Ο μύλος του Λούκα είναι ένας από τους δέκα νερόμυλους που λειτουργούσαν μέχρι τις αρχές του 1960 στο φαράγγι της Ανθούσας και έδινε τη δυνατότητα στους κατοίκους της Πάργας και όλης της ευρύτερης περιοχής να εξασφαλίσουν τη βασική τους τροφή το ψωμί. Σήμερα πρόσφατα αναστηλωμένος και μεταμορφωμένος σε ένα μικρό λαογραφικό μουσείο, καλεί τον επισκέπτη να μυηθεί στους δρόμους της οικονομικής και πολιτιστικής ιστορίας του τόπου και να απολαύσει ένα ταξίδι στο χρόνο, βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία. Μέσα σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία πνιγμένη στο πράσινο και κάτω από τη σκιά αιωνόβιων πλατάνων μπορεί κανείς να θαυμάσει το λιτό αυτό πέτρινο στολίδι της Ηπειρωτικής Αρχιτεκτονικής και α νιώσει κάτι από τον τρόπο ζωής του περασμένου αιώνα.
Η τροφοδοσία του μύλου με δημητριακά, γινόταν με ένα ξύλινο μηχανισμό που ονομάζονταν κοφίνι. Πρόκειται για ένα είδος κιβωτίου που έχει το σχήμα χωνιού πυραμίδας αναποδογυρισμένης. Το καλάθι στηρίζεται σε τέσσερα κατακόρυφα δοκάρια που ξεκινούν από την κάθε άκρη των γυρόξυλων και φτάνουν ως τη στέγη.
Οι ίδιοι οι μυλωνάδες είναι και οι τεχνίτες του μύλου που έμαθαν την τέχνη από τους γονείς και τους παππούδες τους. Επάγγελμα και τέχνη πηγαίνουν από πατέρα σε παιδί.
Αναμφισβήτητα όμως η εκπληκτικότερη διαδρομή είναι εκείνη με το τουριστικό τρένο που ξεκινά από τη παραλία της Πάργας περνώντας μέσα από πυκνούς ελαιώνες.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια: