Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών, συνεπικουρούμενη από τονΔήμο Βορείων Τζουμέρκων και την Περιφέρεια Ηπείρου, θα πραγματοποιήσουν δύο μουσικές βραδιές στις 9 και 10 Αυγούστου στην Γέφυρα της Πλάκας στα Τζουμέρκα, για να συμβάλουν και να προωθήσουν την Αναστήλωση της Ιστορικής Γέφυρας της Πλάκας.
Το Ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, χτίστηκε το 1866 και συνέδεε τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Το γεφύρι κατέρρευσε έπειτα από κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή τον Φεβρουάριο του 2015, και το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να προβεί άμεσα στην αναστήλωση του Ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας διαθέτοντας τα αναγκαία κονδύλια.
Η πρώτη βραδιά θα είναι αφιερωμένη στην Ηπειρώτικη μουσική παράδοση, μια συναυλία, «φόρος τιμής» στους μεγάλους δασκάλους του Ηπειρώτικου λαϊκού κλαρίνου και την τέχνη τους.
Παρόντες σχεδόν το σύνολο των σπουδαιότερων μουσικών, από κοινού θα συμπράξουν και θα παρουσιάσουν τις διαφορετικές τεχνικές παιξίματος, που διαμόρφωσαν τις «σχολές» του οργάνου:
Πετρολούκας Χαλκιάς,
Ναπολέων Δάμος,
Γιώργος Κωτσίνης,
Βασίλης Μπακαγιάννης.
Μαζί τους οι καλύτεροι ερμηνευτές της τοπικής παράδοσης:
Σάββας Σιάτρας,
Αντώνης Κυρίτσης,
Γιάννης Παπακώστας,
Πέτρος Μόκας,
και ο Βασίλης Σερπέζης,που έχει αναλάβει και την επιμέλεια του προγράμματος.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η Ξανθίππη Καραθανάση.
Θα ακουστούν τραγούδια ιστορικά, της ξενιτιάς, του γάμου, της αγάπης, μοιρολόγια, που εκφράζουν όλες τις όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης και που ξυπνούν τις θύμισες του καθενός.
Τη δεύτερη βραδιά θα εμφανιστεί ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του ,και αγαπημένος καλλιτέχνης των νέων, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.
Ο Θανάσης, ένας καλλιτέχνης δωρικός, με πλούσια παραγωγή τραγουδιών και κοινωνική συμμετοχή, μαζί με την πολυμελή μπάντα του, θα παρουσιάσουν τα σπουδαιότερα κομμάτια της δισκογραφικής τους δουλειάς, αλλά και επιλογές από αγαπημένα τραγούδια. Θα τον συνοδεύσουν η Ματούλα Ζαμάνη και ο Αλέξανδρος Κούστας.
Ο ίδιος δηλώνει πως σκοπός του είναι να αντιτάξει στην
σκληρότητα των ημερών την παρηγορητικότητα της τέχνης:
«Όλα στραβά γινήκανε και όλα είν΄ ωραία».
Όλα αυτά σε έναν ιστορικό χώρο, μέσα στην άγρια ομορφιά της χλωρίδας και της πανίδας των σκληροτράχαλων όγκων των Τζουμέρκων, όπου ο άνθρωπος βρίσκει τον εαυτό του στην φύση.
πηγη: http://www.epiruspost.gr/diafora/diaskedasi/39535-2016-08-04-06-53-28.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: