Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας:
Την Τετάρτη, 15-02-2017, ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου προέβη σε έκτακτη γενική συνέλευση με αφορμή την κατάθεση προσχεδίου νόμου για το Ε.Σ.Υ.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη για εμάς, μιας και αποτελεί φυσική απόρροια των πολιτικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις οδηγίες της ΕΕ αναδιαρθρώνει τον υγειονομικό χάρτη της χώρας όχι βάσει μελέτης των πληθυσμιακών σύγχρονων αναγκών, αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ρόλο της υγείας, ως πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας με σημαντικά κέρδη, που θα κοστίζει ελάχιστα στο κράτος και πολύ στην τσέπη των εργαζομένων. Εργαζόμενοι, που για το αστικό κράτος έχουν ατομική ευθύνη για ό,τι πάθουν, παρότι δεν ευθύνονται για την πλειοψηφία των παραγόντων που τους αρρωσταίνουν.
Αυτό πρακτικά συμβαίνει στην σταθερή προσπάθεια που γίνεται να συρρικνωθεί η δαπάνη για την Υγεία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η δαπάνη για την Υγεία το 2017 αντιστοιχεί στο 4,3 % του ΑΕΠ, ενώ ο ο εξίσου μειωμένος για τους λαούς Ευρωπαϊκός μέσος όρος αντιστοιχεί στο 7% και όριο ασφαλείας θεωρείται το 6% του ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα, η αναδιάρθρωση στην περιοχή μας ξεκίνησε από τα κέντρα Υγείας τα οποία, αν και παίζουν σπουδαίο ρόλο τόσο στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη όσο και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, συστηματικά υποβαθμίζονται φτάνοντας στο απαράδεκτο, κατά την γνώμη μας, σημείο να εφημερεύει εναλλάξ το Κ.Υ Πάργας με το Κ.Υ Καναλλακίου. Απαράδεκτο για μια περιοχή που λόγω της γεωγραφίας της αλλά και της μεγάλης επισκεψιμότητας που έχει τους καλοκαιρινούς μήνες θα έπρεπε να διαθέτει πολύ πιο πυκνό και αποτελεσματικό δίκτυο Πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Γιατί άραγε η αναδιάρθρωση ξεκίνησε από τις πρωτοβάθμιες δομές; Μήπως γιατί δεν χρειάζονται στο λαό; Φυσικά και όχι. Όλοι οι επαγγελματίες Υγείας γνωρίζουν πολύ καλά πως κάθε σύστημα Υγείας για να σταθεί στιβαρά στα πόδια του θα πρέπει να έχει εκτεταμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ο λόγος που ξεκινήσανε από εκεί είναι ότι αυτές οι δομές, αν και απολύτως χρήσιμες για την πρόληψη και διατήρηση της υγείας , ως ‘’επιχειρήσεις’’ είναι ‘’ζημιογόνες’’ διότι έχουν έξοδα χωρίς τα ανάλογα έσοδα που να αποφέρουν κέρδος και αφού δεν συμφέρουν τις υποβαθμίζουμε ή και τις καταργούμε, δίνοντας χώρο στον ιδιωτικό τομέα να περιθάλψει μόνο όσους έχουν να πληρώσουν.
Επόμενη πράξη αυτού του δράματος είναι η δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή τα νοσοκομεία. Στην ίδια ακριβώς λογική που βλέπει έσοδα και έξοδα, κέρδη και ζημίες ενταγμένες στην στυγνή λογική μιας οικονομίας που το κόστος της ανθρώπινης ζωής των εργαζομένων μειώνεται και που η αρρώστια είναι ευκαιρία για απομύζηση κέρδών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί να αλλάξει το τοπίο και σε επίπεδο νοσοκομείών συρρικνώνοντας δομές γιατί ‘’κοστίζουν’’. Σε αυτή την λογική, πιστή και συνεπής στην πορεία που άνοιξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το προσχέδιο νόμου του ΚΕΣΥΠΕ που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει συγχωνεύεις νοσοκομείων και κατάργηση τμημάτων, κλινικών και κλινών και μειώσεις οργανικών θέσεων.
Το ότι το Υπουργείο θεωρεί πολλά δυο Νοσοκομεία στην περιοχή της Πρέβεζας-Λευκάδας το έχουμε ακούσει πολλές φορές επίσημα και ανεπίσημα. Το ακούσαμε και πρόσφατα από τα χείλη του Γ.Γ του Υπουργείου στην πρόσφατη συνάντηση (Δετυτέρα 13-2) που είχε με την εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ. Πριν λίγους μήνες επίσης και με αφορμή την ελλιπή στελέχωση της Χειρουργικής κλινικής είχε ζητηθεί από την 6η Υ.ΠΕ να συνεφημερεύσει η Χειρουργική κλινική της Πρέβεζας με την Λευκάδα στη λογική της ‘’συντονισμένης λειτουργίας’’, σε πρώτη φάση, των δυο τμημάτων. Είναι κάτι που πιστεύουμε πως μεθοδεύεται και πως η πρόβλεψη για διασύνδεση νοσοκομείων σε όμορους Νομούς κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή στην κατεύθυνση της υποβάθμισης του ενός εκ των δύο με γνώμονα πάντα την συμπίεση του λειτουργικού κόστους, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του λαού της περιοχής.
Επειδή όμως αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί, λόγω των αντιδράσεων που θα προκύψουν από τους εργαζομένους και τον λαό της Πρέβεζας –Λευκάδας, ακολουθείται από πλευράς κυβέρνησης η γνωστή πλέον τακτική της διγλωσσίας, που στην αρχή ενθαρρύνει φήμες για συνένωση – συλλειτουργία κτλ και μετά αν οι αντιδράσεις είναι οξείες τις παίρνει πίσω (Βλέπε δήλωση Πολάκη κατά την επίσκεψη του στο Γ.Ν.Πρεβέζης).
Όμως τέτοιου είδους σχέδια δεν πρέπει να επιτρέψουμε να έχουν καμία τύχη. Θα μείνουν στα συρτάρια των Υπουργείων και στα μυαλά των αξιωματούχων τους διότι ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι ο λαός της Πρέβεζας μέσα από τα ταξικά σωματεία και την οργανωμένη πάλη του, δεν θα επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Θα είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα τόσο εμείς, όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της περιοχής μας να δώσουμε δυναμικές απαντήσεις σε όποια μεθόδευση γίνεται που αποσκοπεί στην υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή μας. Σε αυτό λοιπόν το πνεύμα καλούμε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα σε μια ευρεία σύσκεψη φορέων για την Υγεία την Κυριακή 5 Μάρτη στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Πρέβεζας και ώρα 10:30πμ ώστε να ενημερωθούν για αυτές τις εξελίξεις και να τοποθετηθούν.
πηγη: http://www.pamepreveza.gr/AllArticles/anakoinosi-syllogoy-ergazomenon-nosokomeioy-prevezas?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια: