Σε ειδικό λογαριασμό στο Facebook που δημιουργήθηκε από διακινητές προσφύγων και μεταναστών δημοσιεύονται χάρτες με διαδρομές προς την Ιταλία, καθώς και με πληροφορίες και συντεταγμένες
Σε χάρτες που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προτρέπονται να ακολουθήσουν εναλλακτικές διαδρομές μετάβασης στην Κεντρική Ευρώπη, μέσω Ιταλίας, με διάσχιση της Αδριατικής.
Την ίδια ώρα, στην Ιταλία το μεταναστευτικό έρχεται και πάλι έντονα στο προσκήνιο, αφού άρχισε να δέχεται αυτές τις ημέρες ξανά ισχυρότατη πίεση από τις βορειοαφρικανικές ακτές, λόγω του κλεισίματος της βαλκανικής και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.
Μόνο την Τρίτη, έφτασαν από τη Λιβύη 11 καράβια με συνολικά 1.569 άτομα, κυρίως στις ακτές της Σικελίας, ενώ άλλοι τόσοι είχαν διασωθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα. Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι παρατηρούνται αυξανόμενες προσπάθειες μεταναστών να περάσουν παράνομα τα σύνορα της χώρας, αλλά εμποδίζονται και αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά.
Αλλαγή δρομολογίου
Η Ηγουμενίτσα αποτελούσε επί πάνω από τρία χρόνια και μέχρι την περασμένη άνοιξη έναν από τους βασικούς σταθμούς των προσφυγικών ροών προς την Ιταλία.
Μέχρι και πριν από έναν χρόνο, όταν άνοιξε ο λεγόμενος «βαλκανικός διάδρομος» μέσω Σκοπίων, στο πευκόδασος του Λαδοχωρίου, απέναντι από την κεντρική πύλη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας υπήρχε μεγάλος προσφυγικός καταυλισμός που αποτελούσε ορμητήριο των προσφύγων και μεταναστών, με τους λιμενικούς να δίνουν μάχες καθημερινά για να αποτρέψουν την επιβίβασή τους στα πλοία. Το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το συγκεκριμένο λιμάνι και οι διακινητές είναι από τους πρώτους που το προτείνουν.
Σε ειδικό λογαριασμό στο Facebook, που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα, δημοσιεύονται χάρτες με προτεινόμενες διαδρομές και χρηστικές πληροφορίες για πρόσφυγες και μετανάστες.
Σε έναν από τους χάρτες, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, επισημαίνονται όλα τα σημεία όπου λειτουργούν σήμερα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών (Αττική, Θεσσαλονίκη, Ειδομένη, Πιερία, Λάρισα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Γιάννενα, Πρέβεζα κ.λπ.) και προτείνει τις διαδρομές μέσα από τις οποίες μπορεί κάποιος να φτάσει από αυτά στην Ηγουμενίτσα καθώς και στις ακτές της Αλβανίας. Μάλιστα, έχουν σημανθεί και τα σημεία όπου υπάρχει αστυνομική παρουσία.
Οι διαδρομές έχουν χαραχτεί με πέντε διαφορετικά χρώματα και φέρουν ισάριθμες κωδικές ονομασίες.
Αυτές εισέρχονται και στην Αλβανία, από την Κακαβιά Ιωαννίνων ή από την Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας και φτάνουν στις ακτές των Αγίων Σαράντα, του Αυλώνα ή του Φίερι, από όπου διασχίζουν την Αδριατική με κατεύθυνση την περιοχή ανάμεσα στο Λέτσε και το Οτράντο της Ιταλίας.
Σε άλλους χάρτες δίνονται πληροφορίες για την απόσταση μεταξύ ιταλικών και ελληνικών ή αλβανικών ακτών και για τις συνθήκες που επικρατούν. Χαρακτηριστικοί είναι οι χάρτες με πληροφορίες γραμμένες στα αγγλικά και σε αραβικές διαλέκτους που παραπέμπουν σε διαφήμιση... ταξιδιωτικού πρακτορείου, αφού παρέχουν βήμα προς βήμα οδηγίες μετακίνησης, τις συντεταγμένες του κάθε σταθμού της διαδρομής στο GPS αλλά και στοιχεία επικοινωνίας του τοπικού... δουλέμπορου, ανάλογα με το σημείο όπου βρίσκεται ο «πελάτης».
Οδηγίες μετακίνησης
«Βήμα πρώτο: Πηγαίνετε στα αλβανικά σύνορα. Κακαβιά. Βήμα δεύτερο: Πηγαίνετε στη θάλασσα. Βλόρα (Αυλώνας). Βήμα τρίτο: 70 χιλιόμετρα για την Ευρώπη!!! Benvenuto Italia!!!», αναφέρει και πιο κάτω συμπληρώνει: «Βρείτε τον τοπικό διακινητή».
Το τελευταίο διάστημα οι αλβανικές Αρχές έχουν εντείνει τις περιπολίες τους στα σύνορα με την Ελλάδα, επειδή φοβούνται εκτροπή των ροών μέσα από το έδαφός τους, ενώ έχουν επαφές με τις ιταλικές Αρχές, από τις οποίες ζητούν συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο για τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων.
Αλβανικά δημοσιεύματα ανέφεραν χθες ότι στο λιμάνι του Αυλώνα έχει βρεθεί ακόμα και ομάδα εργασίας ιταλικών μυστικών υπηρεσιών.
Το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών επανέφεραν στο προσκήνιο τις μεσογειακές διαδρομές προσφύγων από τις αφρικανικές ακτές, απευθείας στην Ιταλία.
Η γειτονική χώρα δέχεται τις τελευταίες ημέρες ισχυρή πίεση, που επαναφέρει μνήμες της κρίσης των προηγούμενων χρόνων, ενώ οι ιταλικές Αρχές δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι οι 1.569 αφίξεις της Τρίτης θα αυξηθούν δραματικά μετά και το κλείσιμο της βαλκανικής οδού.
Το μεσογειακό πέρασμα έχει μήκος κατ' ελάχιστον 185 μιλίων και είναι σαφώς πιο επικίνδυνο από αυτό μέσω του Αιγαίου. Την Τρίτη έχασαν τη ζωή τους 17 πρόσφυγες, όταν η βάρκα, που τους μετέφερε, αναποδογύρισε ανοιχτά της Τρίπολης.
Δεν υπάρχουν σχόλια: