Σε οριστική καταδίκη της Ηπείρου μεταφράζεται η έγκριση των σχεδίων για την εγκατάσταση και τη διαδρομή του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) σε 13 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.
Τις αποφάσεις υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.
Ο αγωγός ΤΑΡ που διασχίζει τη Θράκη και τη Μακεδονία, στον εθνικό σχεδιασμό της χώρας, αντικαθιστά ουσιαστικά τον ελληνοιταλικό, ο οποίος κάλυπτε και την Ήπειρο.
Με την διαφορά ότι τώρα, δεν θα φτάσει ποτέ στην περιοχή μας, αλλά από την Φλώρινα θα διακλαδωθεί προς την Αλβανία και από κει θα συνδεθεί με την Ιταλία, αναβαθίζοντας σημαντικά το ρόλο της γείτονος, στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.
Παράλληλα, από το κεντρικό κράτος, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση για τη διασύνδεση της Ηπείρου με το φυσικό αέριο, ενώ φαίνεται ότι και οι τοπικοί φορείς έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια διεκδίκησης.
Οι αποφάσεις που υπογράφηκαν σήμερα από τον Υπουργό, αφορούν στην εγκατάσταση και διαδρομή του TAP στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Καστορίας, Κοζάνης, Φλώρινας και όπως επισημαίνει αποτελούν ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα δέκα σημαντικότερα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για την χώρα στα οποια περιλαμβάνεται η δημιουργία 10.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα έργα και στην παροχή υλικών κατασκευής, η διαφοροποίηση των πηγών και οδών τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια: