοφο όπου αναπαράγονται κάθε χρόνο και τρέφονται από τα υγρολίβαδα που βρίσκονται στις γύρω περιοχές.
Τη δακτυλίωση διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ Ηγουμενίτσας και έμπειρους δακτυλιωτές που εκπαίδευσαν την βιολόγο και το προσωπικό φύλαξης του φορέα στην υλοποίηση της σχετικής δράσης.
Στην ομάδα δακτυλίωσης συμμετείχαν εθελοντικά η κ. Εύα Στετς, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας μελέτης λευκού πελαργού - με ευγενική προσφορά των δακτυλιδιών που χρησιμοποιήθηκαν- ο κ. Νικόλαος Νούλας από την Εθελοντική ομάδα ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου, η κ. Γιώτα Μαντζουράτου, έμπειρη παρατηρητής πτηνών και ο κ. Κώστας Μπέστας, παρατηρητής πτηνών και φωτογράφος φύσης τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την σημαντική προσφορά τους.
Η μέθοδος που χρησιμοποιείται διεθνώς περιλαμβάνει λήψη των νεοσσών από τη κάθε φωλιά με ασφαλή και ανώδυνο τρόπο μέσω καλαθοφόρου οχήματος, δακτυλίωση στο έδαφος (τοποθέτηση δακτυλιδιού με κωδικό, μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους) και τοποθέτησή τους αμέσως στη φωλιά.
Η διαδικασία διήρκησε από 10 ως 25 λεπτά, αναλόγως του πλήθους των νεοσσών και μετά από παρατήρηση ότι οι γονείς επέστρεφαν άμεσα στους νεοσσούς τους. Όταν οι νεοσσοί αντιλαμβάνονται κάποιον κίνδυνο πέφτουν στο δάπεδο της φωλιάς σε ακινησία. Αυτό το κάνουν ακόμα και όταν επιστρέφουν οι γονείς τους στην φωλιά.
Η συμπεριφορά αυτή βοηθάει πολύ στη δακτυλίωση μιας και οι νεοσσοί δεν αντιδρούν καθόλου. Τέλος, στη διαδικασία περιλαμβάνεται και επιμελής καθαρισμός της φωλιάς από κάθε είδους σκουπίδια όπως πλαστικές σακούλες, σκοινιά, σύρματα κτλ. που μπορεί να τραυματίσουν ή και να πνίξουν τους μικρούς πελαργούς πριν το τελικό πέταγμά τους.
Συνολικά, δακτυλιώθηκαν 22 νεοσσοί από έξι φωλιές των προαναφερθέντων χωριών. Τα δαχτυλίδια είναι τύπου ELSA, πλαστικά, τα οποία διαρκούν εφ’ όρου ζωής και δίνουν τη δυνατότητα παρατήρησης από απόσταση με κιάλια ή τηλεσκόπιο. Η φωλιά με τα περισσότερα μικρά ήταν στο Προδρόμι με συνολικά 5 νεοσσούς. Στην Κρυσταλλοπηγή και στον Ξηρόλοφο είχαν από 3 και 4 νεοσσούς (δύο φωλιές με 4 νεοσσούς και τρεις φωλιές με 3 νεοσσούς).
πηγη: http://www.epiruspost.gr/ipiros/thesprotia/45045-2017-06-29-19-10-04.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: