Σύλλογοι και βουλευτές της Ηπείρου καταγγέλλουν την απουσία εκπροσώπων υπουργείων και άλλων φορέων από τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσλειτουργία του οργάνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ήδη από τις αρχές του 2010 έχει διαπιστωθεί πλημμελής ανταπόκριση των μελών εκπροσώπων.
Εδώ και χρόνια είναι φανερή η έλλειψη πολιτικής βούλησης για τόνωση του ρόλου των θεσμών που προστατεύουν μία περιοχή-στολίδι για την Ήπειρο και για ολόκληρη την Ελλάδα.
Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, όπου οι βουλευτές της ΝΔ Γιόγιακας (Θεσπρωτία) και Γιαννάκης (Πρέβεζα), κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου αναφέρεται:
«Ο Φορέας Διαχείρισης «Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά» συστάθηκε το 2002 με το Νόμο 3044/2002 (ΦΕΚ 197/27-08-02), με σκοπό τη διοίκηση και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών «Στενά και Εκβολές Αχέροντα», «Στενά Καλαμά», «Δέλτα Καλαμά» και «Έλος Καλοδικίου». Ο Φορέας αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, τελεί υπό την εποπτεία του Περιβάλλοντος και Ενέργειας και είναι ένας από τους 28 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών που λειτουργούν στη χώρα μας.
Με την παρ. 1, άρθρο 2 της ΥΑ 18130 (ΦΕΚ 624Β/11-05-05) ο Φορέας Διαχείρισης διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο με μεταγενέστερες πράξεις (ΥΑ 2191/2009, 3248/2010, 23676/2011) αποτελείται από έναν εκπρόσωπο μετά του αναπληρωτή του για κάθε ένα από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας, την Περιφέρεια Ηπείρου, από την ΤΕΔΚ Θεσπρωτίας, τους δήμους Πρέβεζας και Πάργας καθώς και από μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
Η λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ωστόσο προβληματική καθώς ήδη από τις αρχές του 2010 έχει διαπιστωθεί πλημμελής ανταπόκριση των μελών εκπροσώπων, κυρίως των συναρμόδιων Υπουργείων και της Περιφερειακής Αρχής, στις εκάστοτε προσκλήσεις που απευθύνονται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή συνεδρίασης. Σύμφωνα με επιστολές του Προέδρου του Φορέα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δεν έχει παρευρεθεί σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Φορέα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει παρευρεθεί σε μόλις τρεις συνεδριάσεις ενώ οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας παρευρέθηκαν τελευταία φορά σε συνεδρίαση των Ιούνιο του 2014. Από τότε έως και σήμερα έχουν διεξαχθεί μόλις τρεις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και μάλιστα ύστερα από τρεις επαναληπτικές προσκλήσεις, με την παρουσία μόνο του προέδρου και δύο μελών.
Η εξαιρετικά περιορισμένη συχνότητα συνεδρίασης προκαλεί ευλόγως ζητήματα λειτουργικότητας του Δ.Σ. του Φορέα, μεταξύ άλλων και ζήτημα αντιπροσώπευσης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων αναφορικά με κρίσιμα ζητήματα για την προστασία και την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών, όπως η κατάρτιση μελετών, η εκτέλεση τεχνικών έργων και η υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δράσεων.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Τι προτίθενται να πράξουν για να επιλυθεί το πρόβλημα της πλημμελούς ή μηδενικής συμμετοχής των ορισμένων εκπροσώπων από το Υπουργείο ή τον φορέα του τομέα ευθύνης τους,
- Εάν και πότε πρόκειται να επικαιροποιηθεί η σχετική πράξη για τη συγκρότηση του Δ.Σ., ορίζοντας ενδεχομένως εκπροσώπους Υπουργείων από υπηρεσίες κοντά στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης».
Δεν υπάρχουν σχόλια: