Στον «αέρα» είναι πλέον η προκήρυξη του προγράμματος Νέων Αγροτών που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και φιλοδοξεί να φέρει στην Ήπειρο το ποσό των 13,6 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.
Στόχος του προγράμματος ενισχύσεων νέων γεωργών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.
Σύμφωνα με τη κατανομή των πιστώσεων ανά Περιφέρεια, για την εφαρμογή της παρούσας πρόσκλησης, στην Περιφέρεια Ηπείρου, αντιστοιχεί το ποσό των 13,6 εκατομμυρίων.
Το ποσό της οικονομικής στήριξης για όσους αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν ανέρχεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ ανάλογα με τον προσανατολισμό της παραγωγής της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση και την κατηγορία της περιοχής μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της εκμετάλλευσης.
Σημειώνεται ότι το υψηλότερο ποσό προβλέπεται για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Οι επιλέξιμοι υποψήφιοι μπορούν να είναι νεοεισερχόμενοι νέοι γεωργοί – φυσικά πρόσωπα, ή νομικά πρόσωπα που έχουν αρχηγό νεοεισερχόμενο νέο γεωργό, ηλικίας από 18 έως και 41 ετών και πρέπει να έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά στην γεωργική τους εκμετάλλευση, κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.
Για να μπορούν να καταθέσουν αίτηση οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμπεριλάβει στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το 2016 (ΟΣΔΕ 2016), το σύνολο της γεωργικής τους εκμετάλλευσης που θα παρουσιάσουν στην αίτηση στήριξης και η οποία πρέπει να έχει μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας μεγαλύτερο των 8.000€.
Επίσης πρέπει να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα για τα φυσικά πρόσωπα ή ως κάτοχοι για τα νομικά πρόσωπα, κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.
Η αίτηση μεταξύ άλλων, πρέπει να περιλαμβάνει πολυετές επιχειρηματικό σχέδιο με γεωργικό προσανατολισμό, με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία και/ή μέγιστη, τα τέσσερα έτη. Το επιχειρηματικό σχέδιο συντάσσει και συνυπογράφει σύμβουλος γεωτεχνικός ή τεχνολόγος Γεωπονίας.
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης – φακέλων υποψηφιότητας, πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) έως 30-11-2016.
Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε εργασίμων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στο ΠΣΚΕ, δηλαδή από τις 1-12-2016 έως και τις 7-12-2016, οι υποψήφιοι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλλουν εγγράφως και εις διπλούν (πρωτότυπο και αντίγραφο) το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Καστοριάς, λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο υποβολής.
Η αναλυτική περιγραφή του υπομέτρου 6.1 και η διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης των δικαιούχων, αναφέρονται στην με αριθμ. 8585/10-10-2016 Υπουργική Απόφαση που βρίσκεται στους δικτυακούς τόπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου.
πηγη: http://www.epiruspost.gr/oikonomia/agrotika/41094-13-6.html#.WBsGvP2i9e8.facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια: