Ικανοποιήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων το αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας για την έκτακτη χρηματοδότηση προς αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω της η μεγάλη πλημμύρα της 1ης Φεβρουαρίου 2015, τόσο στο ύψος του ιστορικού Γεφυριού της Άρτας όσο και κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Αράχθου.
Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, είχε δια του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Ψαθά ενημερώσει από την πρώτη στιγμή το αρμόδιο Υπουργείο για τα προβλήματα που καλείτο να αντιμετωπίσει μετά την μεγάλη πλημμύρα.
Με την πλημμύρα κατάντη του φράγματος της ΔΕΗ, έτρεξαν μεγάλες ποσότητες νερού και τα φορτία που δέχθηκε τόσο το ιστορικό γεφύρι στα θεμέλια του όσο και τα φερτά στην κοίτη του Αράχθου, αποτέλεσαν την αιτία για φθορές στα σαρζανέτ στον πυθμένα του ποταμού στο ύψος του Ιστορικού γεφυριού, ενώ κατέστησαν αναγκαίο και πάλι τον καθαρισμό της κοίτης.
Το σχετικό αίτημα είχε κατατεθεί άμεσα, ενώ επιπρόσθετα η Περιφερειακή Ενότητα είχε επανέλθει με νεότερο τον περασμένο Ιούνιο, επισυνάπτοντας και την μελέτη αποκατάστασης των προβλημάτων, με προϋπολογισμό συνολικών παρεμβάσεων κάτι περισσότερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Την σχετική ωστόσο μελέτη δεδομένου ότι αφορά και το ιστορικό μνημείο σήμα κατατεθέν της Άρτας, είχε αποστείλει ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας και στο υπουργείο Πολιτισμού, αναζητώντας κάθε προφανή πηγή χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών.
Κοινό αίτημα
Πάντως άμεση ήταν η ανταπόκριση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνέχεια της ρητής δέσμευσης που είχε λάβει τόσο ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, από τον Γ.Γ. Υποδομών, Γιώργο Δέδε, στη πρόσφατη συνάντησή τους στην Άρτα. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, δεσμεύεται για το εν λόγω έργο πίστωση ποσού επτακοσίων χιλιάδων ευρώ (700.000 ευρώ).
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Βασίλης Τσίρκας, επισημαίνει πως «το Υπουργείο έλαβε σοβαρά υπόψη την επιτακτική ανάγκη τόσο του καθαρισμού και της ομαλοποίησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου όσο και της ανακατασκευής των συρματοκιβωτίων του πυθμένα για την προστασία της παλιάς γέφυρας Άρτας, όπως, εξάλλου, τονίζεται και σε σχετικό έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, Βασίλη Ψαθά».
Τονίζει δε πως «αναγνωρίστηκε ο επείγον χαρακτήρας του έργου, καθώς η ανομοιογένεια της ροής και των υλικών της κοίτης και η πυκνή δενδρώδης αυτοφυής βλάστηση καθιστούν το πρόβλημα ακόμα πιο έντονο. Τέλος, προστατεύονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές από ενδεχόμενες πλημμύρες».
«Τα έργα υποδομών συνδέονται άμεσα με τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών» και «από την πλευρά του» όπως δηλώνει ο βουλευτής Άρτας, Βασίλης Τσίρκας, «θα συνεχίσει, σε θεσμικό πάντοτε επίπεδο και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τα αρμόδια Υπουργεία, να διεκδικεί την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τέτοια εξαιρετικής σημασίας έργα στην περιοχή της Άρτας».
Συνεννόηση με τη ΔΕΗ
Πιο συγκεκριμένα μετά και την τελευταία επίσκεψη -την Τετάρτη 9 Μαρτίου- του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Γιώργου Δέδε στην Άρτα, και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία και του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα που τον συνόδευε, ο κ. Ψαθάς επανήλθε επισημαίνοντας το αίτημα.
Μόλις προχθές η έγκριση ποσού 700.000 ευρώ με την υπογραφή του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη κοινοποιήθηκε και προς την Περιφερειακή Ενότητα.
Το γεγονός, προκάλεσε την ικανοποίηση του αντιπεριφερειάρχη Άρτας, Βασίλη Ψαθά, ο οποίος σε επικοινωνία της εφημερίδας «Ηχώ της Άρτας» δήλωσε: «Επιτέλους έστω και με κάποια καθυστέρηση, υπήρξε ανταπόκριση του υπουργείου και μάς εγκρίθηκε η πίστωση για τις άμεσες παρεμβάσεις. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το αρμόδιο Υπουργείο κατανόησε την αναγκαιότητα που υπάρχει για το συγκεκριμένο έργο και ενέκρινε το ποσό αυτό των 700.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα προχωρήσουμε άμεσα με δυο υποέργα, καθόσον τεχνική παρέμβαση απαιτείται στα θεμέλια του ιστορικού γεφυριού με την αποκατάσταση των σαρζενέτ, που καταστράφηκαν από την ορμή του νερού στην μεγάλη πλημμύρα και ένα δεύτερο θα αφορά στην υπόλοιπη παρέμβαση καθαρισμού που είναι αναγκαία στην κοίτη, ξεκινώντας από το ύψος αυτό του ιστορικού γεφυριού και κατά μήκος». «Υπήρξε, προφανώς, σχετική καθυστέρηση όμως έστω και τώρα με το εγκεκριμένο ποσό οι παρεμβάσεις θα γίνουν, κι αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη», είπε ο κ. Ψαθάς, ενώ αναμένεται να αποστείλει και σχετική ευχαριστήρια επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου.
Σε ερώτησή μας προς τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας αναφορικά με το αν αναμένεται άμεσα δημοπράτηση του έργου, επεσήμανε: «Από πλευράς διαδικασίας είμαστε έτοιμοι και μπορούμε με την έγκριση της εν λόγω πίστωσης να προχωρήσουμε άμεσα σε δημοπράτηση, όμως εκείνο που πρέπει να δούμε τώρα είναι ο χρόνος παρέμβασης.
Γνωρίζετε, εξάλλου, κι εσείς ότι η όποια παρέμβαση στην κοίτη του ποταμού γίνεται πάντα σε συνεννόηση με την ΔΕΗ για την διακοπή ροής από το Φράγμα. Συνήθως οι παρεμβάσεις αυτές από την πλευρά μας δύναται να εκτελεστούν όταν δεν έχουμε βροχοπτώσεις αλλά κι όταν δεν βρισκόμαστε σε αρδευτική περίοδο. Αυτός ο χρόνος συμπίπτει με την περίοδο του Σεπτεμβρίου».
Και καταλήγοντας ο κ. Ψαθάς εξήγησε: «Αυτό συμβαίνει όταν σταματούν οι βροχές, οπότε μπορεί το Φράγμα να διακόψει την ροή αν ξεκινά η αρδευτική περίοδος. Αυτή, ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα που επίσης είναι πάντα σε συνάρτηση όσων κουβεντιάζουμε, ξεκινά μεταξύ 10 και 20 Μαΐου και φτάνει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οπότε αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω τίποτε περισσότερο για το πότε θα προχωρήσουμε στην παρέμβαση. Είναι κάτι που θα το μελετήσουμε και θα το εξετάσουμε σε επικοινωνία με τη ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε το συντομότερο δυνατό», εξήγησε.
Δεν υπάρχουν σχόλια: