728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Οι Αρτινοί τα πρώτα «θύματα» της Ιόνιας Οδού

Δημιουργία του πρώτου σταθμού διοδίων στον κόμβο της Άρτας
Στην έγκριση σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με φορείς για την υλοποίηση παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο και σε μνημεία της Ηπείρου, προχώρησε στη συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Μετά τη συνεδρίαση αυτή οι Αρτινοί αναδεικνύονται πρώτοι στη συμβολή της ανασυγκρότησης του κράτους μετά την κατάρρευση τον Μάϊο του 2010. Αφού είδαν μία μετά την άλλη να κλείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες και να απαξιώνονται κρατικές δομές που στήριζαν την τοπική οικονομία, τώρα καλούνται πρώτοι απ’ όλους να συμβάλουν στην ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, πληρώνοντας διόδια για τις μετακινήσεις τους.
Στη θετική γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου δικαιολογητικών για την ανανέωση (παράταση της χρονικής διάρκειας ισχύος) και τροποποίηση της υπ' αριθμ. 120756/03-06-1997 ΚΥΑ ΕΠΟ (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει) για την κατασκευή και λειτουργία του οδικού τμήματος της παράκαμψης Άρτας συμπεριλαμβανομένου τμήματος 1 χλμ. περίπου της συνδετήριας οδού με την πόλη της Άρτας, ως προς τον οριστικό σχεδιασμό της οδού και την τοποθέτηση σταθμών διοδίων», προχώρησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε προχτές υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνας Καλογιάννη, γνωμοδότησε θετικά για την τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων, οι οποίοι είχαν εγκριθεί το 1997. Η τροποποίηση αυτή, 17 χρόνια μετά, αφορά την τοποθέτηση πλευρικού σταθμού διοδίων. Σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών, η Ιόνια οδός θα έχει εννιά σταθμούς διοδίων, τέσσερις μετωπικούς και πέντε πλευρικούς σε ανισόπεδους κόμβους.
Ουσιαστικά άναψε το πράσινο φως για τη δημιουργία του πρώτου παράπλευρου σταθμού διοδίων στην Ιόνια οδό στον κόμβο της Άρτας, ενώ είναι γνωστό πως σε πέντε Ανισόπεδους Κόμβους θα λειτουργήσουν πλευρικοί σταθμοί διοδίων. Πρόκειται για τους Κόμβους στη Γαυρολίμνη, το Μεσολόγγι, στον Κουβαρά, την Άρτα και τον Γοργόμυλο.
Αύξηση της ηχορύπανσης
Η αντιπολίτευση εξέφρασε την αντίθεσή της στην τοποθέτηση διοδίων ενώ ερωτηματικά ανέκυψαν και από την υπηρεσιακή έκθεση της Π.Ε. Άρτας η οποία μεταξύ άλλων έκανε λόγο για αύξηση της ηχορύπανσης που μπορεί να επηρεάζει ακόμα και την πόλη της Άρτας.
Επιπρόσθετα ο Βασίλης Ζιώβας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μίλησε για στηθαία εκτός προδιαγραφών ασφαλείας παροτρύνοντας τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής να μην συναινέσουν στην έγκριση της τροποποίησης της απόφασης.
«Εγώ θέλω να πληρώνω διόδια»
Τελικά με την αντιπεριφερειάρχη, Τατιάνα Καλογιάννη, που έδωσε «γραμμή» λέγοντας πως η ίδια είναι υπέρ της ύπαρξης διοδίων προκειμένου να συντηρούνται τα έργα υποδομής, το θέμα ψηφίστηκε από την συμπολίτευση.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση διαφώνησε με την επιβολή των διοδίων και την τροποποίηση της απόφασης του 1997, η οποία δεν προέβλεπε, όπως ειπώθηκε, διόδια στο συγκεκριμένο σημείο. Η αντιπολίτευση έθεσε επιπλέον και το ζήτημα της επικινδυνότητας του κόμβου, χωρίς αυτή να γίνει αποδεκτή από την περιφερειακή αρχή.
Ο Στέφανος Ζούμπας εκ μέρους της παράταξης «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις» τόνισε χαρακτηριστικά: «Ξέρουμε πώς είναι κατασκευασμένη η γέφυρα. Τα κιγκλιδώματα είναι απαράδεκτα». Ενώ  ο Αρτινός Βασίλης Ζιώβας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διαφώνησε λέγοντας «Τα προστατευτικά θα έπρεπε να είναι υπερενισχυμένα με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν τα έβαλαν έτσι επειδή το κόστος ήταν υπερβολικό. Τέτοιο πράγμα δεν πρέπει να περάσει».
Η απάντηση της κ. Καλογιάννη στα περί επικινδυνότητας των προστατευτικών, ήταν ότι «οι μελέτες έγιναν από επιστήμονες των υπηρεσιών του υπουργείου». Όσο για τα διόδια, ανέφερε ότι «αυτά πρέπει να υπάρχουν γιατί μόνο έτσι συντηρούνται τα έργα υποδομών. Εκτός κι αν δεν θέλουμε έργα υποδομών».

πηγη:http://epirus-tv-news.blogspot.gr/2014/06/blog-post_1413.html
Οι Αρτινοί τα πρώτα «θύματα» της Ιόνιας Οδού Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Κυριακή, Ιουνίου 08, 2014 Rating: 5 Δημιουργία του πρώτου σταθμού διοδίων στον κόμβο της Άρτας Στην έγκριση σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με φορείς για την υλοποίηση π...

Ετικετες

[ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: