Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές της χώρας, φαίνεται πως μειώθηκε αισθητά, όπως προκύπτει από έρευνα-μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ωστόσο το πρόβλημα υφίσταται, ειδικά στις ανδρικές φυλακές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου. Οι φυλακές μπορούν να φιλοξενήσουν 66 κρατούμενους, αλλά ο αριθμός είναι διπλάσιος καθώς ανέρχονται στους 133.
Αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι κατά το παρελθόν ο αριθμός αυτός είναι ακόμη μεγαλύτερος κάνοντας τις συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες.
Η αποτύπωση της χωρητικότητας των ελληνικών φυλακών έγινε με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές (4 τ.μ. ανά κρατούμενο) και τα υφιστάμενα κτιριακά δεδομένα, ώστε να δίδει την πραγματική εικόνα των χώρων κράτησης και έτσι να συμβάλει στη διαχείριση του πληθυσμού των κρατουμένων. Τα στοιχεία θα υπάρχουν στον ιστότοπο του υπουργείου και θα επικαιροποιούνται, τακτικά, ως προς τον αριθμό κρατουμένων αλλά και τις διαθέσιμες θέσεις κράτησης.
Γίνεται, για πρώτη φορά, σαφής διαχωρισμός των επιμέρους κατηγοριών θέσεων κράτησης, καθώς αυτές διατίθενται αποκλειστικά στην εκάστοτε συγκεκριμένη κατηγορία κρατουμένων».Όλοι οι αρμόδιοι φορείς έχουν ενημερωθεί με εγκύκλιο.
Σύμφωνα με την έρευνα-μελέτη, καταγράφηκαν 7.512 θέσεις για άντρες, 325 θέσεις για νέους και ανηλίκους, 769 θέσεις για γυναίκες, 1.029 θέσεις σε αγροτικές φυλακές, και 180 θέσεις για απεξάρτηση.
Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι αν και οι θέσεις κράτησης σε φυλακές είναι συνολικά 9.815 (επί συνόλου κρατουμένων 9.573), υφίσταται υπερπλήρωση σε φυλακές κράτησης ενηλίκων ανδρών, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση του. Ακόμη αναφέρεται ότι η αποφυγή του υπερπληθυσμού στις φυλακές αποτελεί σταθερή επιδίωξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη διατήρηση όρων ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας σε αυτές.
Τέλος η ανακοίνωση αναφέρει: «Η διάθεση του ελάχιστου, ανά κρατούμενο, χώρου, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συνθήκες κράτησης, επιβάλλονται από διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, με στόχο την ομαλή επανένταξη και την πρόληψη της υποτροπή.
Δεν υπάρχουν σχόλια: