Αυτό ξεκαθάρισε ο κ. Σπύρος Γκαβανόζης, προϊστάμενος στη Γενική Διεύθυνση Φορέα Παροχής Υπηρεσίας Αεροναυτιλίας της ΥΠΑ, μιλώντας στο Epiruspost, με αφορμή το θόρυβο που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα περί απένταξης του αεροδρομίου από τον σχεδιασμό και την επιστολή στον πρωθυπουργό...
Ο κ. Γκαβανόζης διέψευσε κατηγορηματικά απένταξη του αεροδρομίου Ιωαννίνων από το πρόγραμμα HORIZON 2020, όπως άλλωστε αποδείκνυαν τα έγγραφα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Epiruspost.
Το πρόγραμμα στο οποίο μετέχει και η Ελλάδα, υλοποιείται κανονικά και είναι μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εταίρους.
Στο συγκεκριμένο έργο, που στην ελληνική ο τίτλος του είναι «Προώθηση του Ευρωπαικού Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης» επικεφαλής είναι η Ιταλική Υπηρεσία Αεροναυτιλίας και μετέχουν οι αντίστοιχοι φορείς από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Μάλτα ενώ από την Ιταλία υπάρχει και ο βιομηχανικός εταίρος, προκειμένου να περάσει ο σχεδιασμός στην πράξη.
Από ελληνικής πλευράς, το έργο καλύπτει τέσσερα αεροδρόμια. Πρόκειται για τους αερολιμένες στην Κω, την Θεσσαλονίκη, την Μυτιλήνη και τα Γιάννινα.
«Τα αεροδρόμια αυτά είχαν ανακοινωθεί από την αρχή και αυτά περιλαμβάνονται στο έργο. Δεν ανέκυψε ποτέ ζήτημα απένταξης των Ιωαννίνων... Το έργο εντάχθηκε και υλοποιείται κανονικά», υπογράμμισε.
Επί της ουσίας, στα τέσσερα επιλεγμένα αεροδρόμια, θα αναπτυχθεί το ευρωπαικό σύστημα πλοήγησης, θα εγκατασταθεί και θα είναι σε λειτουργία.
Η ολοκλήρωση αναμένεται στους πρώτους μήνες του 2017, όπως είπε ο κ. Γκαβανόζης ενώ θα προηγηθούν μετρήσεις κι έλεγχοι τόσο με το ειδικό αεροσκάφος που διαθέτει η ΥΠΑ, όσο και με τα αεροσκάφη της γραμμής.
Σημειώνεται ότι η ΥΠΑ για το πρόγραμμα HORIZON 2020 είχε αυτόν ακριβώς τον σχεδιασμό, όπως άλλωστε είναι αποτυπωμένο στο έγγραφο που είχε κατατεθεί προ έτους στη Βουλή από τον αρμόδιο Υπουργό.
Την ανάπτυξη των «διαδικασιών» που θα διασφαλίζουν την λειτουργικότητα και την αξιοπιστία των συγκεκριμένων αεροδρομίων και με στόχο την επέκτασή τους και σε άλλα αεροδρόμια, αφού επιλογή όλων των χωρών της Ευρώπης είναι να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δορυφορικές δυνατότητες του «Γαλιλαίου».
Η συγκεκριμένη «διαδικασία» πάντως έχει αξιοποιηθεί σε αρκετά αεροδρόμια ευρωπαικών χωρών, ακόμη και σε ορεινά ελικοδρόμια, με άριστα αποτελέσματα.
Και επειδή οι αναλύσεις με τεχνικούς κι εξειδικευμένους όρους δεν βοηθούν, κρατάμε την δήλωση του ανώτερου στελέχους της ΥΠΑ... Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι κανονικά ενταγμένο στο πρόγραμμα και το 2017 θα διαθέτει σύστημα τυφλής προσγείωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια: