Οι βουλευτικές εκλογές από το 1974 μέχρι σήμερα…. Οι έδρες και τα πρόσωπα στην Ήπειρο
Στις κάλπες καλούνται την Κυριακή οι Έλληνες, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εννιάμηνο και με σκοπό να αναδείξουν τη νέα Κυβέρνηση.
Μετά από σαράντα χρόνια μεταπολιτευτικής πορείας, και για πολλοστή φορά στα μνημονιακά χρόνια, οι πολιτικοί οδηγούν τη χώρα στις εκλογές, εκτιμώντας ότι εκεί θα δοθούν οι λύσεις που δεν μπόρεσαν οι ίδιοι να δώσουν.
Φυσικά στην Ελλάδα οι πολιτικοί αρχηγοί, ιστορικά αρέσκονταν να χαρακτηρίζουν κρίσιμες τις εκλογές, όποτε κι αν διεξάγονταν αυτές...
Όμως σήμερα όλα είναι διαφορετικά. Και οι κοινωνικές συνθήκες, αλλά και ο πολιτικός κόσμος. Η οικονομική κρίση επηρέασε και το λαό και το πολιτικό σύστημα.
Έτσι ο δικομματισμός που κυριάρχησε από το 1974, το 2012 κατέρρευσε και για πρώτη φορά η χώρα οδηγήθηκε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Μαζί κατέρρευσαν και όροι που είχαν κυριαρχήσει επί πολλά χρόνια, όπως «δεξιά» κι «αριστερά»...
Σε λίγες μέρες οι πολίτες καλούνται στις κάλπες. Για να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση και μαζί τους βουλευτές της Ηπείρου.
1974
Στις 17ης Νοεμβρίου 1974, διεξάγονται οι πρώτες εκλογές μετά τη Δικτατορία. Νικήτρια αναδεικνύεται η ΝΔ με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή επιτυγχάνοντας ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μοναδικό στην ελληνική πολιτική ιστορία αριθμό ψήφων.
Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Η Ένωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα. Η Ενωμένη Αριστερά ήταν συνασπισμός αριστερών κομμάτων.
Στην Ήπειρο εκλέγονται δώδεκα βουλευτές. Στην Άρτα από τη Νέα Δημοκρατία εκλέχθηκαν βουλευτές ο Αθανάσιος Κονταξής και ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου και από την ΕΔΗΚ ο Δημήτρης Ρίζος.
Στη Θεσπρωτία εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Ευστράτιος Αθανασάκος και ο Νικόλαος Αθανασίου.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Βασίλης Δερδεμέζης, ο Ελευθέριος Καλογιάννης, ο Χρήστος Ιωάννου και με την ΕΔΗΚ ο Γιώργος Μυλωνάς.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Κωνσταντίνος Κωνοφάγος και ο Χριστόφος Τσαντούλας.
1977
Οι εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977 που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή κερδήθηκαν από τον ίδιο με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρότι παρουσίασε μείωση στις ψήφους, κυρίως λόγω του φιλοβασιλικού κόμματος Εθνική Παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Στ. Στεφανόπουλου και Σπύρου Θεοτόκη.
Η ΕΔΗΚ είναι το διάδοχο κόμμα της Ένωσης Κέντρου – ΝΔ.
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Είναι οι εκλογές όπου το ΠΑΣΟΚ κάνει ανατροπή στο Νομό Άρτας και κερδίζει τις δύο από τις τρεις έδρες. Βουλευτές στο Νομό αναδεικνύονται ο Αθανάσιος Κονταξής με τη Νέα Δημοκρατία και ο Αλέξανδρος Λιαροκάπης και Δημήτρης Τσοβόλας με το ΠΑΣΟΚ.
Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγονται ο Φώτης Πιτούλης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Αχιλλέας Κολιούσης με το ΠΑΣΟΚ.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Παναγιώτης Πανούρης και ο Χρήστος Ιωάννου με τη Νέα Δημοκρατία και ο Κάρολος Παπούλιας και Γιώργος Μωραίτης με το ΠΑΣΟΚ.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία ο Αναστάσιος Μπάλκος και με το ΠΑΣΟΚ ο Καλλίμαχος Παπαχρήστος.
1981
Οι εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Γ. Ράλλη κερδήθηκαν από τον Α. Παπανδρέου, με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ευρεία νίκη του ΠΑΣΟΚ με σύνθημα την «Αλλαγή».
Είναι οι πρώτες εκλογές μετά την ένταξη στην ΕΟΚ. Αξιοσημείωτο είναι ότι σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση, μόνο τρία κόμματα κατάφεραν να μπουν στην Βουλή.
Στις εκλογές της... αλλαγής, στο Νομό Άρτας εκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ μόνο ο Δημήτρης Τσοβόλας και με τη Νέα Δημοκρατία ο Λευτέρης Παπαδημητρίου και ο Αθανάσιος Κονταξής.
Στη Θεσπρωτία εκλέγεται ο Αχιλλέας Κολιούσης με το ΠΑΣΟΚ και ο Ηλίας Βεζδρεβάνης με τη Νέα Δημοκρατία.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ο Ελευθέριος Καλογιάννης με τη Νέα Δημοκρατία. Με το ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκαν ο Κάρολος Παπούλιας, ο Γιώργος Μωραίτης και ο Θεμιστοκλής Λούλης.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέχθηκαν ο Αναστάσιος Μπάλκος Αναστάσιος με τη Νέα Δημοκρατία και Κατηνιώτης Σπυρίδων με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
1985
Οι Βουλευτικές εκλογές του 1985 έγιναν στις 2 Ιουνίου. Το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Ανδρέα Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 45,82%, έλαβε 161 από τις 300 έδρες της Βουλής και συνέχισε να κυβερνά (από το 1981).
Της Νέας Δημοκρατίας ηγήθηκε στις εκλογές ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που είχε διαδεχθεί τον Ευάγγελο Αβέρωφ ως αρχηγός του κόμματος την 1 Σεπτεμβρίου του 1984.
Είναι οι πρώτες εκλογές του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.
Το ΚΚΕ-Εσωτερικού με τον Λ. Κύρκο εισέρχεται στη Βουλή.
Στην Άρτα εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο Αλέξανδρος Λιαροκάπης και με τη Νέα Δημοκρατία ο Λευτέρης Παπαδημητρίου.
Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ ο Αχιλλέας Κολιούσης και με τη Νέα Δημοκρατία ο Ηλίας Βεζδρεβάνης.
Στο Νομό Ιωαννίνων το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τέσσερις έδρες κι αφήνει μόνο μία στη Νέα Δημοκρατία την οποία κερδίζει ο Ελευθέριος Καλογιάννης. Με το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύονται βουλευτές ο Κάρολος Παπούλιας, ο Λευτέρης Γκλίναβος, ο Γιώργος Μωραίτης και ο Θεμιστοκλής Λούλης.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγονται ο Σπύρος Κατηνιώτης με το ΠΑΣΟΚ και ο Αναστάσιος Μπάλκος με τη Νέα Δημοκρατία.
1989 - Ιούνιος
Οι εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου κερδήθηκαν από τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η ΝΔ με 44,3% των ψήφων κατέλαβε 145 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 39,1% 125 έδρες, ο Συνασπισμός με 13,1% 28 έδρες και από 1 έδρα κατέλαβαν η ΔΗΑΝΑ με 1% και ο ανεξάρτητος Μουσουλμάνος με 0,5%.
Οι εκλογές γίνονται εν μέσω της δίνης του σκανδάλου Κοσκωτά και στην Ελλάδα οδηγούμαστε σε έναν ιστορικό συμβιβασμό. Στην συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με τον Συνασπισμό.
Στο Νομό Άρτας εκλέγονται βουλευτές με τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Παπαγεωργίου και ο Αθανάσιος Κονταξής και με το ΠΑΣΟΚ ο Πάνος Οικονομίδης.
Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγονται ο Ηλίας Βεζδρεβάνης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το ΠΑΣΟΚ.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Ανέστης Λώρας, ο Θεόδωρος Γεωργιάδης και ο Ιωάννης Αβέρωφ, με το ΠΑΣΟΚ ο Κάρολος Παπούλιας και ο Γιώργος Μωραίτης και με τον Συνασπισμό ο Κώστας Ρήγας.
Στην Πρέβεζα εκλέγονται ο Σπύρος Καραμούτσος με το ΠΑΣΟΚ και η Μερόπη Καλδή με τη Νέα Δημοκρατία.
1989 - Νοέμβριος
Αποτυχία της ΝΔ να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σχηματισμός Οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον Ξ. Ζολώτα.
Στην οικουμενική κυβέρνηση συμμετέχουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.
Στο Νομό Άρτας αναδεικνύονται στη Βουλή με τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Παπαγεωργίου και ο Λευτέρης Παπαδημητρίου και με το ΠΑΣΟΚ ο Πάνος Οικονομίδης.
Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγονται ο Ηλίας Βεζδρεβάνης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το ΠΑΣΟΚ.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται ο Λευτέρης Καλογιάννης, ο Γιάννης Αβέρωφ και ο Ανέστης Λώρας με τη Νέα Δημοκρατία και με το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται ο Κάρολος Παπούλιας και ο Γιώργος Μωραίτης.
Στην Πρέβεζα εκλέγεται η Μερόπη Καλδή με τη Νέα Δημοκρατία και ο Σπύρος Καραμούτσος με το ΠΑΣΟΚ.
1990
Η αρχική ιδέα που οδήγησε στον σχηματισμό της οικουμενικής κυβέρνησης ήταν να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 1990, οπότε το κοινοβούλιο θα έπρεπε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η συγκεκριμένη ιδέα υλοποιήθηκε εν μέρει, δεδομένου ότι η Βουλή δεν μπορούσε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για κοινό υποψήφιο.
Οι πρόωρες εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 που διεξήχθησαν όταν ολοκλήρωσε το έργο της η Οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξ. Ζολώτα κερδήθηκαν από τον Κ. Μητσοτάκη που σχημάτισε κυβέρνηση στις 11 Απριλίου.
Οριστική κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ. Επικράτηση ανεξάρτητων βουλευτών σε πέντε νομούς. Ο Κ. Καραμανλής εκλέγεται δεύτερη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η αναμέτρηση αυτή φέρνει στη Βουλή από το Νομό Άρτας, τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Λευτέρη Παπαδημητρίου με τη Νέα Δημοκρατία και τον Πάνο Οικονομίδη με το ΠΑΣΟΚ.
Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγεται ο Θωμάς Κούρτης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το ΠΑΣΟΚ.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται ο Λευτέρης Καλογιάννης και ο Θεόδωρος Γεωργιάδης, με το ΠΑΣΟΚ ο Κάρολος Παπούλιας και ο Λευτέρης Γκλίναβος και με το Συνασπισμό ο Κώστας Ρήγας.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται η Μερόπη Καλδή με τη Νέα Δημοκρατία και ο Σπύρος Καραμούτσος με το ΠΑΣΟΚ.
1993
Οι πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 που προκλήθηκαν από την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο κερδήθηκαν από τον Ανδρέα Παπανδρέου που σχημάτισε την τρίτη και τελευταία κυβέρνησή του στις 13 Οκτωβρίου.
Οι εκλογές έγιναν με τον Εκλογικό Νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή ενισχυμένη αναλογική με τις ρήτρες του +1 και του 3%.
Μεγάλη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και η τελευταία του Α. Παπανδρέου. Η Πολιτική Άνοιξη αναδεικνύεται τρίτο κόμμα στη Βουλή, ενώ ο ΣΥΝ μένει εκτός Βουλής.
Στην Άρτα, εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Πάνος Οικονομίδης και ο Θεόδωρος Κολιοπάνος και με τη Νέα Δημοκρατία ο Θανάσης Κονταξής.
Στη Θεσπρωτία εκλέγεται ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το ΠΑΣΟΚ και ο Ηλίας Βεζδρεβάνης με τη Νέα Δημοκρατία.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Μωραίτης, ο Κάρολος Παπούλιας, ο Ευάγγελος Αργύρης και ο Ευάγγελος Μαλέσιος και με τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Χαραλαμπόπουλος και ο Αντώνης Φούσας.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Σπύρος Καραμούτσος με το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Τσυφωνίδης με τη Νέα Δημοκρατία.
1996
Οι βουλευτικές εκλογές του 1996 έγιναν στις 22 Σεπτεμβρίου. Το ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον Κ. Σημίτη που είχε διαδεχτεί στις 22 Ιανουαρίου τον άρρωστο Α. Παπανδρέου, κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 41,49%, έλαβε 162 από τις 300 έδρες της Βουλής και σχημάτισε την δεύτερη κατά σειρά κυβέρνηση.
Της ΝΔ ηγήθηκε στις εκλογές ο Μ. Έβερτ, που είχε διαδεχθεί τον ηττημένο στις εκλογές του 1993 Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Είσοδος του ΔΗΚΚΙ στη Βουλή υπό την ηγεσία του Δ. Τσοβόλα.
Στο Νομό Άρτας εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Θεόδωρος Κολιοπάνος και ο Δημήτρης Κοσσυβάκης και με τη Νέα Δημοκρατία ο Αθανάσιος Κονταξής.
Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγεται ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το ΠΑΣΟΚ και ο Ηλίας Βεζδρεβάνης με τη Νέα Δημοκρατία.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Μαλέσιος, ο Βαγγέλης Αργύρης και ο Κάρολος Παπούλιας, με τη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Φούσας και με το ΚΚΕ ο Αποστόλης Τασούλας.
Στην Πρέβεζα εκλέγεται ο Δημήτρης Ντούσκας με το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Τρυφωνίδης με τη Νέα Δημοκρατία.
2000
Οι βουλευτικές εκλογές του 2000 έγιναν στις 9 Απριλίου. Το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Κ. Σημίτη κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 43,79%, έλαβε 158 από τις 300 έδρες της Βουλής και σχημάτισε την τρίτη του κατά σειρά κυβέρνηση.
Της ΝΔ ηγήθηκε στις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής, που είχε διαδεχθεί τον ηττημένο στις εκλογές του 1996 Μ. Έβερτ.
Οι εκλογές διεξήχθησαν με τον Εκλογικό Νόμο 1907/1990 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990.
Εκλογική βραδιά θρίλερ με οριακή νίκη ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Κώστα Καραμανλή.
Αποτυχία του ΔΗΚΚΙ να μπει στην Βουλή.
Στο Νομό Άρτας εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Θεόδωρος Κολιοπάνος και ο Δημήτρης Κοσσυβάκης και με τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Καραμπίνας.
Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγεται ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το ΠΑΣΟΚ και ο Αντώνης Μπέζας με τη Νέα Δημοκρατία.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Αργύρης, ο Βαγγέλης Μαλέσιος και ο Κάρολος Παπούλιας και με τη Νέα Δημοκρατία εκλέγονται ο Κώστας Τασούλας και ο Σταύρος Καλογιάννης.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Γιάννης Τσεκούρας με το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Τρυφωνίδης με τη Νέα Δημοκρατία.
2004
Οι βουλευτικές εκλογές του 2004 έγιναν στις 7 Μαρτίου. Η ΝΔ με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 45,4%, έλαβε 165 από τις 300 έδρες της Βουλής και σχημάτισε κυβέρνηση τερματίζοντας την ενδεκάχρονη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Του ΠΑΣΟΚ ηγήθηκε στις εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου, που είχε διαδεχθεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ως αρχηγός του κόμματος τον Φεβρουάριο.
Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν με τον Εκλογικό Νόμο 1907/1990, ενισχυμένης αναλογικής, που ψηφίστηκε το 1990.
Οι εκλογές έγιναν εν μέσω ολυμπιακής προετοιμασίας.
Στο Νομό Άρτας εκλέγονται βουλευτές ο Κώστας Καραμπίνας και ο Γιώργος Παπαγεωργίου με τη Νέα Δημοκρατία και ο Θεόδωρος Κολιοπάνος με το ΠΑΣΟΚ.
Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγεται ο Αντώνης Μπέζας.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέχθηκαν με τη Νέα Δημοκρατία ο Σταύρος Καλογιάννης, ο Κώστας Τασούλας και ο Αντώνης Φούσας και με το ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Αργύρης και Μιχάλης Παντούλας.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Δημήτρης Τσαντούλας με τη Νέα Δημοκρατία και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος με το ΠΑΣΟΚ.
2007
Οι βουλευτικές εκλογές του 2007 διεξήχθησαν στις 16 Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με ποσοστό 41,83% και 152 έδρες (από το σύνολο των 300) στη Βουλή.
ΟΙ εκλογές έγιναν με νωπές τις μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Είσοδος του ΛΑΟΣ και του Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή.
Στο Νομό Άρτας εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Παπασιώζος και ο Γιώργος Παπαγεωργίου και με το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Τσιρώνης.
Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέχθηκε ο Αντώνης Μπέζας.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Τασούλας και ο Σταύρος Καλογιάννης, με το ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Αργύρης και ο Μιχάλης Παντούλας και με το ΚΚΕ ο Κώστας Αλυσανδράκης.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Γιώργος Τρυφωνίδης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος με το ΠΑΣΟΚ.
2009
Οι βουλευτικές εκλογές του 2009 στην Ελλάδα διεξήχθηκαν πρόωρα, κατόπιν αιφνίδιας διάλυσης της Βουλής.
Έγιναν με τον τελευταίο εκλογικό νόμο 3231/2004, βάσει του οποίου το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 50 έδρες.
Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νίκη του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, με 43,9% και 160 από τις 300 βουλευτικές έδρες, και σχηματισμός από τον ίδιο κυβέρνησης.
Αυξημένη η βουλευτική δύναμη του ΛΑ.Ο.Σ.
Ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Στο Νομό Άρτας εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Τσιρώνης και ο Παύλος Στασινός, ο οποίος στην πορεία παραιτήθηκε και κατέλαβε τη θέση του ο Χρήστος Γκόγκας και με τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Παπασιώζος.
Στη Θεσπρωτία εκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Κατσούρας. Στην πορεία της θητείας του ανεξαρτητοποιήθηκε.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Παντούλας, ο Βαγγέλης Αργύρης και ο Θανάσης Οικονόμου και με τη Νέα Δημοκρατία εκλέγονται ο Κώστας Τασούλας και ο Σταύρος Καλογιάννης.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο οποίος στην πορεία ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Δημήτρης Τσουμάνης με τη Νέα Δημοκρατία.
2012- Μάιος
Οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 διεξήχθησαν από την Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου την Κυριακή 6 Μαΐου. Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν σημαντική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ (δεύτερο κόμμα), μικρή άνοδο του ΚΚΕ, σημαντική πτώση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η οποία παρόλα αυτά αναδείχθηκε σε πρώτο κόμμα, και είσοδο στη Βουλή των κομμάτων Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ΝΔ καταλαμβάνει, σε επτακομματική πλέον Βουλή, την πρώτη θέση με 18,85% και 108 έδρες, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έρχεται δεύτερος με 16,78% και 52 έδρες.
Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει σημαντική μείωση των ποσοστών του με 13,18% και 41 έδρες.
Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 10,60% και 33 έδρες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,48% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 6,97% και 21 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,11% και 19 έδρες.
Επιπρόσθετα, εκτός Βουλής έμειναν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,93%, ο ΛΑΟΣ με 2,90% (ο οποίος είχε παρουσία στην προηγούμενη βουλή) και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,55%.
Στην Άρτα εκλέγονται βουλευτές, με τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Στύλιος, με τον ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη και με το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Γκόγκας.
Στη Θεσπρωτία εκλέγεται ο Αντώνης Μπέζας με τη Νέα Δημοκρατία.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται ο Κώστας Τασούλας και ο Σταύρος Καλογιάννης με τη Νέα Δημοκρατία, ο Χρήστος Μαντάς με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Κασσής με το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Έξαρχος με το ΚΚΕ.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Δημήτρης Τσουμάνης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Βασίλης Ιωάννου με το ΠΑΣΟΚ.
2012- Ιούνιος
Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 διεξήχθησαν στις 17 Ιουνίου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου επειδή στις προηγούμενες εκλογές τον Μάιο του ίδιου έτους δεν έγινε δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της βουλής.
Στις εκλογές του Ιουνίου πρώτο κόμμα ήλθε η Νέα Δημοκρατία, δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά 29,7% και το 26,9% αντίστοιχα, ενώ τρίτο κόμμα ήλθε το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,3%.
Τα υπόλοιπα κόμματα που εκλέγουν βουλευτές είχαν ποσοστά μικρότερα του 8% και είναι τα: Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Αριστερά και Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Μετά τις εκλογές τα κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά συγκρότησαν την Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.
Οι εκλογές έγιναν χωρίς σταυρό προτίμησης.
Στο Νομό Άρτας τις βουλευτικές έδρες κερδίζουν ο Γιώργος Στύλιος με τη Νέα Δημοκρατία, η Όλγα Γεροβασίλη με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Χρήστος Γκόγκας με το ΠΑΣΟΚ.
Στο Νομό Θεσπρωτίας τη μονοεδρική κερδίζει ο Αντώνης Μπέζας.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Τασούλας, ο Σταύρος Καλογιάννης και η Άννα Ασημακοπούλου, με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Μαντάς και με το ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Κασσής.
Στην Πρέβεζα εκλέγεται ο Δημήτρης Τσουμάνης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Μπάρκας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ιανουάριος 2015
Ο πολιτικός χάρτης στην Ελλάδα αλλάζει. Είναι "πρώτη φορά Αριστερά". Και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στην Ήπειρο, όπου κερδίζει και τις περισσότερες έδρες.
Στο Νομό Ιωαννίνων, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις τέσσερις από τις πέντε έδρες, και εκλέγονται οι Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος, Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Καραγιάννης, ενώ από τη Νέα Δημοκρατία την μία έδρα κερδίζει ο Κώστας Τασούλας.
Στο Νομό Άρτας, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει δύο βουλευτές, την Όλγα Γεροβασίλη και τον Βασίλη Τσίρκα και η Νέα Δημοκρατία τον Γιώργο Στύλιο.
Στο Νομό Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία μοιράζονται τις δύο έδρες κι εκλέγονται ο Μάριος Κάτσης και ο Βασίλης Γιόγιακας.
Τα δύο πρώτα κόμματα μοιράστηκαν τις έδρες και στο Νομό Πρέβεζας, με τον Κώστα Μπάρκα να εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέργιο Γιαννάκη με τη Νέα Δημοκρατία.
Οι βουλευτικές εκλογές από το 1974 μέχρι σήμερα…. Οι έδρες και τα πρόσωπα στην Ήπειρο
Στις κάλπες καλούνται την Κυριακή οι Έλληνες, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εννιάμηνο και με σκοπό να αναδείξουν τη νέα Κυβέρνηση.
Μετά από σαράντα χρόνια μεταπολιτευτικής πορείας, και για πολλοστή φορά στα μνημονιακά χρόνια, οι πολιτικοί οδηγούν τη χώρα στις εκλογές, εκτιμώντας ότι εκεί θα δοθούν οι λύσεις που δεν μπόρεσαν οι ίδιοι να δώσουν.
Φυσικά στην Ελλάδα οι πολιτικοί αρχηγοί, ιστορικά αρέσκονταν να χαρακτηρίζουν κρίσιμες τις εκλογές, όποτε κι αν διεξάγονταν αυτές...
Όμως σήμερα όλα είναι διαφορετικά. Και οι κοινωνικές συνθήκες, αλλά και ο πολιτικός κόσμος. Η οικονομική κρίση επηρέασε και το λαό και το πολιτικό σύστημα.
Έτσι ο δικομματισμός που κυριάρχησε από το 1974, το 2012 κατέρρευσε και για πρώτη φορά η χώρα οδηγήθηκε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Μαζί κατέρρευσαν και όροι που είχαν κυριαρχήσει επί πολλά χρόνια, όπως «δεξιά» κι «αριστερά»...
Σε λίγες μέρες οι πολίτες καλούνται στις κάλπες. Για να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση και μαζί τους βουλευτές της Ηπείρου.
1974
Στις 17ης Νοεμβρίου 1974, διεξάγονται οι πρώτες εκλογές μετά τη Δικτατορία. Νικήτρια αναδεικνύεται η ΝΔ με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή επιτυγχάνοντας ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μοναδικό στην ελληνική πολιτική ιστορία αριθμό ψήφων.
Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Η Ένωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα. Η Ενωμένη Αριστερά ήταν συνασπισμός αριστερών κομμάτων.
Στην Ήπειρο εκλέγονται δώδεκα βουλευτές. Στην Άρτα από τη Νέα Δημοκρατία εκλέχθηκαν βουλευτές ο Αθανάσιος Κονταξής και ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου και από την ΕΔΗΚ ο Δημήτρης Ρίζος.
Στη Θεσπρωτία εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Ευστράτιος Αθανασάκος και ο Νικόλαος Αθανασίου.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Βασίλης Δερδεμέζης, ο Ελευθέριος Καλογιάννης, ο Χρήστος Ιωάννου και με την ΕΔΗΚ ο Γιώργος Μυλωνάς.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Βασίλης Δερδεμέζης, ο Ελευθέριος Καλογιάννης, ο Χρήστος Ιωάννου και με την ΕΔΗΚ ο Γιώργος Μυλωνάς.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Κωνσταντίνος Κωνοφάγος και ο Χριστόφος Τσαντούλας.
1977
Οι εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977 που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή κερδήθηκαν από τον ίδιο με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρότι παρουσίασε μείωση στις ψήφους, κυρίως λόγω του φιλοβασιλικού κόμματος Εθνική Παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Στ. Στεφανόπουλου και Σπύρου Θεοτόκη.
Η ΕΔΗΚ είναι το διάδοχο κόμμα της Ένωσης Κέντρου – ΝΔ.
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Είναι οι εκλογές όπου το ΠΑΣΟΚ κάνει ανατροπή στο Νομό Άρτας και κερδίζει τις δύο από τις τρεις έδρες. Βουλευτές στο Νομό αναδεικνύονται ο Αθανάσιος Κονταξής με τη Νέα Δημοκρατία και ο Αλέξανδρος Λιαροκάπης και Δημήτρης Τσοβόλας με το ΠΑΣΟΚ.
Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγονται ο Φώτης Πιτούλης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Αχιλλέας Κολιούσης με το ΠΑΣΟΚ.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Παναγιώτης Πανούρης και ο Χρήστος Ιωάννου με τη Νέα Δημοκρατία και ο Κάρολος Παπούλιας και Γιώργος Μωραίτης με το ΠΑΣΟΚ.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία ο Αναστάσιος Μπάλκος και με το ΠΑΣΟΚ ο Καλλίμαχος Παπαχρήστος.
1981
Οι εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Γ. Ράλλη κερδήθηκαν από τον Α. Παπανδρέου, με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ευρεία νίκη του ΠΑΣΟΚ με σύνθημα την «Αλλαγή».
Ευρεία νίκη του ΠΑΣΟΚ με σύνθημα την «Αλλαγή».
Είναι οι πρώτες εκλογές μετά την ένταξη στην ΕΟΚ. Αξιοσημείωτο είναι ότι σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση, μόνο τρία κόμματα κατάφεραν να μπουν στην Βουλή.
Στις εκλογές της... αλλαγής, στο Νομό Άρτας εκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ μόνο ο Δημήτρης Τσοβόλας και με τη Νέα Δημοκρατία ο Λευτέρης Παπαδημητρίου και ο Αθανάσιος Κονταξής.
Στη Θεσπρωτία εκλέγεται ο Αχιλλέας Κολιούσης με το ΠΑΣΟΚ και ο Ηλίας Βεζδρεβάνης με τη Νέα Δημοκρατία.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ο Ελευθέριος Καλογιάννης με τη Νέα Δημοκρατία. Με το ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκαν ο Κάρολος Παπούλιας, ο Γιώργος Μωραίτης και ο Θεμιστοκλής Λούλης.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέχθηκαν ο Αναστάσιος Μπάλκος Αναστάσιος με τη Νέα Δημοκρατία και Κατηνιώτης Σπυρίδων με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
1985
Οι Βουλευτικές εκλογές του 1985 έγιναν στις 2 Ιουνίου. Το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Ανδρέα Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 45,82%, έλαβε 161 από τις 300 έδρες της Βουλής και συνέχισε να κυβερνά (από το 1981).
Της Νέας Δημοκρατίας ηγήθηκε στις εκλογές ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που είχε διαδεχθεί τον Ευάγγελο Αβέρωφ ως αρχηγός του κόμματος την 1 Σεπτεμβρίου του 1984.
Είναι οι πρώτες εκλογές του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.
Είναι οι πρώτες εκλογές του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.
Το ΚΚΕ-Εσωτερικού με τον Λ. Κύρκο εισέρχεται στη Βουλή.
Στην Άρτα εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο Αλέξανδρος Λιαροκάπης και με τη Νέα Δημοκρατία ο Λευτέρης Παπαδημητρίου.
Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ ο Αχιλλέας Κολιούσης και με τη Νέα Δημοκρατία ο Ηλίας Βεζδρεβάνης.
Στο Νομό Ιωαννίνων το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τέσσερις έδρες κι αφήνει μόνο μία στη Νέα Δημοκρατία την οποία κερδίζει ο Ελευθέριος Καλογιάννης. Με το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύονται βουλευτές ο Κάρολος Παπούλιας, ο Λευτέρης Γκλίναβος, ο Γιώργος Μωραίτης και ο Θεμιστοκλής Λούλης.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγονται ο Σπύρος Κατηνιώτης με το ΠΑΣΟΚ και ο Αναστάσιος Μπάλκος με τη Νέα Δημοκρατία.
1989 - Ιούνιος
Οι εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου κερδήθηκαν από τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η ΝΔ με 44,3% των ψήφων κατέλαβε 145 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 39,1% 125 έδρες, ο Συνασπισμός με 13,1% 28 έδρες και από 1 έδρα κατέλαβαν η ΔΗΑΝΑ με 1% και ο ανεξάρτητος Μουσουλμάνος με 0,5%.
Οι εκλογές γίνονται εν μέσω της δίνης του σκανδάλου Κοσκωτά και στην Ελλάδα οδηγούμαστε σε έναν ιστορικό συμβιβασμό. Στην συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με τον Συνασπισμό.
Στο Νομό Άρτας εκλέγονται βουλευτές με τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Παπαγεωργίου και ο Αθανάσιος Κονταξής και με το ΠΑΣΟΚ ο Πάνος Οικονομίδης.
Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγονται ο Ηλίας Βεζδρεβάνης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το ΠΑΣΟΚ.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Ανέστης Λώρας, ο Θεόδωρος Γεωργιάδης και ο Ιωάννης Αβέρωφ, με το ΠΑΣΟΚ ο Κάρολος Παπούλιας και ο Γιώργος Μωραίτης και με τον Συνασπισμό ο Κώστας Ρήγας.
Στην Πρέβεζα εκλέγονται ο Σπύρος Καραμούτσος με το ΠΑΣΟΚ και η Μερόπη Καλδή με τη Νέα Δημοκρατία.
1989 - Νοέμβριος
Αποτυχία της ΝΔ να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σχηματισμός Οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον Ξ. Ζολώτα.
Στην οικουμενική κυβέρνηση συμμετέχουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.
Στην οικουμενική κυβέρνηση συμμετέχουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.
Στο Νομό Άρτας αναδεικνύονται στη Βουλή με τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Παπαγεωργίου και ο Λευτέρης Παπαδημητρίου και με το ΠΑΣΟΚ ο Πάνος Οικονομίδης.
Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγονται ο Ηλίας Βεζδρεβάνης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το ΠΑΣΟΚ.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται ο Λευτέρης Καλογιάννης, ο Γιάννης Αβέρωφ και ο Ανέστης Λώρας με τη Νέα Δημοκρατία και με το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται ο Κάρολος Παπούλιας και ο Γιώργος Μωραίτης.
Στην Πρέβεζα εκλέγεται η Μερόπη Καλδή με τη Νέα Δημοκρατία και ο Σπύρος Καραμούτσος με το ΠΑΣΟΚ.
1990
Η αρχική ιδέα που οδήγησε στον σχηματισμό της οικουμενικής κυβέρνησης ήταν να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 1990, οπότε το κοινοβούλιο θα έπρεπε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η συγκεκριμένη ιδέα υλοποιήθηκε εν μέρει, δεδομένου ότι η Βουλή δεν μπορούσε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για κοινό υποψήφιο.
Οι πρόωρες εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 που διεξήχθησαν όταν ολοκλήρωσε το έργο της η Οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξ. Ζολώτα κερδήθηκαν από τον Κ. Μητσοτάκη που σχημάτισε κυβέρνηση στις 11 Απριλίου.
Οριστική κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ. Επικράτηση ανεξάρτητων βουλευτών σε πέντε νομούς. Ο Κ. Καραμανλής εκλέγεται δεύτερη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η αναμέτρηση αυτή φέρνει στη Βουλή από το Νομό Άρτας, τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Λευτέρη Παπαδημητρίου με τη Νέα Δημοκρατία και τον Πάνο Οικονομίδη με το ΠΑΣΟΚ.
Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγεται ο Θωμάς Κούρτης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το ΠΑΣΟΚ.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται ο Λευτέρης Καλογιάννης και ο Θεόδωρος Γεωργιάδης, με το ΠΑΣΟΚ ο Κάρολος Παπούλιας και ο Λευτέρης Γκλίναβος και με το Συνασπισμό ο Κώστας Ρήγας.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται η Μερόπη Καλδή με τη Νέα Δημοκρατία και ο Σπύρος Καραμούτσος με το ΠΑΣΟΚ.
1993
Οι πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 που προκλήθηκαν από την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο κερδήθηκαν από τον Ανδρέα Παπανδρέου που σχημάτισε την τρίτη και τελευταία κυβέρνησή του στις 13 Οκτωβρίου.
Οι εκλογές έγιναν με τον Εκλογικό Νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή ενισχυμένη αναλογική με τις ρήτρες του +1 και του 3%.
Μεγάλη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και η τελευταία του Α. Παπανδρέου. Η Πολιτική Άνοιξη αναδεικνύεται τρίτο κόμμα στη Βουλή, ενώ ο ΣΥΝ μένει εκτός Βουλής.
Στην Άρτα, εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Πάνος Οικονομίδης και ο Θεόδωρος Κολιοπάνος και με τη Νέα Δημοκρατία ο Θανάσης Κονταξής.
Στη Θεσπρωτία εκλέγεται ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το ΠΑΣΟΚ και ο Ηλίας Βεζδρεβάνης με τη Νέα Δημοκρατία.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Μωραίτης, ο Κάρολος Παπούλιας, ο Ευάγγελος Αργύρης και ο Ευάγγελος Μαλέσιος και με τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Χαραλαμπόπουλος και ο Αντώνης Φούσας.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Σπύρος Καραμούτσος με το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Τσυφωνίδης με τη Νέα Δημοκρατία.
1996
Οι βουλευτικές εκλογές του 1996 έγιναν στις 22 Σεπτεμβρίου. Το ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον Κ. Σημίτη που είχε διαδεχτεί στις 22 Ιανουαρίου τον άρρωστο Α. Παπανδρέου, κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 41,49%, έλαβε 162 από τις 300 έδρες της Βουλής και σχημάτισε την δεύτερη κατά σειρά κυβέρνηση.
Της ΝΔ ηγήθηκε στις εκλογές ο Μ. Έβερτ, που είχε διαδεχθεί τον ηττημένο στις εκλογές του 1993 Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Είσοδος του ΔΗΚΚΙ στη Βουλή υπό την ηγεσία του Δ. Τσοβόλα.
Στο Νομό Άρτας εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Θεόδωρος Κολιοπάνος και ο Δημήτρης Κοσσυβάκης και με τη Νέα Δημοκρατία ο Αθανάσιος Κονταξής.
Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγεται ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το ΠΑΣΟΚ και ο Ηλίας Βεζδρεβάνης με τη Νέα Δημοκρατία.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Μαλέσιος, ο Βαγγέλης Αργύρης και ο Κάρολος Παπούλιας, με τη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Φούσας και με το ΚΚΕ ο Αποστόλης Τασούλας.
Στην Πρέβεζα εκλέγεται ο Δημήτρης Ντούσκας με το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Τρυφωνίδης με τη Νέα Δημοκρατία.
2000
Οι βουλευτικές εκλογές του 2000 έγιναν στις 9 Απριλίου. Το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Κ. Σημίτη κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 43,79%, έλαβε 158 από τις 300 έδρες της Βουλής και σχημάτισε την τρίτη του κατά σειρά κυβέρνηση.
Της ΝΔ ηγήθηκε στις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής, που είχε διαδεχθεί τον ηττημένο στις εκλογές του 1996 Μ. Έβερτ.
Οι εκλογές διεξήχθησαν με τον Εκλογικό Νόμο 1907/1990 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990.
Οι εκλογές διεξήχθησαν με τον Εκλογικό Νόμο 1907/1990 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990.
Εκλογική βραδιά θρίλερ με οριακή νίκη ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Κώστα Καραμανλή.
Αποτυχία του ΔΗΚΚΙ να μπει στην Βουλή.
Στο Νομό Άρτας εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Θεόδωρος Κολιοπάνος και ο Δημήτρης Κοσσυβάκης και με τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Καραμπίνας.
Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγεται ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το ΠΑΣΟΚ και ο Αντώνης Μπέζας με τη Νέα Δημοκρατία.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Αργύρης, ο Βαγγέλης Μαλέσιος και ο Κάρολος Παπούλιας και με τη Νέα Δημοκρατία εκλέγονται ο Κώστας Τασούλας και ο Σταύρος Καλογιάννης.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Γιάννης Τσεκούρας με το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Τρυφωνίδης με τη Νέα Δημοκρατία.
2004
Οι βουλευτικές εκλογές του 2004 έγιναν στις 7 Μαρτίου. Η ΝΔ με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 45,4%, έλαβε 165 από τις 300 έδρες της Βουλής και σχημάτισε κυβέρνηση τερματίζοντας την ενδεκάχρονη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Του ΠΑΣΟΚ ηγήθηκε στις εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου, που είχε διαδεχθεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ως αρχηγός του κόμματος τον Φεβρουάριο.
Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν με τον Εκλογικό Νόμο 1907/1990, ενισχυμένης αναλογικής, που ψηφίστηκε το 1990.
Οι εκλογές έγιναν εν μέσω ολυμπιακής προετοιμασίας.
Οι εκλογές έγιναν εν μέσω ολυμπιακής προετοιμασίας.
Στο Νομό Άρτας εκλέγονται βουλευτές ο Κώστας Καραμπίνας και ο Γιώργος Παπαγεωργίου με τη Νέα Δημοκρατία και ο Θεόδωρος Κολιοπάνος με το ΠΑΣΟΚ.
Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέγεται ο Αντώνης Μπέζας.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέχθηκαν με τη Νέα Δημοκρατία ο Σταύρος Καλογιάννης, ο Κώστας Τασούλας και ο Αντώνης Φούσας και με το ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Αργύρης και Μιχάλης Παντούλας.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Δημήτρης Τσαντούλας με τη Νέα Δημοκρατία και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος με το ΠΑΣΟΚ.
2007
Οι βουλευτικές εκλογές του 2007 διεξήχθησαν στις 16 Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με ποσοστό 41,83% και 152 έδρες (από το σύνολο των 300) στη Βουλή.
ΟΙ εκλογές έγιναν με νωπές τις μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Είσοδος του ΛΑΟΣ και του Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή.
Στο Νομό Άρτας εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Παπασιώζος και ο Γιώργος Παπαγεωργίου και με το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Τσιρώνης.
Στο Νομό Θεσπρωτίας εκλέχθηκε ο Αντώνης Μπέζας.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Τασούλας και ο Σταύρος Καλογιάννης, με το ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Αργύρης και ο Μιχάλης Παντούλας και με το ΚΚΕ ο Κώστας Αλυσανδράκης.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Γιώργος Τρυφωνίδης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος με το ΠΑΣΟΚ.
2009
Οι βουλευτικές εκλογές του 2009 στην Ελλάδα διεξήχθηκαν πρόωρα, κατόπιν αιφνίδιας διάλυσης της Βουλής.
Έγιναν με τον τελευταίο εκλογικό νόμο 3231/2004, βάσει του οποίου το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 50 έδρες.
Έγιναν με τον τελευταίο εκλογικό νόμο 3231/2004, βάσει του οποίου το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 50 έδρες.
Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νίκη του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, με 43,9% και 160 από τις 300 βουλευτικές έδρες, και σχηματισμός από τον ίδιο κυβέρνησης.
Αυξημένη η βουλευτική δύναμη του ΛΑ.Ο.Σ.
Ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Στο Νομό Άρτας εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Τσιρώνης και ο Παύλος Στασινός, ο οποίος στην πορεία παραιτήθηκε και κατέλαβε τη θέση του ο Χρήστος Γκόγκας και με τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Παπασιώζος.
Στη Θεσπρωτία εκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Κατσούρας. Στην πορεία της θητείας του ανεξαρτητοποιήθηκε.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Παντούλας, ο Βαγγέλης Αργύρης και ο Θανάσης Οικονόμου και με τη Νέα Δημοκρατία εκλέγονται ο Κώστας Τασούλας και ο Σταύρος Καλογιάννης.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο οποίος στην πορεία ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Δημήτρης Τσουμάνης με τη Νέα Δημοκρατία.
2012- Μάιος
Οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 διεξήχθησαν από την Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου την Κυριακή 6 Μαΐου. Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν σημαντική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ (δεύτερο κόμμα), μικρή άνοδο του ΚΚΕ, σημαντική πτώση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η οποία παρόλα αυτά αναδείχθηκε σε πρώτο κόμμα, και είσοδο στη Βουλή των κομμάτων Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ΝΔ καταλαμβάνει, σε επτακομματική πλέον Βουλή, την πρώτη θέση με 18,85% και 108 έδρες, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έρχεται δεύτερος με 16,78% και 52 έδρες.
Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει σημαντική μείωση των ποσοστών του με 13,18% και 41 έδρες.
Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 10,60% και 33 έδρες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,48% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 6,97% και 21 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,11% και 19 έδρες.
Επιπρόσθετα, εκτός Βουλής έμειναν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,93%, ο ΛΑΟΣ με 2,90% (ο οποίος είχε παρουσία στην προηγούμενη βουλή) και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,55%.
Επιπρόσθετα, εκτός Βουλής έμειναν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,93%, ο ΛΑΟΣ με 2,90% (ο οποίος είχε παρουσία στην προηγούμενη βουλή) και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,55%.
Στην Άρτα εκλέγονται βουλευτές, με τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Στύλιος, με τον ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη και με το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Γκόγκας.
Στη Θεσπρωτία εκλέγεται ο Αντώνης Μπέζας με τη Νέα Δημοκρατία.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται ο Κώστας Τασούλας και ο Σταύρος Καλογιάννης με τη Νέα Δημοκρατία, ο Χρήστος Μαντάς με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Κασσής με το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Έξαρχος με το ΚΚΕ.
Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Δημήτρης Τσουμάνης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Βασίλης Ιωάννου με το ΠΑΣΟΚ.
2012- Ιούνιος
Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 διεξήχθησαν στις 17 Ιουνίου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου επειδή στις προηγούμενες εκλογές τον Μάιο του ίδιου έτους δεν έγινε δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της βουλής.
Στις εκλογές του Ιουνίου πρώτο κόμμα ήλθε η Νέα Δημοκρατία, δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά 29,7% και το 26,9% αντίστοιχα, ενώ τρίτο κόμμα ήλθε το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,3%.
Τα υπόλοιπα κόμματα που εκλέγουν βουλευτές είχαν ποσοστά μικρότερα του 8% και είναι τα: Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Αριστερά και Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Μετά τις εκλογές τα κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά συγκρότησαν την Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.
Οι εκλογές έγιναν χωρίς σταυρό προτίμησης.
Στο Νομό Άρτας τις βουλευτικές έδρες κερδίζουν ο Γιώργος Στύλιος με τη Νέα Δημοκρατία, η Όλγα Γεροβασίλη με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Χρήστος Γκόγκας με το ΠΑΣΟΚ.
Στο Νομό Θεσπρωτίας τη μονοεδρική κερδίζει ο Αντώνης Μπέζας.
Στο Νομό Ιωαννίνων εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Τασούλας, ο Σταύρος Καλογιάννης και η Άννα Ασημακοπούλου, με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Μαντάς και με το ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Κασσής.
Στην Πρέβεζα εκλέγεται ο Δημήτρης Τσουμάνης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Μπάρκας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ιανουάριος 2015
Ο πολιτικός χάρτης στην Ελλάδα αλλάζει. Είναι "πρώτη φορά Αριστερά". Και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στην Ήπειρο, όπου κερδίζει και τις περισσότερες έδρες.
Στο Νομό Ιωαννίνων, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις τέσσερις από τις πέντε έδρες, και εκλέγονται οι Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος, Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Καραγιάννης, ενώ από τη Νέα Δημοκρατία την μία έδρα κερδίζει ο Κώστας Τασούλας.
Στο Νομό Άρτας, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει δύο βουλευτές, την Όλγα Γεροβασίλη και τον Βασίλη Τσίρκα και η Νέα Δημοκρατία τον Γιώργο Στύλιο.
Στο Νομό Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία μοιράζονται τις δύο έδρες κι εκλέγονται ο Μάριος Κάτσης και ο Βασίλης Γιόγιακας.
Τα δύο πρώτα κόμματα μοιράστηκαν τις έδρες και στο Νομό Πρέβεζας, με τον Κώστα Μπάρκα να εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέργιο Γιαννάκη με τη Νέα Δημοκρατία.
Δεν υπάρχουν σχόλια: