Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το εγχείρημα της Μητρόπολης Ιωαννίνων να αναστήσει έναν χώρο και να τον μετατρέψει σε υπόδειγμα αγροτικής ανάπτυξης. Πρόκειται για το πρωτοποριακό και φιλόδοξο συνάμα πρόγραμμα, που υλοποιείται στην Ιερά Μονή Βελλάς.. Μία προσπάθεια να πάρει πνοή η εγκαταλειμμένη ύπαιθρος και να τονωθεί η τοπική οικονομία.
Στους χώρους αυτούς βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Αφήνοντας πίσω του την αντιπαράθεση με τον Υπουργό Παιδείας κι αποφεύγοντας οποιαδήποτε νύξη, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά πως παίρνει ζωή ένας τόπος που είχε ρημάξει.
Στις αγροτικές εκτάσεις της Μονής έχουν δημιουργηθεί σταβλικές εγκαταστάσεις για τα χίλια και πλέον γίδια που αγοράστηκαν πριν μερικούς μήνες, εγκαταστάσεις όπου συγκεντρώνεται το γάλα, ενώ ανακαινίστηκαν κτίρια που είχαν εγκαταλειφθεί πριν πολλές δεκαετίες.
Παράλληλα καθαρίστηκαν χωράφια τα οποία μπορούν πλέον να καλλιεργηθούν.
Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος κατάγεται από αγροτική περιοχή είδε το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλλον συμμερίζεται απόλυτα το όραμα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου.
Παρών στην επίσκεψη που έγινε ήταν ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Γαβριήλ καθώς κι άλλοι κληρικοί.
Το εγχείρημα που εξελίσσεται στη Βελλά είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο αλλά και ιδιαίτερα δύσκολο. Όλα ουσιαστικά ξεκίνησαν εκ του μηδενός. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Καθημερινά γίνονται βήματα... Φυσικά θα πρέπει να εκφραστεί στην πράξη η βούληση της πολιτείας για την δημιουργία μιας πρότυπης γεωργοκτηνοτροφικής σχολής, που θα δίνει την δυνατότητα της εκπαίδευσης στην πράξη...
Στη Μονή Βελλάς, πριν από 105 χρόνια, ο τότε μητροπολίτης Ιωαννίνων και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδων Βλάχος, είχε λειτουργήσει Γεωργική και Ιερατική Σχολή, ταυτόχρονα, για την κάλυψη των αναγκών της Ιεράς Μητρόπολης και η φάρμα είχε λειτουργήσει επί 10ετιες με επιτυχία.
Η Ιερά Μονή Βελλάς ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Είναι ένα ανδρικό μοναστήρι, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Σύμφωνα με επιγραφή, που βρίσκεται στην είσοδο του καθολικού, η Μονή ανακαινίστηκε το 1745, από τον επίσκοπο Βελλάς Γερμανό, ο οποίος ανέλαβε τις δαπάνες για την ανέγερση και αγιογράφησή της.
Η Μονή, άκμασε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ενώ ήταν μεγάλη η πνευματική προσφορά της στην περιοχή. Στις αρχές του 19ου αιώνα, μπήκε στο στόχαστρο του Αλή -Πασά, ο οποίος άρπαξε την περιουσία της και κινήθηκε εναντίων των μοναχών, οι οποίοι διέφυγαν στην Κέρκυρα. Από το 1911 έως το 1989 λειτούργησε εκεί Ιεροδιδασκαλείο, όπου σπούδαζαν όσοι ήθελαν να γίνουν δάσκαλοι η ιερείς. Σήμερα, στη Μονή Βελλάς λειτουργεί Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία.
πηγη: http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/40380-2016-09-25-21-09-24.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: