Σε κατάσταση συναγερμού τίθεται η Περιφέρεια Ηπείρου καθώς η νόσος της οζώδους δερματίτιδας απειλεί πλέον και το κεφάλαιο βοοειδών της περιοχής.
Κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στους γειτονικούς Νομούς Καστοριάς, Τρικάλων και Φλώρινας, περιοχές με τις οποίες έχουν άμεση σχέση ειδικά οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου.
Ήδη στη Δυτική Μακεδονία προχωρά καθολικός εμβολιασμός του ζωικού κεφαλαίου, πράγμα το οποίο θα κάνει και η Ήπειρος, προσπαθώντας έτσι να θωρακίσει τις εκτροφές καθώς και τις μονάδες ελευθέρας βοσκής.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ενημερώνοντας το απόγευμα της Παρασκευής το Περιφερειακό Συμβούλιο, υπογράμμισε τον άμεσο κίνδυνο που υπάρχει αλλά και την υποχρέωση προμήθειας εμβολίων.
«Πρέπει να σώσουμε το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, πρέπει να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους που δίνουν έναν μεγάλο αγώνα», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης.
Στο πλαίσιο αυτό και η Περιφέρεια Ηπείρου θα προχωρήσει στην προμήθεια εμβολίων προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί των βοοειδών.
Παράλληλα την ερχόμενη Δευτέρα θα προχωρήσει σε ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων και από τους τέσσερις νομούς προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των κτηνοτρόφων.
Η οζώδης δερματίτιδα είναι ιογενής νόσος των βοοειδών, η οποία δεν προσβάλει τον άνθρωπο ακόμα και με την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος ή γάλακτος.
Η νόσος πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2015, σε εκτροφές αγελαίων βοοειδών με έδρα στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία.
Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας. Η διακίνηση ζώντων βοοειδών, σπέρματος και δερμάτων από μολυσμένα βοοειδή ενέχει τους υψηλότερους κινδύνους μετάδοσής της. Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων βοοειδών θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου ασθενειών μεταξύ αυτών και της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών.
πηγη: http://www.epiruspost.gr/oikonomia/agrotika/38458-2016-06-03-14-34-51.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: