Αύξηση φαίνεται να παρουσιάζουν τα περιστατικά ξυλοδαρμών τα τελευταία χρόνια, και παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, καθώς μεγάλος αριθμός περιστατικών δεν προσέρχεται σε νοσοκομεία, παλαιότερη μελέτη είχε εκτιμήσει τους ξυλοδαρμούς σε ποσοστό 4% των συνολικών περιστατικών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ), με αφορμή καταγγελίες πολιτών ότι ενώ υπήρξαν θύματα ξυλοδαρμών ουδέποτε δικαιώθηκαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καταδικάστηκαν, ενημερώνει σχετικά με τις ορθές διαδικασίες σε αυτές τις περιπτώσεις.
Επισημαίνει ότι οι μόνοι γιατροί που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για την πιστοποίηση των σωματικών βλαβών είναι οι ιατροδικαστές. Συνεπώς σε αυτές τις υποθέσεις αυτό που καλείται το κάθε θύμα να πράττει άμεσα είναι κλινική εξέταση από ιατροδικαστή. Η ΕΙΕ εξηγεί ότι εάν προηγηθεί μήνυση σε αστυνομικό τμήμα ή άλλη αρμόδια αρχή, εκδίδεται εντολή εξέτασης και το θύμα παραπέμπεται για εξέταση σε κάποια δημόσια αρχή ιατροδικαστικής, η οποία δεν έχει κανένα επιπλέον κόστος.
Σε περίπτωση που δεν επιθυμείται η άμεση νομική ενέργεια, το θύμα μπορεί να εξετασθεί από ιατροδικαστή σε ένα από τα νόμιμα ιδιωτικά ιατροδικαστικά ιατρεία της χώρας. «Η συγκεκριμένη ιατρική πιστοποίηση είναι ισότιμη και στις δύο περιπτώσεις», διευκρινίζει η ΕΙΕ.
«Είναι ανάγκη τα θύματα να γνωρίζουν ακριβώς το πώς θα ενεργήσουν σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. Διαφορετικά όπως βλέπουμε από την εμπειρία μας είτε τα θύματα δεν θα δικαιωθούν, είτε σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να μετατραπούν ακόμα και σε θύτες», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρης Λέων.
Δεν υπάρχουν σχόλια: