Το 1974 ένας καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο Στίβεν Μίλερ, ανακάλυψε έναν πολύτιμο αρχαιολογικό θησαυρό στη Νεμέα. Για χρόνια ολόκληρα αφιέρωσε την ζωή του και τη σταδιοδρομία του στις ανασκαφές στην περιοχή, οι οποίες και έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, με αποκορύφωμα το στάδιο στο οποίο διεξάγονταν τα Νέμεα...
Φιλέλληνας, εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή σε μια προσπάθεια να αναβιώσει τους αγώνες σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς αλλά και να συμπληρώσει την ανασκαφική έρευνα.
Σήμερα εκτιμά ότι βρίσκεται μπροστά στο χώρο όπου λειτουργούσε ο αρχαίος ιππόδρομος. Δίπλα του, για να συμπληρώσει σημαντικά στοιχεία βρέθηκε ένας Ηπειρώτης. Ένας Ηπειρώτης που το τελευταίο διάστημα μας χάρισε μερικά εντυπωσιακά βίντεο με γνωστές κι άγνωστες γωνιές του νομού μας.
Υπογράφει ως Up Drones κι αυτή τη φορά μας ταξιδεύει στην αρχαία Νεμέα και στο χώρο που πιθανότατα ήταν ο ιππόδρομος.
Τα αρχαία ελληνικά αγωνίσματα, και κυρίως οι πανελλήνιοι αγώνες στην Ολυμπία, τους Δελφούς, την Ισθμία και τη Νεμέα, περιελάμβαναν και ιππικούς αγώνες. Κανένας όμως αρχαίος ελληνικός ιππόδρομος δεν έχει ανασκαφεί, παρόλο που η τοποθεσία αυτού της Ολυμπίας, και πιο πρόσφατα ίσως των Δελφών, έχει αναγνωριστεί. Φαίνεται πως η Νεμέα μπορεί τώρα να προστεθεί σ’ αυτό τον κατάλογο των γνωστών τοποθεσιών.
Η γεωγραφία της κοιλάδας δείχνει πως υπάρχει μόνο μία πιθανή, κατά βάση επίπεδη, περιοχή, η οποία πρέπει να είχε τουλάχιστον 600 μέτρα μήκος. Αυτή η περιοχή ξεκινά στα νότια, δίπλα στο ηρώο του βρέφους Οφέλτη και σε μια τεράστια δεξαμενή, η οποία ίσως και να χωρούσε έως και 100.000 λίτρα νερού. Ακριβώς εδώ οι ανασκαφές αποκάλυψαν μια σειρά από στρώματα γης καθένα από τα οποία επιδεικνύει τα σημάδια που άφησαν τροχοί αρμάτων.
Περίπου 670 μέτρα βόρεια αυτού του σημείου, ο ρους του ποταμού της Νεμέας, ο οποίος δημιουργήθηκε τεχνητά το 1884, κάνει μια απότομη στροφή προς τα δυτικά για περίπου 180 μέτρα και μετά συνεχίζει βόρεια. Αυτός ο χώρος εμφανίζεται σε μια αεροφωτογραφία του 1942 ως μια πιο σκούρα περιοχή που υποδηλώνει την ύπαρξη μιας αλλαγής του χώματος κάτω από τη επιφάνεια. Θα μπορούσε να είναι αυτή η πορεία του ιπποδρόμου;
Το βίντεο είναι μια παραγωγή του UP DRONES και μπορείτε να το δείτε εδώ
πηγη:http://www.epiruspost.gr/afieromata/profiles/40231-2016-09-18-08-22-02.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: