Σε χιονισμένο τοπίο πραγματοποιήθηκαν οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών με συντονισμό του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία (ΕΟΕ).
Οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International). Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη που διαχειμάζουν στους υγρότοπους αλλά και αρπακτικά. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.
Στη φετινή καταμέτρηση παρατηρήθηκαν πάνω από 60 διαφορετικά είδη πουλιών με αντιπροσωπευτικές τις πολυάριθμες φαλαρίδες, τα κιρκίρια, τα σφυριχτάρια, τις πρασινοκέφαλες πάπιες και τις χουλιαρόπαπιες. Εκατοντάδες παρυδάτια είδη εντοπίστηκαν, όπως σκαλίδρες, τρύγγες, χαραδριοί κ.α.
Στο Έλος Αμμουδιάς για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν δεκάδες λαγγόνες. Εκατοντάδες φοινικόπτερα βρήκαν τροφή και καταφύγιο στις παγωμένες λιμνοθάλασσες του Καλαμά και του Αχέροντα. Μαυροκέφαλες πάπιες και καστανόπαπιες ξεχώρισαν ανάμεσα σε εκατοντάδες διαφορετικά είδη χηνόμορφων.
Μεγάλος αριθμός αρπακτικών πουλιών όπως γερακίνα, ξεφτέρι, καλαμόκιρκος, και χειμωνόκιρκος αλλά και ο στικταετός έκαναν την εμφάνισή τους στο χιονισμένο τοπίο. Κύκνοι και πελεκάνοι τρέφονται μέσα στα παγωμένα νερά των λιμνοθαλασσών.
Οι προστατευόμενες περιοχές του Καλαμά, του Αχέροντα και του Έλους Καλοδικίου καλύφθηκαν πλήρως από το επιστημονικό προσωπικό και το προσωπικό φύλαξης του ΦΔ. Επίσης, κατά τη διάρκεια των μετρήσεων πραγματοποιήθηκε σύσταση σε κυνηγό για την καθολική απαγόρευση θήρας σε όλη τη χώρα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Ο Καλαμάς, ο Αχέροντας και το Έλος Καλοδικίου αναδεικνύουν για ακόμα μια φορά την σημαντικότητά τους ως υγρότοποι ιδιαίτερης οικολογικής αξίας για τα διαχειμάζοντα αλλά και μεταναστευτικά είδη πουλιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
πηγη: http://www.epiruspost.gr/ipiros/thesprotia/42359-2017-01-18-22-52-15.html#.WIEDMvmQqF4.facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια: