Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 37.302.000 ευρώ
Σύμφωνα με τον απολογισμό της Π.Ε. Πρέβεζας, το πιλοτικό έργο «Πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, ξεκίνησε και υλοποιείται.
Όπως αναφέρεται, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που χρηματοδοτήθηκαν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Κασσώπης και στο Αρχαίο Θέατρο των Γιτάνων.
Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ υλοποιεί τέσσερις σημαντικές μελέτες.
Η πρώτη μελέτη αφορά το Ρωμαϊκό Θέατρο της Νικόπολης προϋπολογισμού 200.000 ευρώ με την χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος.
Η δεύτερη αφορά το Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης και έχει να κάνει με μια μορφή iso για τις πολιτιστικές διαδρομές, ώστε όσοι επαγγελματίες το επιθυμούν να μπορούν να έχουν ενεργό συμμετοχή στο Πρόγραμμα. Οι άλλες δύο μελέτες έχουν σαν βασικό στόχο την εξασφάλιση της Βιωσιμότητας του Προγράμματος.
Συγκεκριμένα η τρίτη μελέτη αφορά τον συνεργατισμό της επιχειρηματικότητας, δηλαδή τη θεσμική συμμετοχή των επιχειρήσεων στο όλο εγχείρημα και υλοποιείται με την χορηγία της "Νέας Οδού" της εταιρείας που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου της Ιόνιας Οδού.
Η τέταρτη και τελευταία μελέτη αφορά μία ψηφιακή στρατηγική για την χώρα με όχημα την Ήπειρο και τις πολιτιστικές διαδρομές. Πρόκειται για τη δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών που υλοποιεί ο καθ ύλην αρμόδιος σε ψηφιακά συστήματα, ο ΟΤΕ και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι μελέτες αυτές υλοποιούνται προκειμένου να ωριμάσουν τα έργα και να ενταχθούν στην 1η δημόσια πρόσκληση των 11.000.000Ευρώ που βγήκε από το νέο ΕΣΠΑ για τη διαδρομή της Ηπείρου.
Επιπλέον δυο νέοι θεσμοί προγραμματίζονται άμεσα για το συγκεκριμένο έργο.
Ο ένας έχει να κάνει με την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας του Προγράμματος και ονομάζεται Crowd Funding. Πρόκειται για μια διαδικτυακή Πλατφόρμα η οποία σαν βασικό στόχο θα έχει την ενεργό συμμετοχή όλων εκείνων των ζωντανών κυττάρων της κοινωνίας, είτε πρόκειται για απλούς πολίτες είτε για επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν ρόλο στην διάδοση των μνημείων της περιοχής και θα βασίζεται στην λογική των χορηγιών.
Ο Δεύτερος και ίσως ο πιο ενδιαφέρον θεσμός θα είναι αυτός του «Σχολείο Ξεναγός» και θα έχει τίτλο
«Τα σχολεία υιοθετούν, η κοινωνία αγκαλιάζει». Στόχος αυτού του θεσμού είναι ο ενεργός ρόλος των σχολείων με βασικούς πρωταγωνιστές τους μαθητές, οι οποίοι μια ημέρα πριν την Παγκόσμια ημέρα Μνημείων στις 17 Απριλίου θα αναλάβουν τον ρόλο ξεναγού στο Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης.
Στο θεσμό μπορούν να συμμετέχουν όσα σχολεία το επιθυμούν, ενώ ήδη συμμετέχουν το μουσικό σχολείο Πρέβεζας, το 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας και το Γυμνάσιο και Λύκειο της Φιλιππιάδας.
Τέλος, πραγματοποιήθηκαν πολλές επαφές με τουριστικά γραφεία για την προώθηση της διαδρομής και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αυτά. Ένα τουριστικό γραφείο συγκεκριμένα πραγματοποίησε πιλοτικά μια εκδρομή στα αρχαία θέατρα τις Ηπείρου και η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη οι κατάλληλες υποδομές.
Να θυμίσουμε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 37.302.000 ευρώ και συνδυάζει πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα.
Σύμφωνα με την πρόταση για παρεμβάσεις στα Μνημεία προβλέπεται ποσό 16, 2 εκ. ευρώ, για βασικές υποδομές (δίκτυα κοινής ωφέλειας, χώρους στάθμευσης, κτιριακές εγκαταστάσεις, οδοποιία –μεταξύ των οποίων και η κατασκευή δρόμου παράκαμψης της Νικόπολης- κ.α.) ποσό 19 εκ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό του προϋπολογισμού σε άλλες δράσεις και προωθητικές ενέργειες
Δεν υπάρχουν σχόλια: