Ιδού τα αναλογικά διόδια της Εγνατίας Οδού...
Τα ψιλά γράμματα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και τις κρυφές πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα υποστεί ο κάτοικος της Ηπείρου από την επιβολή των δεύτερων διοδίων εντός του Νομού Ιωαννίνων, στην περιοχή του Δροσοχωρίου, των τρίτων συνολικά προστιθέμενων στους σταθμούς Τύριας και Μαλακασίου, αν μιλάμε για τα όρια της Ηπείρου, αποκάλυψε η εβδομαδιαία εφημερίδα «Έρευνα».
Σε μια εξαιρετικά προσεγμένη μελέτη και ανάλυση από μηχανικούς της πόλης μας που έγινε ειδικά για την εφημερίδα «Έρευνα», γίνεται η... «προσομοίωση» της ΚΥΑ που υπέγραψαν στις 14 Νοεμβρίου Χαρδούβελης και Χρυσοχοΐδης και η οποία ΚΥΑ καταδίκασε στο «χαράτσωμα» τους Ηπειρώτες που θα επιλέγουν να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους, την ιδιωτική – μελλοντικά - Εγνατία Οδό.
Αν και η αναλογική τιμολογιακή χρέωση των διοδίων θεωρείται και είναι η δικαιότερη για τους χρήστες ενός δρόμου, είναι ενδιαφέρον να δούμε α) εάν για τους κατοίκους των Ιωαννίνων είναι και συμφέρουσα και β) εάν είναι εφικτή τεχνικά, όπως υποσχέθηκε ο Υπουργός Υποδομών και ασμένως αποδέχτηκε συγκαταβαίνοντας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης...
Η αναλογική χρέωση και τα... ψιλά γράμματα
Παίρνουμε ως παράδειγμα για την εφαρμογή της ΚΥΑ τα ελαφρά οχήματα – οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος μέχρι 2,70 μ. – κατηγορία 2, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ 3086/2014. «Η τιμή χρέωσης για οχήματα κατηγορίας 2 μπορεί να φτάσει ανά χιλιόμετρο στην τιμή χρέωσης που επιβάλλεται στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων της χώρας που είναι σε καθεστώς Σύμβασης Παραχώρησης» τονίζει η ΚΥΑ και παρακάτω ορίζεται: «Σε κάθε περίπτωση, η χρέωση για τα ελαφρά οχήματα κατηγορίας 2 δε μπορεί να είναι μικρότερη των 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο, στρογγυλοποιούμενη στον αμέσως μεγαλύτερο ακέραιο».
Επειδή όμως, ο... διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, η υπογραμμισμένη αναφορά θα εξηγήσουμε παρακάτω πως μπορεί να ανεβάσει υπέρμετρα το κόστος της μετακίνησης για τις μικρές αποστάσεις εντός του Νομού Ιωαννίνων καθώς και για τις διαπεριφερειακές, μεταξύ των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων... εφόσον δείξουμε καλή πίστη στην δέσμευση του Υπουργείου Υποδομών πως στις τρεις περιαστικές περιοχές Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Καβάλας, θα λειτουργήσει ειδικό σύστημα αναλογικής χρέωσης (rebate) πολύ νωρίτερα από το 2017, όταν εκτιμάται πως για το σύνολο της Εγνατίας Οδού η χρέωση θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Και για τις εν λόγω τρεις περιοχές, η ΚΥΑ ορίζει πως «η χρέωση των οχημάτων που διαθέτουν πομποδέκτη (ηλεκτρονικοί χρήστες) θα γίνεται απολύτως αναλογικά και οι χρήστες αυτοί θα χρεώνονται μόνο για την απόσταση που διανύουν».
Ηγουμενίτσα - Γιάννενα
Ας πάρουμε το παράδειγμα της απλής διαδρομής από την Ηγουμενίτσα με υποθετικό προορισμό και έξοδο του οχήματος, στον πρώτο σταθμό διοδίων που θα συναντήσει επί της Εγνατίας Οδού, στην Τύρια. Σήμερα, το όχημα του παραδείγματος πληρώνει 2,4 ευρώ για την απόσταση των 47 χιλ., με αναλογικά ωστόσο διόδια, θα χρεώνεται για την απόσταση αυτή 1,41 ευρώ, το οποίο στρογγυλοποιούμενο στον αμέσως μεγαλύτερο ακέραιο κάνει 2 ευρώ. Αν το όχημα συνεχίσει την πορεία του και βγει στον κόμβο της Πεδινής πηγαίνοντας προς Γιάννενα, και διανύοντας απόσταση 68,4 χιλ. πρέπει με αναλογικά διόδια να πλήρωνε 2,052 ευρώ, έναντι 2,4 ευρώ που πληρώνει σήμερα, θα πληρώσει όμως, 3 ευρώ, λόγω της στρογγυλοποίησης προς τα πάνω. Ήτοι διαφορά +33,3% (!), αντί μείωσης 20%, αν δεν υπήρχε η... «διαβολική» πρόβλεψη του στρογγυλέματος...
Γιάννενα – Μέτσοβο
Για τον κάτοικο του Μετσόβου που η μετακίνηση προς και από την πόλη των Ιωαννίνων είναι μια καθημερινή αναγκαιότητα, τα διόδια του Δροσοχωρίου είναι ένα καίριο πλήγμα για την τσέπη του, όπως θα αποδείξουμε παρακάτω, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για τους κατοίκους του Νομού Ιωαννίνων που χρησιμοποιούν την Εγνατία Οδό προκειμένου να φτάσουν ασφαλέστερα και ταχύτερα σε περιοχές όπως τα Τζουμέρκα που οδηγούν οι έξοδοι του Κατσικά και του Αράχθου.
Η χρέωση πλέον θα γίνεται από την Τύρια μέχρι το Μαλακάσι σε όλες τις εξόδους και τους υφιστάμενους κόμβους, για το Νομό Ιωαννίνων πιο συγκεκριμένα θα υπάρχει χρέωση σε Τύρια, Δωδώνη, Παμβώτιδα, Άραχθο, Ανήλιο. Ακόμα και όταν μιλάμε δηλαδή, για τη συντομότερη διαδρομή των 4,5 χιλ. ανάμεσα στον κόμβο Ιωαννίνων (Πεδινή) και την έξοδο Παμβώτιδος, η αναλογική χρέωση θα έπρεπε να είναι 13,5 λεπτά, αλλά λόγω στρογγυλέματος θα είναι 1 ευρώ, δηλαδή 100% αυξημένη. Η ίδια χρέωση και για τα 23,1 χιλ. μέχρι την έξοδο Αράχθου.
Μέχρι το Μέτσοβο όμως, για τα 39,7 χιλ. που θα διανύει κάποιος ξεκινώντας από τα Γιάννενα, η χρέωση δεν θα είναι 1,191 ευρώ ή στρογγυλά 1,2 ευρώ αλλά 2 ευρώ, λόγω στρογγυλέματος προς τον μεγαλύτερο ακέραιο! Πρακτικά δηλαδή, η καθημερινή διαδρομή Γιάννενα – Μέτσοβο για έναν εργαζόμενο που ζει και εργάζεται στη μία και στην άλλη πόλη αντίστοιχα, θα στοιχίζει 4 ευρώ, μόνο για τα διόδια.
Αντίθετα, φθηνότερα θα στοιχίζει στον Μετσοβίτη η μετακίνησή του προς τα βόρεια της χώρας, αντί της φυσικής του πατρίδας, των Ιωαννίνων... γιατί για να περάσει τα διόδια Μαλακασίου που σήμερα πληρώνει 2,4 ευρώ, με τα αναλογικά διόδια θα πληρώνει μόλις 1 ευρώ.
Μήπως λοιπόν, θα έπρεπε να είμαστε προσεκτικότεροι στο τι ευχόμαστε, μερικές φορές; Γιατί ο Περιφερειάρχης μπορεί να δήλωσε ικανοποιημένος από την αναλογική χρέωση που κατ' εξαίρεση θα ισχύσει πριν από το 2017 για τις τρεις περιοχές – Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης και Καβάλας – μήπως όμως, όπως αποδείξαμε, θα ήταν φθηνότερο να ισχύσει μια ελάχιστη χρέωση του 1 ευρώ ας πούμε, στα διόδια του Δροσοχωρίου, αφού είναι συμφερότερο; Ή μήπως, να επιμείνουν όλοι οι φορείς στην κατάργηση του επιπλέον σταθμού διοδίων της Εγνατίας;;;
Εφικτό τεχνικά το rebate;
Το πιο συνηθισμένο σύστημα αναλογικής χρέωσης είναι μια μαγνητική κάρτα με προπληρωμένη αξία, την οποία εφοδιάζεται κανείς στα περίπτερα. Ξεκινώντας από τα Γιάννενα, θα την αγοράζεις και σε κάθε έξοδο που θα επιλέξεις μέχρι το Μαλακάσι, θα σου αφαιρείται το ποσό από την αξία της κάρτας.
Η εγκατάσταση του εξοπλισμού σε όλους τους σταθμούς και εξόδους που βρίσκονται σε μια μεγάλη ακτίνα των τριών περιαστικών περιοχών που προβλέπει η ΚΥΑ, απαιτεί οργάνωση, σύστημα και φερεγγυότητα από πλευράς του κράτους, ή ακριβέστερα, εφόσον ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, από την πλευρά του ιδιώτη αναδόχου του δρόμου. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι το κράτος έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά; Ή ακολούθως, πιστεύει κανείς πως ο ιδιώτης που θα αγοράσει την Εγνατία, θα εκτελέσει τόσο πιστά και γρήγορα τα υπεσχημένα από έναν, ή δύο έστω, Υπουργούς, απέναντι σε τρεις περιοχές της χώρας;
Η αναλογική χρέωση στην Εγνατία Οδό, παραμένει αντικείμενο υπόσχεσης από το 2010. Έπρεπε να είχε γίνει ως το 2012. Βρισκόμαστε στο 2014 και τώρα, το Υπ. Υποδομών υπόσχεται ξανά, να θέσει σε ισχύ τη δίκαιη χρέωση ως το 2017...
ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια: